a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2016. március 6., vasárnap

Káposztás gömböleg...



Azonnal szerelembe estem ezzel az étellel, amint megláttam a Tv-Paprika műsorán az "Édes Nagyik-finom sütik" cseh-szlovák részében.
Egyszerűen imádom ezen ételeket, igaz ott káposztás nudlinak hívták, de nekem inkább gombócra hasonlított, és mivel felvidéki tót ételről van szó, az odavalósi Dédimamánk pedig a gombócokat gömbölegnek hívta, adva volt számomra, hogy átkeresztelem "gömbölegre", hiszen nudlira semmiképp nem emlékeztet.
Egyelőre egy kis adagot készítettem csak, mert nem tudtam a család hogy fogadja, de ízlett, mindenesetre a receptben a rendes 4 fős adagot adom meg, 2 főre tessék felezni.
Majd nemsokára hozok még egy Dédi féle gömböleges ételt, a krumplisat, nos az is egy csoda a maga egyszerűségében.


Hozzávalók: 
1/2 fej fehér édeskáposzta
15-25 dkg sonka, kolozsvári húsos vagy angolszalonna, füstölt kenyérszalonna vegyesen
3-4 darab közepes vöröshagyma
2 ek. sertészsír
só, őrölt bors
liszt

A káposztát nagyon vékonyan szálasra vágtam, majd a szálakat keresztben is megvagdaltam, de lehet reszelni is, de ne túl apróra, mindenképp darabos maradjon, majd alaposan besóztam, összeforgattam és félretettem 2 órára is, hogy levet tudjon ereszteni. Amikor már kellőképpen megereszkedett csak akkor folytattam az étel elkészítését.
Egy nagy fazékban odatettem sós vizet forrni.
Fölkockáztam a szalonnákat, a vöröshagymákat pedig tisztítás után félkarikára metéltem.
Egy serpenyőben a zsíron megpirítottam a szalonnakockákat, én most angol és sima füstölt kenyérszalonna kockákat pirítottam pörcre, végül hozzáadtam a hagymát és összedinszteltem.
A besózott káposztához, úgy ahogy volt a levével együtt, annyi lisztet kevertem, amennyit felvett ahhoz, hogy kisebb gombócokat formázhassak belőle.
Figelem !!! A már lesózott káposztát bőven kell borsozni ! és még egy keveset sózni is !, mert a végére érdekes módon sótlan lesz, a liszt felveszi és eltünteti, pont így jártam, utólag kellett megsóznom evés előtt.
Először nem nagyon akar összeállni, elég sok liszt kell bele, de végül igen, helyes hosszúkás gombóckákat nyomkodtam össze és tálcára sorakoztattam.
A felforrt sós vízbe eresztettem mindet /ha nagyobb a mennyiség akkor több részletben kell kifőzni/, és újraforrástól számítva pontosan 10 percig kell főzni, se többet se kevesebbet. Közben óvatosan átkevertem, ne ragadjanak le, de amikor mind feljön a tetejére, onnantól már csak az időt kell figyelni.
Sütőt bekapcsoltam 200 fokra és alsó-felsőre, de lehet légkeverésre is.
Egy megfelelő tepsibe átöntöttem a hagymás-sonkás-szalonnás zsírt, és a szűrőkanállal kiemelt, lecsepegtetett gombócokat belekevertem, amikor mind benne volt átforgattam, összerázogattam, hogy körben minden gömböleget bevonjon a zsiradék, a hagyma és a pörcök is, majd betettem a sütőbe és összepirítottam az egészet.
Tálaláskor érdemes bőven tejfölözni, mivel nem könnyű étel, a tejföl mégis egy kicsit könnyít rajta.
/Pont így esszük a szintén Dédi féle krumplikását is./
Fölségesen finom, laktató egytál, a maga egyszerűségében egy csoda, nekem legalábbis.


4 megjegyzés:

  1. Finom és laktató étel.Savanyú káposztával vajon milyen lehet? Ízben jól harmonizálna a fent leírtakhoz.

    VálaszTörlés
  2. Megcsináltam, isteni!! Köszönöm az ötletet-receptet! :)

    VálaszTörlés
  3. Örülök, igaz, hogy finom??? mondjuk nekem muszáj tejfölözve enni, úgy könnyebb a gyomromnak, de valami isteni az íze. Imádom ezeket az egyszerű ételeket :-)

    VálaszTörlés