a legméltóságteljesebb cica

a legméltóságteljesebb cica
Tituka most 11 éves

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 7 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 8 éves

Keresés ebben a blogban

2010. július 12., hétfő

Rántott tobzódás...






Isteni finom ebédünk volt, csupa-csupa panírozott finomság, sült krumplival, kovászos ubival.
Ugyanis szeretjük a rántott/panírozott húsokat, zöldségeket, sajtot.
Igaz hőség van kint, de reggel még hűvös volt a konyha, gyorsan túljutottam a panírozáson és a sütésen.
Mindenki élvezettel ebédelt, szeretjük nagyon a rántott karajt, a cukkini-karikákat, a rántott csirkemájat.

8 szelet karaj, csont nélkül, jó vékonyra klopfolva, besózva
1/2 kg csirkemáj: csak az asztalnál sózni, a tálalásnál
1 db nagyobb méretű, de még zsenge cukkini, kb.1-1,5 cm-es karikákra vágva, besózva
1 kg sütnivaló hasábburgonya: kisütés után, forrón, még tálalás előtt, megszórom vegetával és jól átforgatom, nagyon finom ízt ad a krumplinak

liszt, 6 tojás enyhén felverve, sózva, zsemlemorzsa
1/2 l olaj

Mindent bepaníroztam és forró olajban kisütöttem, először a krumplit, majd a cukkinit, azután a csirkemájat, végül a karajt. Legeslegvégül pedig, a vakarcsot vagy pampuskát, vagy pacsnit. A nagymamámék így nevezték, így maradt ránk. Ezer elnevezése van, ahány ház...
A vakarcs készítése: a megmaradt tojás, összekeverem kevés zsemlemorzsával, /lehet reszelt sajtot is hozzákeverni/ sózom, borsozom.
A sütés végén, evőkanálnyi adagot a forró olajba teszek, kicsit ellapítom és pirosra sütöm, míg el nem fogy. Másnap, egy főzelékhez kiváló feltét, de frissen, magában is jó, egy uborkával elrágcsálva, vacsorára.



Ime a vakarcs.



4 megjegyzés:

  1. És én még azt hittem, hogy a ,,vakarcsot" csak mi esszük:-))) szép nyári napokat!

    VálaszTörlés
  2. Képzeld el, hogy Limaránál is rántott hús volt a hétvégén,ő is csinált vakarcsot, kb. 50 hozzászólás volt vakarcs ügyben, százféle elnevezése van. Kiderült, hogy mindenki csinálja, csak titkolták,azt hitték ezt szégyellni kell, mintha gát szakadt volna át.
    Annyira nevettem, kiderült számomra, a hagyományok, melyeket az anyák, nagymamák átörökítenek, tovább élnek és erősek.Érdekes dolgok ezek.A sztár-gasztrosok meg szét erőlködik magukat, hogy minél extrább hozzávalókat összepárosítsanak, minél különcebb recepteket találjanak ki, már már ehetetleneket, megcsinálhatatlanokat.Ájultan hozsannáznak nekik a hozzászólásokban. A konyhákban meg mindenki csinálja a hagyományos főzést és menüket.
    Neked is szép és jó meleg napokat:-)))Én már alig bírom ezt a szörnyű meleget:

    VálaszTörlés
  3. Ezen én is nevettem most....egyetértek veled a leírtakban! Nem minden ,,sztárkaja" ehető, ezt már tapasztaltam. Jobb a ,,házi", akármi is az. Limara blogjának linkjét megadnád nekem?

    VálaszTörlés
  4. http://limarapeksege.blogspot.com
    És ez a bizonyos jó kis dumaparti július 11-én vasárnap, a bejegyzés végén található.
    Egyébként Limarának valami csoda kenyér és kelttészta receptjei vannak, érdemes mélyen beleböngészni.Itt oldalt, a kedvenc blogjaim között is rákattinthatsz és odajutsz.Szia:-))))

    VálaszTörlés