a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2016. január 30., szombat

Még ez is volt a héten...



Kacsaszárnytő ropogósra sütve... vele sült krumplival... öntött salátával...

Eddig mindig csak nagyon finom húsleves és zöldséges rizottó készült nálam a kacsa szárnytövéből, most először sütöttem meg jó ropogósra a krumplikörettel együtt, nagyon finom, tökéletes ebéd volt.

Hozzávalók:
1/2 kg vagy 6 db kacsaszárnytő
szárnyas fűszerkeverék
őrölt bors
majoranna
6 db közepes krumpli, cikkelyekre vágva
kacsazsír

A húsdarabokat szárnyas fűszerkeverékbe forgattam, hagytam állni egy fél órát, majd a tepsi alját kiraktam bőven a nyers krumplicikkelyekkel, erre helyeztem a szárnytöveket, meghintettem még őrölt borssal, majorannával, kanalaztam rá kacszsírt és végül fél deci vizet, majd betettem a 180 fokra előmelegített sütőbe, amikor láttam, hogy már pirulgat, akkor minden húsdarabot megfordítottam, hogy a másik oldala is pirosra süljön.
Amikor elkészült hagytam 10 percig pihenni a meleg sütőben és csak utána tálaltam.


Közben elkészítettem az öntött salátát, melynek a receptjét  itt találjátok

Annyi változtatás lett, hogy most angolszalonna-kockákat sütöttem alá /az eredeti recept húsos kolozsvárit ír/ és kaptam végre csak salátaszíveket a Lidl-ben, frisset, ropogósat, keményeket
/de jó a sima fejes saláta is, persze csak a belső része felhasználva, a külső használható részeiből lehet levest vagy főzeléket főzni, tehát nem vész kárba/,
végre-végre, hogy nálunk is lehet már kapni salátaszíveket, annak idején Nigellánál láttam irigykedve, akkoriban nálunk nem is hallottak még ilyesmiről.
De mint írom semmi probléma, mert jó a sima fejes saláta is, és a szalonna valamilyen húsos legyen, tökéletes a kolozsvári is meg az angolszalonna is hozzá.
Megkockáztatom a sima füstölt kenyérszalonna is ropogós pörcre sütve !!! holott az nem is húsos.
Ezeket a salátaszíveket is, alapos mosás után, hosszában félbe majd negyedbe vágtam a felhasználás előtt.
Minden más változatlan a receptnél.







9 megjegyzés:

  1. Képzeld Anikó, épp tegnap este jegyeztem le egy szuper receptet salátaszívvel. Kapcsolgattam a tévét és a paprikán ragadtam. Majd megcsinálom, ha kapok én is jóféle salátát hozzá, imádom az öntött salátát. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Már többször volt nálam is, azóta, hogy valamikor értekeztünk róla, és amikor megláttam a Lidl-ben a salátaszíveket azonnal eldőlt megint, ezek valamivel keményebbek, ropogósabbak, mint a fejes saláta belseje, tehát picivel tovább dinsztelhetőek az isteni öntött lében és még akkor is ropogósabbak maradnak, a fejes salátánál csak nagyon rövid ideig szabad, hogy ne veszítse el a saláta jellegét, de ízre és végső állagra nincs nagy különbség, a családban senki nem rajong érte, a férjem megeszi, ha muszáj, de neki inkább a nyers salátaleveleket kell hideg ecetes lében csinálnom, a gyerekeim pedig még nem is kóstolták soha és úgy közlik, hogy ők nem szeretik. Borzasztóak !!!
      Kíváncsian várom a receptedet:-)

      Törlés
  2. Válaszok
    1. Köszönöm Ilona, ezek szerint gusztára sikerült :-)

      Törlés
  3. Nem tudom, mikor kerül rá sor, inkább leírom, hátha te előbb meg tudod csinálni (ha tetszik, de szerintem fog): csirke felsőcombokat kevés olajon és több vajon körbe kell sütni szép pirosra, majd kivenni és félretenni. Kolozsvári szalonnát falatnyi darabokra vágni és megsütni a visszamaradt vajban, majd visszatenni a combokat is és felönteni alapléval. Só, bors, kakukkfű megy bele és kevés reszelt citromhéj. Fedő alatt puhára kell párolni a husit, majd hozzátenni a félbevágott salátaszíveket is, újhagymát karikázva és zöldborsót. Pár percig rotyogtatni, és készen is van. :) (Egy jó nagy serpenyő köll hozzá.)

    VálaszTörlés
  4. Hát jól hangzik, vettem az adást, de hogy mikor lesz belőle valami, nem tudom.
    Majd meglátjuk :-)

    VálaszTörlés
  5. Tegyük talonba. Ja, az kimaradt, hogy a szalonnát először kevés fehérborral kell felönteni, hagyni elpárolódni és utána jön az alaplé. :)
    Jó kis recept, tavasszal szerintem eszembe fog jutni.

    VálaszTörlés
  6. Ok, nálam attól függ, kapok-e megint salátaszívet, ha igen hamarabb is lesz :-)
    Ma szép sárga tyúkot főzök levesnek, valamiért annyira kívánom a húslevest, de még nem döntöttem el, hogy egresszósszal együk-e a főtt húst, vagy megsüssem majd ropogósra és egy jó kis fokhagymaszósszal enni, lehet mindkettő lesz :-)

    VálaszTörlés
  7. Hű... nehéz döntés, mindkettőt imádom :)))

    VálaszTörlés