a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2017. január 31., kedd

Húsos makaróni sajtosan tejfölösen...

 Az egyik kedvenc tésztaételünk, rengetegszer készül, mert gyors, egyszerű, amikor már nem is tudom mit készítsek, ez jut elsőként az eszembe -
/... most Katának jutott az eszébe, mert itt ragadt nálam, beteg lett, szerencsére nem az influenza, mert nincs nagy láz, csak hőemelkedés, de az is elég ilyenkor, fejfájás, nátha, köhögés, valami vírus lebutított változata kapta el, nem csodálom annyi ember között forog, közlekedik, és majd mindenki beteg valamilyen szinten Budapesten/, na ilyenkor jó vidékinek lenni és emberekkel alig, vagy egyáltalán nem találkozni ezekben a beteges időkben !
- darált hús mindig van itthon, makaróni, sajt, tejföl szintén, tehát minden adott ennek az ételnek az elkészítéséhez.
 Hozzávalók: 4 főre
0,5 kg darált hús, ha 2 főre szeretném elég a 30 dkg is
1-2 nagy fej vöröshagyma, 2 főnél 1 db
2-3 gerezd fokhagyma, 2 főnél 2 db
pirospaprika
só, bors, oregano, paprikakrém, sima és erős is, ízlés szerint
makaróni, 2 főnél fél csomag
1-2ek. olaj vagy 1 ek. zsír


Sima pörkölt alapot készítek, dinsztelem a kockára vágott hagymákat, majd meghintem pirospaprikával, megy hozzá a darált hús és a fűszerek, jól összepirítom, ha szükséges pici vizet adok hozzá, a későbbiek folyamán is mindig csak picit adok hozzá, ezáltal a végére jó sűrű szaftja lesz és puhára párolom.
Közben sós forrásban lévő vízben kifőzöm a makarónit kb 8-9 perc alatt, leszűröm és egy tálban diónyi zsírral összeforgatom, melegen tartom. Természetesen ez az étel kitűnő spagettivel is, meg szarvacska, vagy bármilyen rövid csövű olasz tésztával is.
Rengeteg sajtot reszelek, általában trappistát szoktam, de ha van itthon parmezán akkor azt.
Tálaláskor mindenki tányérjára teszek a makaróniból koszorút, a közepébe megy a fűszeres húsos ragu, annak a tetejére a sok-sok sajt, végül egy-két teáskanálnyi tejföl.


4 megjegyzés:

  1. Na, milyen jó. A magyaros verzió. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, és olyan finom, olyan gyors és egyszerű, nyáron megy bele egy paprika, meg egy paradicsom is, ahogy a pörköltbe is szoktuk :-)

      Törlés
  2. Te a darált húst mennyi ideig főzöd?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva, ha fél kilóból készítem akkor 30 percig biztosan, abszolút puhára átfőzöm, a végére jó sűrű szaftja lesz :-) Ha csak 30 dkg-ból akkor is 20 percig biztosan főzöm :-)
      Nyáron megy bele egy paprika és egy paradicsom is, szóval ahogy a pörköltet szoktuk :-)

      Törlés