a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2013. november 23., szombat

Jön a hideg, a hó ....állítólag...


...na erre a hírre olyan vagyok tisztára, mint a Pavlov kutyája.
Ha meghallom, hideg, hó, hózáporok, szél.... automatikusan mi ugrik be: töltött káposzta, kocsonya, sólet, disznótoros, szóval csupa-csupa diétás, kímélő étel.
A téli ételek.
Még a 86 éves Édesapám is, amikor említettem neki mi lesz a hétvégi menü, felsóhajtott, na végre....
A nagyobbik lányom a telefonba harsogta: Anya nehogy megegyétek, hétvégén jövök, el ne fogyjon....
Hát ilyen család vagyunk.

Tehát készült egy nagy kondér töltött káposzta, a téli és az egyszerűbb, húsgombócos, füstölt húsos variáció.

TÉLI TÖLTÖTT KÁPOSZTA
recept részletesen itt





...valamint ropogósra sütött, fűszeres NYÚLCOMBOK krumplipürével és a legfinomabb, legegészségesebb téli salátával az OLAJOS, HAGYMÁS SAVANYÚKÁPOSZTA SALÁTÁVAL


6 db nyúlcomb
só, bors, majoranna, kakukkfű
1-2 ek. kacsa/libazsír vagy olaj

A húst tisztítás után jól befűszereztem és hagytam kicsit állni.
A nyúl sok fűszert igényel, mert nagyon sovány hús, ezáltal nagyon egészséges is, ha nem kapna sok fűszert ízetlen lenne.
Meglocsoltam 2 evőkanálnyi zsírral, öntöttem alá fél deci vizet, lefóliáztam a tepsit és fél/háromnegyed órát pároltam, majd ropogós pirosra sütöttem.




OLAJOS, HAGYMÁS SAVANYÚKÁPOSZTA SALÁTA

1/2 kg savanyúkáposzta
1 db vöröshagyma/lilahagyma vékonyan szálasra vágva
pici só, bors
1 mk. őrölt kömény
1 tk. őrölt pirospaprika
1/2 dl olaj / lehet bármilyen, de talán a legjobb a tökmagolaj/

A káposztát mindennel jól összevegyítem és min. egy órát állni hagyom, hogy az ízek összeérjenek.
Abbahagyhatatlan.
A felvidéki Dédinél ettem először és elájultam, hogy milyen finom, na azóta minden télen több kilóval is megeszünk.
Ez a saláta nagyon finom és passzolós hajában főtt, forró, sós, vajkockás krumplihoz, vagy sütőben hajában sütött krumplihoz, amire szintén vajdarabkákat olvasztok.


9 megjegyzés:

  1. Nagyon finomak a felsorolt diétás kaják! :D
    Én nagyon szeretem a nyúlpecsenyét! Fenséges a tökmagolajos sav.káposzta!

    VálaszTörlés
  2. Nálunk is tervben van már:)
    Tavaly a méteres hóban is főtt a bográcsban.Tényleg a hideg hónapok legfinomabb étkeinek egyike.
    Mi általában kétszer főzünk,de mindig annyit,hogy jusson a fagyasztóba is.

    Ez a nyúlccomb sem lehet rossz,sőt:))))

    VálaszTörlés
  3. Én a kopasz, füstöltesből kérnék! Na meg a répaevőből előételnek! Olyan gyönyörű idő van nálunk már harmadik napja itt a keleti végen, mintha a nyár - még csak nem is a tavasz - jönne.Aztán persze lehet hogy holnap már tényleg csak húz a csúz lesz...

    VálaszTörlés
  4. Jót mosolyogtam a bevezetődön. :)) Aztán meg gyönyörködve néztem végig az ételeidet. Hát igen, ez kell a magyar gyomornak. :)))))

    VálaszTörlés
  5. Vicuska köszi:-))) A te pelmenyid se kutya, csak nekem valami szósszal lenne az igazi, vagy levesben, ahogy ti eszitek ecetesen az nekem furcsa, de hát szokásokkal nem lehet vitatkozni:-))))


    Tálaló, én többször főzöm egy télen, sőt még nyáron is a nyári változatát, de érdekes, sosem fagyasztok belőle, mindig megesszük. A nyúl nagyon finom húsú, kiváló pörköltnek, levesnek tejfölösen-tárkonyosan, és így sütve, csak erősen kell fűszerezni:-))))


    Ani mára itt a téli idő, itt nálunk hajnal óta döng a szél, hódara hullik, hideg van, de eddig csodás idő volt itt is, képzelem hogy ott délkeleten mennyivel melegebb, naposabb volt. Nekem már nem hiányzik a tél, fájnak a csontjaim már itt-ott sajnos. Pedig valamikor szerettem, jártam korcsolyázni, szánkózni, imádtam amikor hullott a hó és vastagon belepett mindent.
    Most meg alig várom, hogy tavaszodjon megint:-)))))

    Petra, de jó, hogy hallok felőled, remélem jól vagytok családilag, szoktam előfordulni rendszeresen a blogodon, még ha nem is kommentelgetek mindig, de mindig elolvasom a receptjeidet és mentem ami nagyon tetszik:-)))) Hát igen, nem tudom letagadni, hogy imádom ezeket a tipikus magyaros ételeket télen, nyáron úgyis annyi zöldséget, gyümölcsöt eszünk/ettünk, ilyenkor meg olyan finomak ezek a nehezebbek:-)))))

    VálaszTörlés
  6. Igaza van apukádnak "na végre"... Végre lehet "téli" finomságokat főzni, amik melengetnek, igaz a kocsonya nem melegít, de minden nap meg tudnám enni, na a töltött káposztáról nem is beszélve, a maradék apró káposztából pedig jó kis gőzgombóc. Nekem is beindult a fantáziám. Mi tegnap füstölt hurkát ettünk savanyúsággal, annak is olyan kimondottan téli íze volt. Most meg esik a hó, már fehér minden, jó kis forró tea mellett beszélgetünk, olyan nagyon hosszúak az esték.

    VálaszTörlés
  7. Marika a disznótoros is isteni téli étel, azt is szeretjük nagyon, itt is esik a hó + nagyon fúj a szél, orkánszerűen és hideg lett, mit mondjak az időjárásban alig várom a tavaszt, egyébként meg jó, hogy jön a hideg, mert végre főzöm az első idei kocsonyát, mert imádjuk, nektek is jó téli evészeteket kívánok és vigyázz magadra, meg ne betegedj:-))))))

    VálaszTörlés
  8. Nem hogy ígérték, be is vállt... Mi is néha kiéhezünk egy-egy súlyosabb ételre. Például a kislányom a hétvégére kocsonyát kért... :o)

    VálaszTörlés
  9. Milyen érdekes Krisztina, hogy a te kicsi gyereked megeszi a kocsonyát, én az enyémekkel soha nem tudtam megszerettetni, na most már, hogy felnőttek, annyit megesznek, hogy mindig kell belefőznöm színsovány sertéscombot is és nekik egy-egy tálban csak a soványhús van egy kis lével, na ennyit hajlandóak belőle enni, én is gyerekkorom óta szeretem és eszem a kocsonyát, most is alig várom, hogy kellően hideg legyen, már főzöm is:-)))))

    VálaszTörlés