a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2015. január 7., szerda

Tepertős pogácsa egyszerűen... hajtogatás nélkül



Tényleg pofonegyszerű, gyors, rengeteg időt megspórolunk vele, mert kimarad a hajtogatás, igaz nincsenek rétegei, mint a hagyományosnak, de ha váratlan vendégek jönnek, ha nincs időnk, de ennénk egy jó kis sós-borsos pogácsát... na arra tökéletes.
Frissen melegen csodás, egyenesen abbahagyhatatlan...

Recept  Farkas Vilmostól  itt

Másnapra lehetőleg ne maradjon... akkor már nem az igazi... de nem is ehetetlen egy bögre forró teához.
/Egy-két perces forró sütőzéssel feljavítható másnap/


1/2 kg liszt
1 ek. só
1 csapott ek. őrölt bors
1 tasak szárított élesztőpor
30 dkg puha tepertőkrém
12 dkg puha zsír
1 egész tojás
kb. 2 dl langyos víz

1 tojás a kenéshez

Egy nagy tálban először a szárazakat kevertem össze, majd ment hozzá a zsír, a tojás meg a tepertőkrém és jól összegyúrtam, apránként adagolva hozzá a kb. 2 dl vizet, szép sima, könnyen kezelhető tészta lesz, különben is valamiért annyira szeretem ezeket a jó zsíros tapintású, könnyen gyúrható tésztákat, jó velük dolgozni. Fóliába csomagoltam és ment a hűtőbe 1 órára.
/Ha nem sietve kell készíteni betehetjük több órára is, akár 1 éjre is a hűtőbe, sőt valószínű a magas zsírtartalom miatt szükséges is a lassú, hideg helyen való hosszas kelesztés, tehát tanácsos a tésztának 1 éjt a hűtőben töltenie./
Végül a sütőt bedurrantottam 220 fokra.
A tésztát simán kinyújtottam, kiszaggattam a legkisebb szaggatóval, lekentem a kissé felvert, 1 db tojással és megsütöttem, cirka 12-15 perc alatt kész is tepsinként.
Ízlett.




4 megjegyzés:

  1. Jó receptnek tűnik, és finom is lehet frissen. Az a baj minden pogácsával, de bármelyik süteménnyel, hogy már másnap nem annyira jó. Én is így voltam a Szilveszterre készített pogácsámmal, hogy ami maradt az bizony még esetleg újév napján volt jó, aztán rohamosan száradt, pedig becsomagoltam és dobozban tároltam. De így is finom volt ízre.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez ellen sajna nem tudunk mit csinálni, de nálunk azért elkopik reggelente egy-egy bögre forró tea mellé:-)))

      Törlés
  2. Én is megsütöttem még a múlt héten. Víz helyett kefírrel, még napokig olyan porhanyós volt, mint a sütés napján. Valószínű a magas zsírtartalom miatt. És épp a magas zsírtartalom mitt szükséges a hideg kelesztés egy éjszakán át. (vagy fordítva, ki mikor süti)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ...na legközelebb hagyom 1 éjt a hűtőben, most nem hagytam csak 1-2 órát, mert frissen csudafinom, de igazad van a porhanyósságot meg a zsírtartalmat illetően, :-))))

      Törlés