a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2012. január 1., vasárnap

Szilveszteri finomságaim...






Kétféle sült csülök,
párolt lilakáposztával és
kacsazsíron sütött, hagymás, kacsamájas sültkrumplival

Állítom, hogy a sertéscsülök megfelelően elkészítve sokkal, de sokkal finomabb a létező összes bőrös malacsültnél. Sokkal ízesebb, szaftosabb.
Már kipróbáltam a malacnál a combot, a karajt, az oldalast, szerintem mind szárazabb húsú, mint a csülök, akárhogyan is van fűszerezve és megsütve. Persze a bőre ropogós pirosra sütve, sörrel kenegetve sülés közben, nagyon finom, de ugyanezt a csülöknél is el lehet érni, viszont a húsa isteni finom szaftos.

Azért kétféle, mert két nyers csontos csülköt és egy füstölt csülköt sütöttem egyszerre, ami annyira jól sikerült, hogy elhatároztam ezentúl ez lesz "A" szilveszteri menü mindig.
Mindenről készítettem képet, csak a csodás pirosra sült csülkökről nem, mert mire észbe kaptam már csak a romok voltak a sütőtálban.

2 db nyers, csontos csülök
1 db füstölt csülök
2 db a főzőlébe + 4-5 db vöröshagyma a sütéshez
2 fej fokhagyma
maréknyi babérlevél
maréknyi szemes bors
1-2 ek. zsír /sertés/

Kuktában, / szerencsére van nekem egy nagy kuktám, megfelelő elhelyezéssel belefért mindhárom csülök, pedig nem voltak kicsik /  elhelyeztem, felöntöttem annyi vízzel, ami ellepte, beleszórtam a fűszereket, rengeteg fokhagymát és jó pár vöröshagymát is melléjük tettem, majd 1,5-2 óra alatt puhára főztem.
Bőven kizsíroztam a nagy kacsasütőmet és abba tettem át a csülköket, úgy hogy ami csontot tudtam, azt mind kihúztam, ne zavarjanak be a továbbiakban.
Nagyon sok vöröshagymát feleztem negyedeltem és melléjük dobtam, és fokhagymát is legalább két fejjel, majd ment a forró sütőbe és ropogós pirosra sütöttem, közben a bőrös részeket többször sörrel kenegettem.





Párolt lilakáposzta

1 közepes fej lilakáposzta - de jó a fehérkáposzta is, amit szép szálasra, vékonyan felszeltem
2 db vöröshagyma, amit szintén vékonyan félkarikára és szálasra vágtam
1 tk. köménymag, szemes is, őrölt is
olaj
1 dl cukor
2 dl víz
1 dl ecet
1 tk. só

A cukrot karamellizáltam, amikor már szép barna színe lett hozzádobtam a köménymagot és a vöröshagymát és egy kevés olajat rá, összedinszteltem, felöntöttem az ecet és víz keverékével, sóztam és belekevertem a káposztát. Lefedve addig pároltam, amíg a káposzta majdnem teljesen puha lett, majd fedő nélkül elfőztem róla a fölösleges folyadékot.
Kóstolni kell, mert egyszerre kell édesen savanykásnak lennie, érződnie kell a köménynek is, ha szükséges kell hozzá tenni ami még hiányzik.
Szerintem ez a világ legszebb színű zöldsége így elkészítve és milyen finom.



Kacsazsírban sült, hagymás, kacsamájas krumpli

3 kg krumpli, héjában főzve, majd pucolva, negyedelve
6 db vöröshagyma, szintén negyedelve
1 fej fokhagyma, gerezdekre
1 doboz kacsamáj / kacsazsírban eltéve /a Sparban kapható/
só, bors

Mindent egy tepsibe halmoztam, a nagy darab májakat kisebbre daraboltam, jól összekevertem és ropogós pirosra sütöttem.





Hagymás, törtkrumplis pogácsa
Tücsök és Bogártól a recept, köszönet érte, mert nagyon finom, jóízű, puha, foszlós és egyszerű.





1 dl meleg víz
1 dl meleg tej
1 tojás
1 ek.só  / nekem egy picit sótlan lett, legközelebb többet rakok bele/
1-2 tk. cukor
10 dkg főtt, áttört burgonya /lehet maradék krumplipüré is/
1-2 ek. kacsazsír vagy libazsír
1 db vöröshagyma
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
tetejére: egy felvert tojás a kenéshez

Mindent beraktam a gépbe a fenti sorrend szerint, ami aztán bedagasztotta és megkelesztette a tésztát.
Előtte a zsíron megdinszteltem az apróra vágott hagymát és összekevertem a krumplival, majd így raktam a gépbe a sorrendje szerint.
Miután megkelt, kinyújtottam lisztezett deszkán, kiszaggattam, sütőpapíros tepsire sorakoztattam, lekentem egy felvert tojással és 15-20 perc alatt pirosra sütöttem, előmelegített sütőben.
A hagyma sem nem érződött, sem nem látszódott a pogácsában, tehát azok is készíthetik, akik nem nagyon szeretik látni a hagymát.
Én nagyon hagymás vagyok, szeretem az ízét, a látványa sem zavar, ezért legközelebb megpróbálom úgy, hogy a krumpli megy a tésztába, de a zsíron dinsztelt sok-sok hagymát pedig belehajtogatom a megkelt tésztába, úgy vajon milyen lesz.
De így is nagyon finom volt.







Sonkás, sajtos sörkifli
Ez saját találmány, már vagy 25 éve sütögetem, semmi különösebb, de talán éppen azért szereti mindenki, meg azért mert finom a belsejében az olvadt sajtban sült sonka.



3,2 dl  langyos tej
1 dl olaj
1 tojás
1 ek. só
1-2 tk. cukor
60 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
tetejére: tojás, reszelt sajt, esetleg magok

A gép bedagasztja és megkeleszti, majd lisztezett deszkán kettőbe veszem, átgyúrom mindegyiket és kör alakúra nyújtom. Cikkekre vágom, mindet megrakom töltelékkel a szélesebb végénél és feltekerem, kifli alakúra formázom. Sütőpapíros tepsire teszem, lekenem tojással, még szórok a tetejére reszelt sajtot, és/vagy köményt.
200 fokra előmelegített sütőben pirosra sütöm, kb. 15-20 perc tepsinként.





Tölteléke:

20-25 dkg főtt füstölt tarja, pici kockákra aprítva
20-25 dkg reszelt sajt, bármilyen megfelel
só, bors

Ezeket egy tálban jól összekeverem - a fűszereket sem sajnálva, és bőven rakom a kiflire.
A belsejében megolvad a sajt és nagyon finom fűszeres íze lesz az egésznek, de vigyázat
csak langyosan szabad enni, mert az olvadt sajt nagyon forró, számtalanszor megégettem a számat, mert nem tudtam várni és még melegen beleharaptam.
Nagyon finom, italok mellé kiváló.




Ez volt a szilveszteri menüsor, finom volt és bőven elég.
Kezdődhet a 2012-es év, ami remélem nem lesz rosszabb, mint a 2011 volt.
Ezzel már most előre kiegyeznék.
Azért jobb lehet... mert abból meg soha nem elég!!!




8 megjegyzés:

  1. Ez a bejegyzés megint igen ütős lett! Ennyi kedvencet egy rakáson, hány emberre készült??
    Én nem tudnék választani, mert csülök, krumpli, pogácsa, kifli, ja és akármilyen máj rajongó vagyok. Lusta lennék ennyi mindent készíteni egyszerre. Elhiszem, hogy bőven elég volt, maradt esetleg, mert postázhatnád! :D

    VálaszTörlés
  2. Barbikám, köszi, ez a mennyiség 7-8 főre készült, és egy nagyon kevés pogi még van, lehet soknak tűnik az ételek száma, mennyisége, de a készítése nem vett el annyi időt, mint gondolnád, pedig mindent 31-én délelőtt készítettem frissen.
    Szívesen postáznám, ha lenne mit, majd megyek én is hozzád, és hasonló jókat kívánok én is neked, valamint nagyon köszönöm a jó kívánságaidat:-)))))
    Képzeld karácsony előtt derült ki, hogy nyár óta sikerült 11 kg-tól megszabadulnom, úgy hogy mindent eszem, csak kevesebbet és többször, ettől annyira belelkesedtem, mert mégegyszer ennyitől szeretnék még megválni:-)))

    VálaszTörlés
  3. Hú ez nagyon jó hír!!! Akkor már érted, hogy mi a lényeg, még a végén magad is meglepődsz mennyit le lehet adni, nagy lemondások nélkül is! Nagyon örülök, hihetetlen ügyes vagy és további kitartást kívánok hozzá! :)))

    VálaszTörlés
  4. Kössz Barbi a bíztatást, remélem ilyen jól folytatódik majd, ilyen lassan szeretnék megválni a többi kilótól is, mert így semmi bajom nem lesz, ugyan nem is annyira látványos, de az nem számít, mert a végeredmény lesz a fontos és a közérzetem, egyszer már egy nagy fogyástól - de az hirtelen 3 hónap alatt ment le - pánikbeteg lettem, na azt nem kívánom senkinek, évekig tartott míg helyrejöttem.
    Ezért is mondom mindenkinek, aki fogyni akar, hogy csak lassan:-)))))

    VálaszTörlés
  5. Megvettem, beszereztem, előkészítettem mindent a csülökhöz, Tőled választottam, Anikó, a receptet :) Holnap nekiugrok :D Minden értelemben- készíteni és enni is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vicuskám ez igen megtisztelő, hogy kipróbáljátok, a miénk is most lett kész, valami isteni ropogós a bőr, omlós, puha a hús és szaftos az egész, a vele sült krumpli meg hagyma szintén, én egyenesen imádom, remélem ti is szeretni fogjátok:-))))
      BUÉK nektek és sok-sok puszi:-))))

      Törlés
  6. BÚÉK és millió puszi! A vártnál is finomabb volt! Köszönjük a jó receptet! http://vicuska13.blogspot.com/2015/01/szilveszteri-csulok-lilakaposztaval.html

    VálaszTörlés
  7. Vicuskám nagyon-nagyon örülök, hogy ízlett nektek is ami nálunk hatalmas kedvenc:-))) Szerintem sokkal finomabb, mint a malachús, de ez az én véleményem:-)))
    Nektek is BUÉK és sok puszi:-))))

    VálaszTörlés