a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2018. március 4., vasárnap

Scsí leves... a húsos változat

A szláv népek egyik ikonikus levese a Scsí, mindenhol készítik, ahol csak szlávok élnek, készül húsos változatban és hús nélkül is, egy igazi téli, testet-lelket melengető, nagyon finom és nagyon kiadós leves, érdemes elkészíteni.
Nekem nagyon ízlik, sokszor fogom még megfőzni.
Hozzávalók: a húsos változathoz
30 dkg marhahús, kockázva
1-2 db marhahúsoldalas, vagy velőscsont
30 dkg sertéshús, kockázva
1-2 db sertésoldalas, vagy húsos csont
0,5 kg fejeskáposzta, szálasra vágva
0,5 kg savanyúkáposzta
2 db nagy vöröshagyma kockázva
4-6 gerezd fokhagyma
4 db sárgarépa, karikázva
2 db fehérrépa, karikázva
1 kis db zeller, kockázva
2 db krumpli, kockázva
15 dkg gomba, darabolva /vagy 1 db gombakonzerv, levét kiöntve/
1 db hegyes erős paprika
1 ek. paprikakrém /édes anna/
2 ek. kapor, ha friss 1 nagy csokor apróra
2 ek. lestyán, ha friss 1 nagy csokor apróra
4 db babérlevél
1 ek. borsikafű
só, őrölt bors
pici olaj vagy zsír
tejföl, sok
Mindent tisztítottam, daraboltam és előkészítettem.
Egy nagy leveses fazékban 2 db karikázott sárgarépát kevés zsiradékon megdinszteltem, hogy kiadja a szép sárga színét, majd hozzáadtam az összes hagymát, tovább dinsztelve, amikor a hagyma már üveges lett ment hozzá a marhahús mind, a csontosok is, felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje és hagytam főni, bő háromnegyedóra múlva hozzáadtam az összes sertéshúst, a csontosokkal együtt és még vizet, majd tovább főztem, félórát egész biztosan, utána ment hozzá az összes zöldség, az összes káposzta és a fűszerek mind, és annyi vízzel öntöttem föl, hogy jó sűrű, de leves állagú legyen, felforraltam és további 1 órát főztem. Eddigre minden megpuhul és összefő, kóstoltam kell-e bele még só vagy őrölt bors, kellett egy kevés, majd a legvégén egy tálban jó sok 20%-os tejfölt kikevertem 2-3 merőkanálnyi levessel és a leveshez öntöttem, összekeverve újra felforraltam, hagytam pár percig rotyogni és kész volt.
Egy nagyon finom, sűrű, laktató leves a végeredmény, élvezet enni.

Mint látható, bármit bele lehet tenni amit csak találunk otthon a spájzban vagy hűtőben, és ami az ízlésünknek összepasszoló. Elrontani nem lehet.
Ez a leves olyan a szlávoknak, mint a kínaiaknak az édes-savanyú-csípős levesük, vagy a mi gulyáslevesünk, mindegyik megunhatatlan, bármikor szívesen esszük. Nemigaz ????


4 megjegyzés:

  1. Hű de megenném most! :)) Nagyon guszta, és szerintem ez is olyan leves, amit hetekig képes lennék akár folyamatosan is enni. :) Megfőzöm majd én is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Duende, ez olyan, nagyon finom, hetekig lehet enni, ezt nem lehet kisadagban készíteni, természetesen van húsnélküli változata is, akkor csak a zöldségek meg a gomba vannak benne, de bármit belefőzhetsz még, amit csak szerettek, mert ez ilyen leves, isteni finom, a gyerekeim is dupla adagokat ettek, és vittek is haza magukkal, nagyon ízlett nekik. Feltétlen főzd meg :-)

      Törlés
  2. Ez nagyon finom lehet! De egyszemélyes adagnak nem merném nevezni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát nem az, egyszemélyesben nem is lehet főzni, csak nagy mennyiségben, jöttek is a gyerekeim enni, meg vittek is magukkal jó nagy fazékkal fejenként, végül már csak egy evésnyi maradt nekem, majd valamelyik nap vacsorára megeszem. De nagyon finom, nagyon sokszor fogom még főzni, mindenki el volt ragadtatva tőle :-)

      Törlés