a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2010. július 24., szombat

Tejfölös vargányás krumplileves






1/2 kg burgonya, tisztítva, kockára darabolva
3 db vargánya, szintén darabolva
1 db vöröshagyma, apróra vágva
2 gerezd fokhagyma, szintén apróra
1 db fehérrépa, tisztítva, karikázva
2 db sárgarépa, tisztítva,karikázva
1 db zellerke, kockázva
1/2 karalábé, kockázva
2 szál zellerzöld
2 szál petrezselyem
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom
olaj, pirospaprika, 
liszt, 1 tojás a galuskához
liszt, tejföl a habaráshoz

A zöldségeket kevés olajon odatettem dinsztelni, 5-10 perc elteltével a vöröshagyma következett, majd a pirospaprika végül az összes többi zöldség. Annyi vízzel engedtem fel, amennyi levest akartam főzni.
Egy bő félóra elteltével, bekevertem a galuskát és egy mokkáskanál segítségével beleszaggattam.
Legvégül a habarás következett, egy öblös tálban,1 ek. lisztet, kevés vízzel simára kevertem, majd hozzákevertem 4-5 ek.tejfölt, azzal is simára kevertem, majd az egész keverékhez hozzá mertem egy merőkanálnyi forró levest. Ezt zúdítottam a forrásban lévő fazék leveshez, jól elkevertem. Egyet forrt még, majd elzártam.
Nagyon finom lett, a vargánya zamatos íze csodásan kiérződött minden kanálnál, a zöldségeké is, a tejföl pedig bársonyossá tette az egészet.
Megint egy egyszerű, de nagyon ízletes étel kerekedett ki.



 




6 megjegyzés:

  1. Szia! most olvastalak. Kijelölöm a fiókot, úgy próbáltam írni. Ahogy most is, talán át is megy. Legközelebb megpróbálom a borítékra kattintást. Legyen szép napod, heted! puszi

    VálaszTörlés
  2. Átjött simán, én meg most vettem észre, hogy írtál.Remélem, menni fog ezután gond nélkül. Neked is minden jót kívánok egész hétre. Most mond meg, milyen végletes az időjárás. Csoda, hogy még élünk.Komolyan:-))))

    VálaszTörlés
  3. Egyetértek, nem bírom:-)a nagy fok különbségek is kikészítik az embert:-( de inkább fázom kicsit, minthogy a melegtől legyek rosszul..az kellemetlenebb.

    VálaszTörlés
  4. Én is így gondolom, mindig szoktam mondani:felöltözni lehet, ha hideg van, de a hőségnél végül már mit veszel le??? A napi többszöri zuhanytól szétázik a bőröd stb.stb.
    Szóval szeretem a hideget, a hűvösebb időt, jobban is lehet aludni.Puszi:-)))))

    VálaszTörlés
  5. Igen, így van! Napokat nem aludtunk a hőségtől, most meg állandóan aludnék, reggel nehezebb felkelni is.
    Most elolvastam a levest megint, mert kipróbálom a héten. Nem ettem még vargányát, nem tudom milyen. Emlékszem gyerekkoromban kijártunk a legelőre(akkor még volt), és szedtük a gombákat. Ma már a bolti csiperke csomagolva, ebben kimerül a gombaevésünk. Kacsintgatok néha másik felé, de még nem vállaltuk be. A szokás hatalma néha erősebb.
    puszi

    VálaszTörlés
  6. Figyelj, az Interspar fagyasztott áruinál lehet kapni ezt a kilós erdei gomba kiszerelést.
    Nagyon tudom ajánlani, isteni finom, ötféle erdei gomba van benne, pontosan leírja, hogy lehet felhasználni, én szóról-szóra betartottam, olyan volt, mint a friss, amikor a levesbe került, kb egy maroknyi kellett a leveshez. Rengeteg ételbe lehet tenni egy keveset a csiperke mellé, egész más íz és aroma van tőle.Feltétlen próbáld ki,nagyon finom.Jó főzést:-))))

    VálaszTörlés