a legméltóságteljesebb cica

a legméltóságteljesebb cica
Tituka most 11 éves

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 7 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 8 éves

Keresés ebben a blogban

2010. július 8., csütörtök

Rakott kelkáposzta...





Nagyon nagy kedvencünk.

1 fej kelkáposzta, új
1/2 kg darálthús, sertéscomb, vagy lapocka
10 dkg rizs
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma a pörköltbe, 5-6 gerezd a kel főzővizébe
1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom
olaj, pirospaprika, egész kömény a főzővízbe, őrölt kömény a pörköltbe, só, bors, 1 tk.vegeta,
2-3 ek.zsemlemorzsa
2 db nagy tejföl, 20%-os
4-6 szelet füstölt szalonna
25 dkg trappista sajt, reszelve, lehet felesben, füstölt sajttal keverve /bár ez nem kötelező, eredeti recept szerint nincs is, én szeretem így/

A kelkáposztát leveleire szedem, jól megmosom, több vízben áztatom, hogy minden kosz, bogár kijöjjön, majd amikor már tiszta, kétujjnyi csíkokra metélem.Sós, köménymagos, fokhagymás vizet forralok, amiben roppanós-puhára főzöm, leszűröm.
Mindegyik részt erősebben szoktam fűszerezni az átlagostól, hogy a végén is kiérződjenek a kellemes fűszerízek.
A rizst kevés olajon átpirítom, majd dupla mennyiségű vízzel felengedem, szórok rá 1 tk.vegetát, borsozom, majd szintén puhára főzöm.
A vöröshagymát, zöldpaprikát, apróra kockázva dinsztelem, kevés olajon, megszórom pirospaprikával, belekeverem a darálthúst, a paradicsomot, fokhagymát, sózom, borsozom, bőven meghintem őrölt köménnyel is, egyszóval pörköltet készítek rövid lével.
Amikor kész, összekeverem a rizzsel.
A tejfölöket simára kikeverem, vagy a sajtot lereszelem, vagy ha sült szalonnával szeretnénk, akkor a szalonnacsíkokat beirdalom, hogy majd ropogós kakastaréjra süljön.
Amikor minden kész, összeállítom, egy nagy jénaiba, vagy tepsibe, attól függően mekkora az adag.
Most egy nagy tepsit kiolajoztam, megszórom zsemlemorzsával, annyival, hogy fátyolszerűen beterítse a tepsi alját, oldalát. Lerakom a kelkáposzta felét egyenletesen, erre elterítem a rizses pörköltet, bőven megpöttyözöm tejföllel, majd betakarom a kelkáposzta másik felével.
Erre az összes maradék tejfölt rákenem, végül vagy megszórom a reszelt sajttal, vagy kirakom sűrűn a szalonnaszeletekkel.
Forró sütőben addig sütöm, míg a tetején a sajt aranybarnára olvad, sül, vagy a kakastaréj ropogósra.
Hidegen, melegen szeretem.


Szintén hosta /árnyliliom/ virága, csak másik fajta.

2 megjegyzés:

  1. Hú, ezt nagyon régen ettem...adtál egy jó tippet, a szombati ebédhez:-)szép napot!

    VálaszTörlés
  2. Igen, ez egy nagyon jó étel, feltétlenül csináld meg.Nálunk is elfogyott mind.
    Neked is szép napokat, és köszi, hogy benéztél.

    VálaszTörlés