a legméltóságteljesebb cica

a legméltóságteljesebb cica
Tituka most 10 éves

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 6 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 7 éves

Keresés ebben a blogban

2015. szeptember 16., szerda

Halászlé gyorsan és egyszerűen valamint túrós csusza...



... nagy ügyet nem csinálok a halászlé főzéséből ma már...
Ha halat akarunk enni, vagy elmegyünk a "Szálkabárba" kifejezetten ezért, itt ez a legszuperebb halas hely, itt olyan halászlét és rántott pontyot tudunk enni, hogy a tíz ujjunkat is megnyaljuk utána,
vagy főzöm-sütöm én, de ma már végtelenül leegyszerűsítve.
Volt idő, igaz nagyon régen, természetesen a férjem kedvéért, amikor még friss halból, sőt halakból főztem, passzíroztam is, de el kell árulnom, hogy nem kedvelem a hal síkos testének fogdosását, pucolását, darabolását, sőt a nyers hal szagát sem, szóval igyekszem konyhakészen venni, mivel a halászlét és a rántott halat viszont kedvelem, meg a sült keszeget is, de csak ezeket... a halbelsőség is csak a férjem miatt van, ő szereti nagyon...
... a másik "érdekesség", hogy egyetlen egy !!! helyen tudok venni halat itt Tatán, ha netán van több hely is, arról nekem a többéves ittlakás során sem lett tudomásom, itt nincs rendes piac sem, na szóval szeretek itt lakni, de pár dolog időnként nagyon hiányzik Budapestről, ami ott annyira természetesen megvolt, mint a levegővétel... sűrítményt, halbelsőséget így is Budapestről hozunk vagy hozatunk többször is és több adaggal és megy a fagyasztóba... hiába szegény ember vízzel főz...

Halászlé egyszerűen... általában sűrítményből és kockából főzöm ma már, majd amikor jól összeforraltam mindezeket a vízzel akkor teszem bele a pontyszeleteket és a belsőségeket... majd gyufatésztával szeretjük enni, mint a bajaiak...

1,5-2 l víz
1-2 doboz halászlésűrítmény /1 dob. kb. 20 dkg/, attól függően mennyire akarjuk sűrűre
4-6 db halászlékocka
1 ek. édes anna sűrítmény
1-2 tk. erős pista sűrítmény
halszeletek 1-2/fő
1 doboz halbelsőség /kb. 20 dkg/, de ha nincs, attól még ugyanolyan jó a leves
1 cs. gyufatészta, a szokott módon sós vízben kifőzve, leszűrve, külön tálban szervírozva




Túrós csusza... 
1/2 kg csuszatészta, most csipkés formátumban
15-20 dkg sima füstölt kenyérszalonna
1/2 kg túró
1-2 nagy pohár 20%-os tejföl

Tésztát forrásban lévő sós vízben majdnem puhára főzöm.
A szalonnát pörcre sütöm, majd az összes zsírját átöntöm tepsibe és a forró leszűrt tésztát beleforgatom, összekeverem a túróval is, majd a két nagy pohár tejfölt rázúdítom, elegyengetem, elrázogatom, meghintem a pörcökkel és forró sütőben összesütöm.
Tökéletes és persze klasszikus második fogás a halászlé után.


2 megjegyzés:

  1. Jaj de rég nem olvastam ilyen finom ennivalókról , Mindjárt nyáladzok mint Pavlov kutyája . Valahogy én is sort kerítek rájuk , muszáj elmennem horgászni , mert nem csak a halászlét szeretem főzni , ami nálam egy külön szertartás , hanem horgászni is - nem beszélve a túrós csuszáról , amelynek az itt bemutatott változata a legpazarabb - !

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm igazán, tudod mi is úgy vagyunk, hogy egyszercsak annyira rákívánkozunk, hogy belehalnánk, ha nem ehetnénk, annyira jó étkek ezek:-)
    Sikeres horgászást kívánok:-)

    VálaszTörlés