a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2015. június 4., csütörtök

Spagetti Bolognese... azaz bolognai spagetti



Elmesélem hogy jártam.
Mostanában, nyáron majdnem mindig hajnali öt körül kelek, egyrészt mert Falatka ilyenkor kéredzkedik ki először... másrészt imádom a nyári hajnalokat, amikor épp csak kezd pirkadni, olyan kellemes a levegő, olyan nyugalmas a kert, a madarak is épp kezdik a reggeli csivitelésüket....

... tegnap este döntöttem el, hogy majd reggel kiveszek a fagyasztóból egy csirkemellet, felszeletelem, fűszerezem, vajon megsütöm, köretnek párolt bébirépa és ceruzabab lesz... mentem is a fagyasztóhoz, kivettem egy csomag csirkemellet és félretettem a hűtőbe kiolvadni.
Déltájban mikor neki akartam állni az ebédnek, nézem a húst és akkor szembesültem, hogy csirkemell helyett darálthúst vettem ki, reggel nem volt rajtam szemüveg és anélkül csirkemellnek láttam a csomagot.
Másodpercek alatt kellett átvariálnom az ebédet.
Még jó, hogy hajnalban a fagyasztót megtaláltam szemüveg nélkül.


Bolognai spagetti
30-40 dkg darált sertéslapocka
1 nagy vöröshagyma, kis kockákra
2-3 gerezd fokhagyma, lapkákra
1 ek. szárított oregano
2-3 kisdoboz sűrített paradicsom, vagy mint épp most nekem: Kandikó féle fűszeres paradicsommártás,
kb. 7 dl
só, bors, 1 tk. cukor
sok reszelt sajt
spagetti

A tésztának a vizet odatettem forrni.
Olajon megdinszteltem a vöröshagymát és a fokhagymát, majd hozzákevertem a darálthúst és nagy lángon fehéredésig pirítottam, állandóan keverve, meghintettem az oreganoval, hozzáöntöttem egy kortynyi vizet, fedő alatt hagytam kicsit összepárolódni, mikor zsírjára sült hozzáöntöttem a paradicsomszószt.
Ha nincs kész szószunk akkor a sűrített paradicsomot kell belekeverni és összefőzni a húsos hagymával, ha szükséges pici víz adható hozzá még, mert sűrű szaftjának kell lennie.
Ilyenkor kell kóstolni, sózni, borsozni, sőt egy teáskanál cukor sem árt bele, csodásan kiegyenlíti az ízeket.
Csak oreganot használok fűszerként ennél az ételnél, mert nagyon szeretem az ízét, illatát, tudom, hogy eredetileg tesznek hozzá bazsalikomot, rozmaringot, kakukkfüvet, nos ez nekem túl sok lenne már.

Közben a spagettit kb. 7-8 perc alatt sós vízben kifőzöm, leszűröm, soha nem öblítem le, egy tálba teszem és keverek hozzá egy evőkanál zsírt vagy olajat, mikor mit. Jobb állagú, ízű lesz tőle a kifőtt bármilyen tészta, édes és sós tésztáknál egyaránt így teszek, Déditől és a Nagymamámtól is ezt láttam anno.

Tálaláskor egy kupac spagettit teszek a tányérra, erre jön a húsos mártás, majd a rengeteg reszelt sajt.
Finom, laktató étel.

Nem összekeverendő a milánóival, a különbség a hús.
A milánóinál fűszeres gomba, sonka/főtt füstölt tarjával a legfinomabb/ és a paradicsomszósz kerül a spagettire vagy a makarónira.
A bolognainál pedig a fűszeres darálthús és a paradicsomszósz a spagettire.



10 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet , kedvencem az olasz konyha sok mindenben vannak rokon vonások a magyar konyhával , talán Mátyás királynak köszönhetően . Igaz én a tradicionálisabb vonalat követem , a szószt sofritto-val készítem , de a fent leírtak szerint készített is jöhetne akár azonnal .

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Finom volt nagyon, amiért még külön szeretem, hogy gyors és egyszerű.

      Törlés
  2. Á, látom megörökítetted, mint én a pogit! :) Nagyon guszta, és imádom, az egyik kedvencem. Egyébként az eredeti bolognaiba nem "olaszos" fűszereket tesznek - én is meglepődtem! - hanem szerecsendiót és szegfűszeget és borsot. :)


    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen, itt megint az én egyéni szájízem érvényesül, nekem az "oregano" az igazi olaszos ízhatás, ne kérdezd miért, csak. A szerecsendiót nem szeretem, valamiért az ízétől, illatától kicsit felfordul a gyomrom, nem ízlik, a szegfűszeget nagyon szeretem, de nálam édes ízekhez párosul. Reménytelen eset vagyok:-))))

      Törlés
    2. :) Senki sem az Anikó! Úgy értem, ahogy jólesik! :) Amúgy én is imádom az oreganot, a pizzára mindig kilószám szórom! :D Egyébként a bolognaiban nem is érzed sem a szegfűszeget sem a szerecsendiót ki, mert a sok óra rotyogtatás alatt valahogy teljesen összesímulnak az ízek.

      Törlés
  3. Válaszok
    1. Lehet, de nálam nem kötelező, mi így szeretjük:-))))

      Törlés
  4. Ma én is hasonlót készítettem, de a milánóit a fűszeres paradicsomszószos sonkával, spagettivel, sajttal. Mi is szeretjük. De nem tettem be a blogomba, mert már van bent. Jó laktató étel, de csak amíg esszük, mert nem nehéz.

    VálaszTörlés