a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2013. január 23., szerda

Hétköznapi ebéd....



..... Sárgaborsóleves, zöldséges, sült szalonnás, csipetkés



.....Túrós tészta, sok túróval, tejföllel, sült szalonnapörccel





A leves....finom, melegítő, ami kell is, mert megint esik a hó, és hideg van, hogy a csuda vinné már el a telet.

10 dkg füstölt szalonna
1 db vöröshagyma, kockákra vágva
1 sárgarépa, kis karikákra
1 fehérrépa, szintén kis karikákra
1 darabka zeller, apró kockákra
1 darabka karalábé, apró kockákra
pirospaprika
2-3 db babérlevél
25 dkg sárgaborsó
só, bors, 1 tk. petrezselyem, 1 tk. lestyán
1 tojás és annyi liszt amennyit felvesz, apró nokedlinek - csipetkének 

A szalonnát kisütöttem majd egy tányérra félretettem.
A visszamaradt zsíron kicsit átforgattam a hagymakockákat, a zöldségeket, majd meghintettem kevés pirospaprikával és felöntöttem annyi vízzel, amennyi levest szerettem volna, hozzátettem az átmosott sárgaborsót, a fűszereket és puhára főztem.
Közben elkészítettem a levesbetétet és beleszaggattam, még körülbelül 2-3 percig összeforraltam és kész is.
Én nem pürésítem soha, így szeretjük darabosan, rusztikusan.





 Sül a füstölt szalonna a tésztához, mi annyira szeretjük a sült szalonnát, hogy amibe csak lehet, mindenbe teszek...isteni íze lesz tőle az ételeknek



...sok túró, sok tejföl...



már a sült szalonnapörc....


...és a nagykocka tészta, amit bő, sós vízben 8-10 perc alatt puhára főzöm, leszűröm-öblítem és a forró szalonnazsírban átforgatom, tálaláskor szórom rá a sok-sok túrót és meglocsolom bőven tejföllel.




8 megjegyzés:

  1. nyamm:) Az enyéim meg nem ennék, de én nagyon szeretem a túrós tésztát! Nálunk sajnos nincs igazi magyaros túró, csak valami utánzatok..

    VálaszTörlés
  2. Igen ez szokás kérdése a gyerekkortól kezdve, a családod persze nem ismeri, de tényleg csak a magyar túróval jó, bár zsíros tejből elkészíthető bárhol a túró, de amit az üzletekben lehet kapni Magyarországon kívül, az túl krémes és más állagú, erre a magyaros túrós tésztára nem alkalmas:-)))))

    VálaszTörlés
  3. Nálunk a múlt héten volt sárgaborsó leves csipetkével és csípős debrecenivel, és mellé túróscsusza sült szalonnapörccel, sok túróval, tejföllel. A férjem kedvencei. Mivel már van a blogomban így nem tettem be.

    VálaszTörlés
  4. Én vasárnap is megenném, sőt szoktunk is ilyen hétköznapi dolgokat enni... A sárgaborsót eddig csak főzeléknek ettem, levesnek még sosem. Nagyon jó ötlet, ki fogom próbálni!

    VálaszTörlés
  5. Sárgaborsót most csináltam először levesként, eddig csak a főzelék szerepelt nálunk is, szeretjük, ezentúl levesként is fog, mert nagyon jó. Krisztina meglátod így is jó:-))))
    Lívia van, hogy ugyanazt felteszem többször is, esetleg kis változtatással, más képekkel, vagy mert elfelejtem, hogy már van fent:-))))

    VálaszTörlés
  6. Igen, én is szoktam feltenni ugyanazt pl. más feltéttel ha főzelék vagy köret mellé hús, szóval egy kis változtatással, Persze hozzáteszem, hogy az ételeim többségben a saját elképzelésem nem más receptje, így nem is írtam egyformán. De az is volt már, hogy elfelejtettem, hogy már van a blogomban valamelyik étel egy az egyben ugyanaz. Legutóbb is volt ilyen, mert azért valamennyire emlékeztem, és akkor jöttem rá amikor már megírtam a receptet, és aztán kitöröltem az utóbbi bejegyzésem.

    VálaszTörlés
  7. Nyami, imádom mindkettőt! Nagyon guszta :)

    VálaszTörlés