a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2012. január 25., szerda

Lestyános húsgombócleves




Valósággal beleszerettem a nyáron a lestyánba.
Alíz blogján a Fakanálforgató tollforgató-n láttam, meg más erdélyi blogokon is, hogy ők a lestyánt napi szinten használják levesekbe, egyéb ételekbe, amibe kell, sőt télire tartósítják komoly mennyiségben.
Itt Magyarországon is ismertük, vagy legalábbis hallottuk ennek a fűszernövénynek a nevét, de egyáltalán nem jellemző a használata, csak kevés kivétel van tényleg, én nem is ismerek senkit aki főzné az ételeibe.
Na tavaly nyáron egy kertészetben aztán vettem egy tövet, elültettem a kertben, és majd minden levesbe belefőztem egy-egy szálat.
Finom, aromás a zellerzöldhöz hasonlatos formájú, ízű,  illatú, csak sokkal erőteljesebb, karakteresebb. Olyan mint a mondat végén a pont, lezárja, egységbe fogja az étel ízét pont ahogy kell.
Nekem annyira ízlik, hogy ősszel lefagyasztottam a növényke leveleit, szárait, egész télen használom, sőt vettem szárított formában is, mivel egy kis növény még nem ad annyit, de tavasszal már több tövet is fogok a meglévő mellé ültetni, ami egyébként fagyálló, tavasszal újra kihajt, de akkor már picit terebélyesebben, tehát évről évre növekszik.
Szeretném, ha valósággal lestyánerdő növögetne a kertemben.




1/2 kg darált sertéshús
2 db vöröshagyma
2-4 gerezd fokhagyma
1 tojás
1 maréknyi rizs a gombócba
1 cs. petrezselyemzöld apróra vágva
2-3 szál lestyán apróra vágva
2 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
1 kis darab zeller
2 kelkáposztalevél csíkozva
1-2 maréknyi gersli/árpagyöngy a levesbe betétnek és sűrítésképpen
olaj
1 ek liszt, tejföl
1 dl tejszín
só, bors

Összegyúrtam a húsgombóc hozzávalóit, a húst, 1 vöröshagymát, 2 gerezd fokhagymát, a tojást, sóztam, borsoztam és egy marék rizst szórtam rá és jól eldolgoztam.
Megpucoltam és felkarikáztam a zöldségeket, majd kevés olajon megdinszteltem, ment hozzá a másik vöröshagyma kockázva, összepirítottam és felengedtem annyi vízzel, amennyi levest szerettem volna, felforraltam, majd beletettem a kelkáposzta csíkokat, a 2 maréknyi gerslit, a maradék fokhagymákat és az apróra gömbölyített húsgombócokat.
A végén a zöldeket is, ha kell még akkor só és bors is.
Puhára főztem az egészet, illetve, amikor a hús és a zöldségek már puhák, a gersli még csak majdnem puha, de én pont így szeretem, hogy kicsit rágni kelljen.
A lisztet elkevertem az 1-2 dl tejföllel és hőkiegyenlítéssel behabartam levest, majd a tejszínt is hozzácsorgattam, jól összeforraltam és tálaltam.
Nagyon finom.






16 megjegyzés:

  1. Sokféle fűszert használok, de a lestyán eddig kimaradt. Ki kellene próbálnom.
    A leves guszta és finomnak ígérkezik

    VálaszTörlés
  2. Szerintem nem bánod meg, rendkívül ízgazdag, a szárított változat is jó, a friss meg pláne nyáron, zöldség és húslevesekbe,bablevesbe, gulyásba nagyon finom, már elképzelni sem tudom nélküle ezeket:-))))

    VálaszTörlés
  3. Imádom a lestyánt! Annyira finom, jellegzetes ízű!

    Képzeld, mára én is ilyen rizses-húsgombócos levest főztem ebédre :-)

    VálaszTörlés
  4. Viki én is tisztára a bolondja lettem, ezekszerint egyformára járt ma a gusztusunk, szeretem ezt a levest nagyon:-))))

    VálaszTörlés
  5. Lestyánt még nem használtam , de erre gondoltam hogy biztosan a zellerhez hasonló íze van. Nagyon guszta a levesed most szívesen elfogadnék egy tányérral. Főzeléket csináltam és ilyenkor levest nem szoktam , persze ilyenkor ácsingózok egy kis levesért!:)

    VálaszTörlés
  6. Szívesen adnék is, mert nagyon finom, a lestyánt meg próbáld ki, ízleni fog:-))))

    VálaszTörlés
  7. A levesed nagyon finom lehetett.:)Lestyánnal meg pláne!
    Tudtad, hogy a lestyánt a honfoglaló magyarok is használták?
    A kertemben olyan régi tövek is vannak, hogy ásáskor elő sem kerül a gyökere. Amúgy magról is lehet ültetni.
    Lefagyasztani mindig akkor szoktam, amikor a legszebb, nyár elején.
    A blogomon ha beírod a keresőbe, hogy lestyán, felsorol néhány ételt, amibe teszek. Mi nagyon szeretjük, rengeteget használom.
    Éva

    VálaszTörlés
  8. Szeretnélek megajándékozni egy díjjal. Kérlek nézz be hozzám! :)
    A levesed nagyon guszta, én is gyakran főzök hasonlót, de lestyánt még nem nagyon használtam, inkább tárkonyt. De így is nagyon ízletes lehet. :)

    VálaszTörlés
  9. Főz és fecseg, feltétlenül megnézem a blogodon a recepteket, mert beleszerettem a lestyánba, de nagyon:-))))

    Petra megyek és köszi:-))))

    VálaszTörlés
  10. Én is imádom a lestyánt. Hugomtól szoktam kapni a kertjükből, meg nálunk itt a piacon is nagy-nagy csokrokban árulják. Mindig szoktam frisset is venni, meg egy-egy csokorral le is szoktam szárítani télre. A húslevesek, zöldséglevesek, házi vegeta nélkülözhetetlen fűszere. Valóban kevesen használják itt magyarországon, nem is tudom miért... ?

    VálaszTörlés
  11. Duende nincs népszerűsítve, azért. Pedig olyan kompletté teszi az étel ízét, jobban nem tudom kifejezni, de annyira a szám ízéhez passzol, sajnálom, hogy annyi év eltelt nélküle, de mostantól amennyi belefér, sokat fogom használni és népszerűsíteni, az biztos:-)))

    VálaszTörlés
  12. Nagyon ízletes leves!!!! A lestyánt (vegeta levél)nagyon régen ismertette meg velem a szomszédasszonyom, idestova 30 éve :) Elültettem egy kis tövet és nagyon gyorsan elszaporodott. Tavasztól őszig az embermagasságra nőtt tőről csipegettem a leveleket. Télére nagy zacskóba rakva lefagyasztom a zöldjét, nem aprítom, mint a petrezselyem zöldjét vagy kaprot, egészben hagyom a szárral együtt.

    VálaszTörlés
  13. Imádom a lestyánt Vicuska, tavaly nyáron ismertem meg, szégyen de eddig nem tudtam róla, na tavaly rögtön ültettem egy tövet, de még akarok, hogy sok legyen, mert én is szeretnék fagyasztani belőle, jó sokat, csodálatos ízt ad a leveseknek:-))) Te még mihez raksz belőle????

    VálaszTörlés
  14. Magától is szép számmal szaporodik. Hagyd felmagozni, csak az oldalágakat használd. Szerencsére nem fagyott ki sohasem, fagytűrő a gyökere úgy látszik. Igazából bármibe rakhatod Anikó, amibe valaha a Vegeta nevű fűszerkeveréket raktad, ha használtad egyáltalán. A maiért már nem kezeskedem, ki tudja, mit raknak bele, de azt olvastam, hogy főleg sót, de azt így már aranyárban. Gyümölcslevesen kívül minden levesbe rakhatod, csak vigyázz, módjával használd, mert intenzív az íze. Hamar bele lehet szeretni :D Húsfélékhez is használom, fasírtba is szoktam beleaprítani keveset. Nem szégyen, hogy nem ismerted, én nem is hallottam a létezéséről, amíg nem kaptam anno azt a kis tövet :D

    VálaszTörlés
  15. Használtam a vegetát persze, ma már a naturella ételízesítőt szoktam inkább, mert azt írják rajta, hogy csak természetes anyagokat használtak a keverésnél. Hát remélem is:-))))
    Köszönöm a tippeket, ki fogom próbálni a fasírtnál is:-))))

    VálaszTörlés
  16. Igen, az talán elfogadható! Nagyon szívesen, örülök, ha tudtam picit segíteni :) Csak bátran!

    VálaszTörlés