a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2014. január 30., csütörtök

Fokhagymás sertéssült ceruzababbal.....




Szeretem ezeket az egyszerű sülteket, nagyon fokhagymásan, sok zsírban lassan sütve, párolt ceruzababbal és rizskörettel, amit szintén bőven, a szottyosodásig locsolok a szafttal.
Gondolom nem nagyon kell ecsetelnem, hogy mennyire finom.

Bármilyen sertésféle jó, elsősorban a tarja, az oldalas, a lapocka, de jó a comb is szeletelve,
sózva, borsozva,
a húst mindig szeletelve, darabolva teszem tepsibe, soha nem sütöm egyben, így garantáltan könnyebben átpuhul, átsül és minden szelet ízesebb lesz, mint az egyben sütésnél, amikor is annak a belseje átpuhul ugyan, de nem sül és nem jutnak el odáig a finom ízek sem, szeletelés után szárazabb és ízetlenebb.
Az én ízlésem szerint legalábbis.
2 fej fokhagyma gerezdekre bontva és a hús szeletek közé, mellé téve
3-4 ek. jóféle házizsír rákanalazva, no meg 1 dl víz aláöntve
Fóliával lefedem a tepsit és mehet a 180 fokos sütőbe jó 1 óra párolásra, majd fóliát levéve, hőfokot 200-ra felnyomva, pirításra.
A színén látszik mikor jó, de 15-20 percnél tovább semmi esetre se pirítom tovább, mert kiszárad.

Rizsköret kétféle párolási módja
Közben megfőzöm a rizst :
1./ amit lehet úgyis, mint a tésztákat, bő forró és sós vízben puhára főzni, leszűrni és egy tálban összeforgatni a sült húszsírral, meghinteni petrezselyemzölddel, Ázsiában csak így főzik ...
2./ minimális zsiradékon átpirítva, felöntve dupla mennyiségű folyadékkal, sózva, borsozva, petrezselymezve,  ilyenkor 5-8 percig forralom, majd elzárom, tiszta konyharuhával letakarom és hagyom, hogy saját gőzében puhulva minden folyadékot magába szívjon ...
Tálalás előtt egy villával fellazítom, hogy pergős szemeket kapjak.
Ennél a második főzési módnál szoktam a zöldborsót hozzáadni, amikor a fűszereket, akár frissen, akár fagyottan és a végére kész a Rizibizi.

Zöldségköret - jelen esetben - Ceruzabab
Bármilyen zöldségköretet készíthetünk mellé, mexikóit, sárgarépát, brokkolit, karfiolt, kukoricát, ceruzababot, vagy akár vegyesen, mindegyiket úgy készítem, hogy egy nagy serpenyőben minimum 5 dkg vajat olvasztok, de inkább többet és ráborítom jelen esetben a fagyott babot, lefedem és időnként átforgatva, saját gőzében roppanósra párolom. 10 perc alatt mindegyik készen van.
A sárgarépánál előbb egy-két ek. cukrot karamellizálok, majd ezután megy rá a vaj és a répa, a többi ugyanaz, rendkívül finom köret.
Mindegyiket párolás közben megszórhatjuk petrezselyemzölddel, csak jót tesz nekik.


... na és itt a finom sült zsír, hát ezért szeretem sok zsírban sütni a húsokat, mert utána leszűrve, kifagyasztva, tele finom fokhagymagerezddel, puha kenyérre kenve enni, sok, sós hagymakarikával vagy hegyes erős paprikával, vagy ecetes almapaprikával - de almával is szoktam enni, sőt kovászos uborkával is valami fenséges reggeli és vacsora - főleg ilyen hideg, téli napokon, megjegyzem a nyáriakon is.
Nagyon szeretjük és rendszeresen esszük is, évszaktól függetlenül.



 

5 megjegyzés:

  1. Anikó, kicsit elmaradtam mostanában, de jöttem és visszanéztem mennyi mindent sütöttél, főztél az elmúlt napokban is. Csak csodálni tudom a rengeteg energiádat és a sok finomságot, amit naponta az asztalra teszel. Én is rákívánkoztam a fokhagymás húsra, nálam is az készült. Seperc alatt el is fogyott. Legközelebb ezt a babos változatot is elkészítem, finom lehet. Remélem azóta meggyógyultál! További szép napot kívánok neked!

    VálaszTörlés
  2. Nea én sem tudom honnan veszem néha az energiát, mert nem igazán voltam fényesen az utóbbi időben, de ebben a hidegben jobban kívánjuk valahogy az ilyen jó kis sülteket, nálunk is hamar elfogyott.
    Nagyon szeretjük ezeket a vajon párolt zöldségeket a húsokhoz, szinte mindegy melyiket.
    Még nem egészen vagyok gyógyult, de alakulok affelé:-)))

    VálaszTörlés
  3. Anikó, nálam is fokhagymás oldalas készült ma- 2 becsületes fej fokhagymával ízesítve és házi disznózsírral!!! Gyógyulgass!!!

    VálaszTörlés
  4. Nekem sem kell ecsetelni, hogy milyen finomak az egyszerű sültek. A hét végén pulykamellet sütnék egyben. Ezer éve nem sütöttem.

    VálaszTörlés