a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2017. március 21., kedd

A fogyózás jegyében

Most déli 1 órakor majdnem 20 fok van, ezerrel süt a nap, minden ablak tárva, itt a tavasz végre :-)


 Fogynom kell, ezt tűztem ki magam elé, mert muszáj, mert ősszel csípőprotézis műtétem lesz, nem is egy, azt szeretném, ha könnyedén menne a gyógyulás, a mozgás, ami mostanában nem az erősségem.
Nem eszem én sokat, á dehogy, csak nem nagyon tudok mozogni. Igy aztán sakk-matt helyzet van.
Mióta elvesztettem a férjem pláne nem is nagyon főzök, neki boldogan főztem, mivel minden nap valami finom tápláló ételre volt szüksége, mióta Ő nincs, sütés-főzés sincs, csak nagy ritkán, ha valamelyik gyerekem kér valamit.
Magamért egyáltalán nem töröm magam, valamennyit csoffadtam, töpörödtem a gyászomban, de az kevés.
Próbálok cukor és szénhidrátmentesen illetve nagyon nagy csökkentéssel talpon maradni, pont én, aki élek-halok az édességért, a csokikért, a kelt tésztákért, a mindenféle habos krémekért.
Jó majd fogok édesítőszerezni mindent, ha már nagyon nem bírom.
Végül is őszig ráérek, van időm a fokozatosságra, addig még költözködöm is, itt hagyom Tatát és környékét végérvényesen.
Akkor rengeteg vizet iszom, akkor is, ha nem érzem magam szomjasnak - legtöbbször egyáltalán nem érzem. Mindenesetre újabban békák kuruttyolnak a hasamban, annyi víz van bennem.
Szóval megint nehéz hónapok jönnek most nekem, /még a férjem halálát sem hevertem ki, soha nem is fogom/ jön a költözködés, az első műtét és akkor még a finomságokra se nézhetek jó szívvel illetve csak nézhetek, de jobb, ha még azt sem.
De jövő ilyenkorra részben újragenerálozva, "frissen", "üdén", a szörnyűségeket részben magam mögött tudva, ha óvatosan is, de újra ehetek olyat is amit most nem.
Kelkáposzta pirítva, sültszalonnával, köményesen tükörtojással
Hozzávalók:
1 kis fej kelkáposzta
több fokhagymagerezd
1 tk. egész kömény
10 dkg szalonna kockázva
só és bors
2 db tojás
tejföl


A kelkáposztát megfelelő tisztítás, átbogarászás után ujjnyi vastagra csíkoztam, a szalonnát kockáztam, a fokhagymát lapkára vágtam.
A nagyon felforrósított wokban először a szalonnát sütöttem pörcre, mejd beleszórtam a köményt, hagytam kipattogni, ment melléjük a fokhagyma és végül a sok-sok kelkáposzta.
Nagy lángon állandóan kevergetve, forgatva két falapáttal, jól összepirítottam az egész cuccot.
Itt persze lehetnek fokozatok, mondjuk én szeretem még roppanósan a leveleket, de finom nagyon megpirítva is. Amikor majdnem kész még sózom és borsozom, végül csinálok két helyet a wok alján a kupacban és odaütöm a tojásokat, megvárom míg összeállnak és kész is. Lehet tálalni, tejföllel pöttyözni.
Mondhatom egy tányérnyi adaggal jól lehet lakni belőle.



20 megjegyzés:

  1. Drága Anikó, kitartást kívánok a fogyáshoz! ♥

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól néz ki és úgy ahogy elnézem finom is lehet , még diétás is talán , tetszik nekem mert én is a fogyás útján vagyok . Gyorsan ki is számolom a kalória tartalmát hogy megnyugtassam a lelkemet hogy ez nem bűn , legalábbis bocsánatos mert nem akarom tönkre vágni az eddig elért eredményemet !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt nyugodtan beépítheted a fogyódba, alig valami kalória :-)

      Törlés
    2. Ha egy félkiló kelkáposztát használok akkor a recept szerint ez két adag , egy adag 350
      g , 411 kcal , fehérje 25,76 g , szénhidrát 15,93 , zsír 26,39 . :-)

      Törlés
    3. ... és ez mit jelent ??? sok vagy kevés, fogyós vagy nem ??? Szerintem igen :-)

      Törlés
  3. Kitartást, Anikó. Vissza Bp.-re? Jobb lesz így, a lánykáiddal, nagyon messze voltál tőlük.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Duende a facebook emailed van még ???? Vagy másik email, mert akkor ott többet és bővebben tudnánk megbeszélni :-)

      Törlés
    2. A facebookon egyáltalán nem vagyok már fenn. De van e-mail címem, a szellemafazekban@gmail.com. Ott elérhető vagyok. Tudom, macerásabb, mint a fészbuk, de egyelőre még nem akarok visszaregisztrálni.

      Törlés
    3. Ok. Irom a részleteket majd és köszi :-)

      Törlés
  4. Nagyon meglepődtem ezen a bejegyzéseden. Tudom, hogy a fájdalmad a férjed elvesztése miatt soká fog enyhülni és mindig fájó marad. Én is végtelenül szomorú vagyok az anyukám
    halála miatt, és tavaly novemberben még az öcsém is meghalt. Egy éven belül 3 halottunk van, mert tavaly nyáron a férjem nővérének a lánya is meghalt egyik napról a másikra.
    Mi is teljesen magunk alatt vagyunk.
    De most Te is egy eléggé súlyos műtét előtt állsz. Kívánom, hogy sikeres legyen és hamar meggyógyuljál. Sajnálattal olvastam, hogy költözöl Tatáról, pedig nagyon szeretted a kertes házatokat, az állatkáidat, cicák, kutyák. Gondolom, hogy ennek az is az oka, hogy egyedül nem bírod a házzal járó teendőket, de mi lesz a kedvenceiddel? Megtudhatjuk majd, hogy hová költözöl?
    Jó egészséget, sikeres fogyókúrát és műtétet, majd mielőbbi gyógyulást kívánok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Részvétem Lívia, rátok is rájár a szerencétlenség, elég lesz kiheverni.
      Tudod, a férjem ápolása, a vele való törődés mindent felülírt, magammal egyáltalán nem foglalkoztam, és most a halála után mintha "kidőlt volna az ólajtó" nálam, hirtelen felgyorsult ez a csípődolog, fájt addig is már egy ideje, de ami már most van az kész őrület. Mindegy. Túl leszek majd rajta.
      A kisebbik lányomék mellé megyek két utcányira, egy feleakkora házba, mint ez volt itt, negyed akkora kis kertecskével, persze viszem az állataimat is, nélkülük egy tapodtatot sem sehová, igen az ok, hogy túl nagy a ház, túl nagy a kert, túl sok az emlék, agyonnyom, jobb lesz egy teljesen ismeretlen helyen egy új kis házban újrakezdeni az életemet és a saját ritmusom szerint emlékezni, nem pedig látni mindig mindenhol a keze nyomát, a képeim segítségével.
      Budapest mellé megyek a közvetlen agglomerációba, ahonnan 5 perc alatt bent lehet lenni a városba, ha szükséges, egy csöndes, nyugodt kis családi házas lakóparkba, Vecséshez, Gyálhoz közel de nem oda. Remélem idővel ott megtalálom a nyugalmamat, felépülök és ha végre jönni akar, akkor unokázhatok majd boldogan.
      Köszönöm az érdeklődésedet.

      Törlés
  5. Kedves Anikó!
    Tavaly tavasszal ugyanezzel a problémával álltam szemben - magas vérnyomással és diabetessel megspékelve. Diabetológus orvos segítségét kértem, ami olyan sikeres volt, hogy mire ősszel a műtétre sor került, 20 kg-ot fogytam és mondhatom, nem is volt túl nehéz. 160 g-os diétára állított be, ötször ehettem naponta, a megfelelő szénhidrát gr-ok szétosztásával, én is rengeteget ittam (gyógyteákat, gyümölcsteákat, vizet). Teát, kávét már régóta édesítés-mentesen ittam, ha sütöttem valamit stíviával, eritrittel váltottam ki a cukrot, ill. ezeket használtam gyümölcsleves, mártás, stb. édesítésére is.
    A műtét jól sikerült, hamar felépültem, a kórházból hazajőve gyógytornász járt hozzám egy darabig és a mai napig csinálom azokat a gyakorlatokat, amiket tanított. (A műtét előtti hetekben már járni sem tudtam, fájdalomcsillapítókkal léteztem, ill. szedtem/szedek egy étrendkiegészítő kapszulát, ami a másik csípőmben és a térdemben megállította a kopást, úgyhogy mostanra egyáltalán nincsenek fájdalmaim, a másik műtét hosszú időre "elhalasztódott".)
    Nagyon drukkolok Neked, sok-sok erőt, kitartást kívánok, meglátod, új életet kapsz, ha rendbe hozzák a csípődet.
    Szeretettel ölellek: Márti
    P.s.: Ha valamiben tudok segíteni, írj!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Márta nagyon kedves vagy, most tartok ott, hogy a járás egy kínszenvedés, én is eszem a fájdalomcsillapítókat, hogy valahogy bírjam, jelenleg elképzelni sem tudom, hogy ez egyszer csak jobb lesz és újra normális életet élhetek.
      Ilyen étrendkiegészítőt én is szedek, bár nekem a másik csípőm is tropa lett az erőltetéstől, terheléstől, tehát majd kicsit később azzal is műtét lesz, tudod, nagyon elegem van magamból, és jelenleg egyedül vagyok a hétköznapokon, mert a gyerekeim csak hétvégén tudnak itt lenni.
      Akkor kicsit kímélve vagyok.
      Szerintem a térdeim sem százasok, de azokkal egyelőre végképp nem foglalkozom most.
      Én is most kapom majd meg a Vrábel Krisztina 160 grammos diétás szakácskönyvét és onnan fogok készítgetni ezt-azt, de nagyon eltökélt vagyok, remélem sikerül.
      Kérdezem a Stívia ill. eritrit, jobb, mint a Xilit ??? Ezek kaphatóak mindenütt ???
      Feltétlenül kérdezek majd, ha valami felmerül, előre is köszönöm a kedvességedet és a segítségedet :-)

      Törlés
    2. Anikó drága, a Xilit nekem hasmenést okozott, bármilyen kis adagban próbáltam. Stívia a Sparban is kapható, de én a piacon egy bio-árus embernél szoktam venni (eritritet, zablisztet, barnacukrot, kókuszolajat és minden mást is, amit a főzéshez, sütéshez használok). Az Édesanyámat ápoltam 4 évig - az utolsó kettő 24 órás "szolgálat" volt, aztán a hasnyálmirigy rákkal operált férjemet, teljesen tönkre mentem.
      Kitűzött célod biztosan sikerül, bízzál magadban!

      Törlés
    3. Köszönöm Márti az infokat, látom neked is kijutott a családi tragédiákból, nem csodálom, hogy tönkre mentél, nos ugyanígy vagyok én is, most próbálom magam összeszedni valahogy, kicsit még tétova vagyok, de tudom, hogy megemberelem magam és bízom a sikerben :-)

      Törlés
  6. Drága Anikó!
    Kívánom a legjobbakat az új életedhez és mielőbbi, gyors gyógyulást! Olyan sok sorscsapáson vagy túl és mindig sikerült talpra állni. Én tudom, hogy ez most sem lesz másképp. Nagyon szorítok neked! Ölellek: Nea

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen Nea, megkaptam a magamét, tudod mindig az jut eszembe, hogy a sors mindenkinek kiosztja ami jár neki, nekem az egész életem verőfényes, napfényes és nagyon boldog volt, mondhatom sikeres is, mostanra viszont úgy néz ki valamiért fizetnem kell az eddigi jókért, elfogadom, nem lehet, hogy valakinek minden csak jó legyen. Arra törekszem, hogy talpra álljak, hogy átverekedjem magam ezen is. Köszönöm a kedves bátorító szavaidat, én is nagyon sok szeretettel ölellek :-)

      Törlés
  7. Drága Anikó! Nehéz megpróbáltatások elé nézel, ehhez kívánok erőt és kitartást! A fogyás jó ötlet a jelenlegi állapotodban, de azért vigyázz magadra, az sem jó, ha mindent megvonsz magadtól! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Alízkám nagyon köszönöm a kedves szavaidat, igyekszem azért józanul csinálni ezt az egészet és komótosan, mert őszig van időm, másrészt mindent nem is fogok megvonni magamtól épp azért nehogy valami probléma legyen :-)

      Törlés