a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2013. január 10., csütörtök

Fejtett bableves füstölt sonkával és mini tepertős pogácsa





Mivel hideg van és hó, csak melegítő ebédek jöhetnek szóba.
Na ez a tegnapi is ilyen volt.
A leves...

1 füstölt sonkadarab a saját féldisznóságunkból
1/2 kg fagyasztott fejtettbab
1 adag leveszöldség, tisztítva, csíkokra vágva
1 vöröshagyma egészben hagyva
1 hegyes erős zöldpaprika
3-4 gerezd fokhagyma
1 babérlevél
fagyasztott zellerzöld, még a nyár végén fagyasztottam le
1.ek. szárított lestyán
olaj, liszt, pirospaprika a rántáshoz
Csipetke: 1 tojás és annyi liszt amennyit felvesz

A sonkát odatettem puhára főni annyi hideg vízben, amennyi levest terveztem készíteni, mellé dobtam egy babérlevelet, fokhagyma gerezdeket, a vöröshagymát egészben.
Amíg főtt addig megpucoltam a szokásos zöldségeket, sárgarépát, fehérrépát, zellert, karalábét, majd a majdnem puha sonkához adtam és a fagyasztott babot is, meg a zellerzöldet és a lestyánt is.
Amikor minden puha lett berántottam jó fokhagymás, pirospaprikás rántással és beleszaggattam a csipetkét, ami nálam tulajdonképpen apró nokedli, ugyanis van nekem olyan nokedliszaggatóm, ami egészen aprót szaggat, olyan kiskörömnyi nagyságút, a különféle levesekbe a csipetkét vagy vajas galuskát ezzel szaggatom mindig.
Finom volt.




azzal az icike-picike szaggatóval készítettem a pogikat ott a kép alján....az alsó sor és a kicsi még Dédié volt, kissé kopottak is a sok használattól, tőle örököltem meg, a felső sort már én vettem....
Jellemző, hogy az újonnan vettek silányabb minőségűek, mint az ezeréves régiek...



a pogácsa.... tepertős

3 dl tej
2 dl tejföl
2 tojás
1,5 ek. só
1 tk.cukor
60 dkg liszt
1 tasak instant élesztőpor
10 dkg apróra vágott darabos tepertő

30 dkg tepertőkrém
bors

A hozzávalókat a tepertőkrém és a darabos tepertő kivételével a kenyérgépbe tettem ami bedagasztotta és megkelesztette a tésztát. A darabos tepertőt a dagasztás elkezdése után 10 perccel adtam a tésztához és a gép egyenletesen beledagasztotta.
Amikor megkelt, lisztezett deszkán kinyújtottam és megkentem a tepertőkrém harmadával, majd hajtogattam a szokott módon, / alulról fel a fele középig, majd felülről rá, balról a fele középig, jobbról a maradék rá /, tállal leborítom és 15-20 percig kel, pihen.
Ugyanezt kenegetést és a hajtogatást még 2x megcsinálom, közte mindig pihen, a harmadik után kinyújtom, kés fokával berácsozom, lekenem egy tojássárgájával és szaggatom, most ezzel az édes picike szaggatóval, a férjem valamiért ezeket az apró pogikat szereti, tepsire teszem, jó közel egymáshoz, még így is sok eldűl mire megsül, a tepsin aztán még 10-15 percet pihen, addig forrósodik a sütő 200 fokra, ugyanis a pogácsákat nagyon forró sütőben kell sütni, gyorsan, rövid ideig, azaz míg pirosra sülnek, mert hajlamos a kiszáradásra, ha alacsony tűznél és sokáig sül.
Mára egy szem sem maradt, olyan nagyon finom volt.







3 megjegyzés:

  1. Anikó, isteni ebédetek volt ma!:) Azt hiszem, rohanok és előveszem a lefagyasztott tepertős pogimat, mert most muszáj lesz azt ennem!:)

    VálaszTörlés
  2. Úgy sorakoznak a szaggatóid, mint a Másenka babák... Nagyon finom ebéd volt nálatok. Tényleg, milyen régen nem ettünk bablevest... :o)

    VálaszTörlés
  3. Köszi Roza, az volt valóban, örülök, hogy kedvet csináltam neked is a pogikhoz, jó neked, hogy tudsz lefagyasztani, nálunk mindig minden elfogy, én álmodni sem tudok lefagyasztásról, ill. akkor minden nap kéne sütnöm, na az meg fárasztó lenne, így mindig frissen kell készítenem, most hétvégén egy szakajtó lángost kell sütnöm, sok reszelt sajttal és fokhagymás tejföllel:-))))))

    Krisztina igen, szépen kisorjáztattam az összes pogácsa ill. fánk szaggatómat, ezeken kívül még van egy-két karácsonyi mintás szaggatóm, de szeretnék linzer szaggatót is beszerezni, olyanom nincs, bár megoldható végül is egy pogiszaggatóval és egy gyűszűvel is, ha nagyon muszáj:-)))) Bableves nálunk sűrűn van, fejtett vagy száraz,hússal vagy anélkül, egyáltalán sok babot eszünk, mert sokszor van sólet is, szeretjük nagyon:-)))))

    VálaszTörlés