a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2016. március 27., vasárnap

Az idei húsvét sütijei...




Répatorta mignon
Hozzávalók:
20 dkg sárgarépa pucolva, reszelve
2 egész tojás
15 dkg cukor
vaníliás cukor vagy kivonat
15 dkg puha vaj
1 narancs vagy citrom héja
25 dkg liszt
1 sütőpor
1 ek. mézes fűszerkeverék /az eredeti 2 kanállal ír, de szerintem az túl sok, túl karácsonyias/
1-2 dl tej

Máz:
20-25 dkg porcukor
1/2 dl citromlé frissen facsarva

Lereszeltem a megtisztított sárgarépát, kimértem a lisztet és a fűszereket, majd egy nagyobb tálban a tojásokat a cukrokkal és a vajjal habosra kevertem kézirobottal, felváltva adtam ehhez a keverékhez a répát, a lisztet és a tejet /1 dl helyett véletlenül 2 dl-t kevertem hozzá, nem tudom mire figyeltem :-), nem rontotta el, lazább szerkezetű lett tőle/, majd az egészet egynemű masszává kevertem.
Vajazott-lisztezett tepsibe öntöttem, 20x30-as méretűbe és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 percig sütöttem, tűpróbával ellenőriztem, hogy megsült-e.
Hagytam kihűlni a tepsiben, majd deszkára borítottam és félbevágtam a hosszanti oldala mentén középen, arányosan elosztva nagyobb négyzetekre daraboltam, majd ezeket átlósan kettévágtam, így kaptam ezeket a háromszögeket /megjegyzem nagyobb pogácsaszaggatóval vagy fánkszaggatóval köralakban is előállíthatjuk, no majd legközelebb/, elkészítettem a citrommázat, addig kevertem a porcukrot a citromlével míg elolvadt, jó sűrűn folyósnak kell lennie és egy evőkanál segítségével rácsorgattam, nem baj a közécsorog egy kicsit, annál finomabb lesz.
A citrommáztól friss, üde, tavaszias ez a süti.

Recept Dolce Vitától van, az enyém... persze közel sem olyan gyönyörű cukrászdai forma... szóval olyan, ahogy mindig is szokott lenni, olyan háziasszonyos, de jópofa ötlet volt előre felvágni és úgy csorgatni rá a citrommázat.
Legközelebb kerek formára fogom kiszaggatni és úgy jön rá a máz, vagy a vaníliás mascarponekrém, ahogy a lányom készítette és adta az ötletet hozzá :-)




Kuglóf-koszorú: túrós, mazsolás
Hozzávalók:
25 dkg puha vaj
2 egész tojás
15 dkg cukor
vaníliás cukor vagy kivonat
citrom vagy narancshéj, lehet mindkettő
25 dkg túró
25 dkg liszt
1 sütőpor
egy marék mazsola
1-2 ek. tej

A puha vajat kihabosítottam, és ment hozzá sorban a többi, a tojás, a cukrok stb... végül a sütőporral elkevert liszt, utoljára a mazsola, én adtam hozzá 1-2 ek. tejet is, mert nagyon tömény, ragacsos a tészta alig lehet keverni és nehéz beadagolni is a kuglóf formába, ha nem szilikonos a forma akkor ki kell vajazni-lisztezni, nekem szilikonos a formám, így csak belekanalaztam és elsimítottam a tetejét és 180 fokra előmelegített sütőben 1 órát sütöttem, míg szépen átsült, ha közben nagyon barnulna a teteje egy sütőpapírral le kell takarni, de muszáj átsülnie. A formába hagytam egy darabig, majd ügyesen átfordítottam egy tálra.
A végeredmény egy nagyon könnyű, szinte rezgős, nagyon vaníliás, nagyon citromos illatú, isteni finom sütemény.
Ez a recept is megy az állandóan süthető gyűjteményemhez.

Recept az Eve and Apple blogról ellesve, aki meg egy több évvel ezelőtti Nők Lapja Konyhából vette.
Évától már nagyon sok sütit sütöttem meg, minden receptje tökéletes és megbízható.


2 megjegyzés: