a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2013. december 7., szombat

Krumplilaska....krumplilángos... lapótya... köretként



Nagyon finom köret, sűrű szaftos, tárkonyos, tejszínes húsételekhez, tokányokhoz, pörköltekhez, paprikásokhoz....most csirkepörkölthöz készítettem, csodás volt.....

A tv-paprikán az Édes Nagyikban láttam a receptjét és azonnal tudtam, hogy én ezt ettem valamikor régen, a Nagymamám is készítette és valahol, valamikor egy étteremben vadpörkölt köreteként, csak közben az idők homályába veszett...
Na innentől fogva rendszeresen lesz nálunk, mert nagyon finom és újszerű az unalmas krumpli-rizs-tészta hármas kiváltására.

Nemcsak köretként, hanem frissen, azon melegében liba vagy kacsazsírral megkenve, sózva, egy forró boros teával vacsorának is tökéletes, vagy sült szalonnapörccel, vagy frissen sült tepertővel, ropogósra sült hagymakarikákkal és bőven tejfölözve szintén, akár vendégfogadásra is alkalmas, különleges.


Krumplilaska - lapótya - krumplilángos
1/2 kg főtt, áttört krumpli
diónyi zsír
annyi liszt amennyit felvesz
1 csapott ek. só

Jól összegyúrtam deszkán, fokozatosan adagolva a lisztet, amíg szépen összeállt.
Rudat formáztam belőle, majd 2 cm-es darabokra vágtam.
Minden darabot vékonyra nyújtottam, serpenyő nagyságúra.
Lehet vastagabbra is hagyni, nem fontos túlságosan kinyújtani.
Tűzön egy serpenyőt forrósítottam /legjobb lenne vasplatni hozzá, de nekem ilyen nincs/, lehet szárazon is pirítani a serpenyőben, de én picit zsíroztam majd egyenként belefektettem és szépen mindkét oldalát megsütöttem, ahogy a képeken is látszik.
Tálaláskor tányérokra helyeztem, lehet többet is egymásra és ráhalmoztam a csirkepörköltet.
Lehet tejfölözve enni, vagy csak savanyúsággal.
Finom különleges köret.




2 megjegyzés:

  1. Anikó, isteni lehet csirkepörkölttel is! Grillezett hússal és salátákkal ettük, másik felét pedig libazsírral és házi szilvalekvárral- mmm, de finom volt mindkét kísérővel. :)

    VálaszTörlés
  2. Vicuska frenetikusan jó, bárhogyan lehet variálni, de mi valamiért legjobban ezekhez a szaftos húsokhoz szeretjük, vagy csak magában zsírral megkenve teához:-)))) Imádom ezeket a pofonegyszerű, paraszti ételeket, csodásak:-))))

    VálaszTörlés