a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2014. március 28., péntek

Zöldborsópörkölt zúzával..... vagy Zúzapörkölt zöldborsósan..... ahogy tetszik...



Megint egy nagyon finom étel, egy nagyon jó ebéd.
Igaz most még fagyasztott zöldborsóval, bár nagy különbség azért nem lesz, de alig várom, hogy frissel is megfőzzem.
Lehet csak hús nélkül is készíteni, eredetileg úgy akartam, de megláttam a fagyasztóban a csirkezúzát és tudtam, hogy idekívánkozik.

Ha hús nélkül készítjük akkor a szokásos pörköltalapot készítjük el, hagymát-fokhagymát-zöldpaprikát dinsztelünk, meghintjük pirospaprikával, felengedjük vízzel kicsit bővebben, sózzuk-borsozzuk és előfőzzük 10-15 percig, majd beleszórjuk a borsót,  és a tojással-liszttel kikevert nokedlitésztából beleszaggatjuk az apró nokedliket, vagy amekkorára sikeredik, 
kb.15 perc alatt készre főzzük, a végén megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel.
Pár darab keményre főzött tojást belekockázhatunk, isteni krémessé teszi a végeredményt.

Majd mutatom a másik hasonló ilyet, a zöldbabpörköltet is.
Elbűvöl ez a végtelen egyszerűség és találékonyság, a kevés pénzből, egyszerűt és finomat főzni tudás.

Tehát akkor Zúzásan a zöldborsópörkölt:
Hozzávalók:
1/2 kg csirkezúza, alaposan tisztítva és darabolva
2 nagy vöröshagyma kockázva
3 db zöldpaprika karikázva
1 db hegyes erőspaprika karikázva
4-5 gerezd fokhagyma aprítva
só, bors, pirospaprika
1/2 kg zöldborsó, most fagyott de nyáron majd a friss
1 tojás
liszt

Elkészítettem a pörköltalapot a zúzának, majd annyi vízzel felöntöttem, hogy jó bőven ellepje, fűszereztem és teljesen puhára főztem, a zúzának kell min. egy óra, ha nem több, ahhoz, hogy puha legyen, a végére a lé nagy része is elgőzölög, marad a jó sűrű szaft.
Közben bekevertem a kevés, 1 tojásos nokedlitésztát, de ehhez nem adok folyadékot, csak annyi lisztet amennyit a tojás felvesz, jó sűrűre keverem, mert azt szeretem, ha kemény nokedlik lesznek.
Amikor a zúza már puha, ha szükséges pici vizet adok még hozzá a nokedli fővése miatt, és akkor szórom hozzá a zöldborsót és mellé rögtön szaggatom is egy teáskanállal a nokedlit, mert ezeknek csak 10-15 perc kell, hogy készre főjenek.
Nagyon finom, egyszerű ebéd, nálam most készült először, de ezentúl minden évszakban sűrűn lesz, mert nagyon ízlik.





3 megjegyzés:

  1. Én is szeretem az ilyen egyszerű ételeket, és nincs is vele sok macera. Szoktam én is készíteni, mert finom. Csak tisztán zúzával még nem készítettem, pedig csirkepörköltben szeretem a zúzát, de majd kipróbálom.

    VálaszTörlés
  2. Ó, azok a friss zöldborsók! Máris Májusban érzem magam tőlük... Annyira a zúzát nem szeretem, én darált hússal szoktam ezt az ételt elkövetni. Finom, szeretjük!

    VálaszTörlés
  3. Lívia nagyon finom, ha szeretitek a zúzát akkor pörköltnek is szeretni fogjátok:-))))

    Krisztina jó lehet kis darálthúsos gombócokkal is, na majd kipróbálom, én is alig várom a friss borsót:-)))

    VálaszTörlés