a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2014. október 30., csütörtök

Sós kelt tekercsek... sonkás, paprikás, sajtos töltelékkel...



Ritkán sütök sós kelt tésztát, pedig milyen finom.
Ezt a receptet serpenyő virtuóznál láttam és azonnal mentettem is magamnak, finom kiegészítője egy tartalmas levesnek, akár bableves, akár gulyásleves mellé.


Tészta: tulajdonképpen ez a klasszikus pizza tésztaalap
4 dl tej/vagy langyos víz
1 dl olaj
1 ek. só
50 dkg liszt
1 tasak porélesztő

Ebben a sorrendben betettem a gépbe, ami szépen megdagasztotta és kelesztette a tésztát.
Amikor lejárt a program, lisztezett deszkára borítottam, kettőbe vettem és egyenként a lehető legvékonyabbra nyújtottam, téglalap alakúra, majd rákentem a tölteléket.

  Töltelék:
  2-3 dl tejföl
  2-4 ek. majonéz
  2 fokhagymagerezd áttörve
  15-20 dkg reszelt sajt /a tetejére külön hagyjunk valamennyit/

... Ezeket egyneművé kavartam, jó sűrűnek kell lennie, a reszelt sajt hozzákeverésével azzá is válik.

... és még 10-15 dkg főtt füstölt tarja vagy bármilyen főtt sonka, apróra kockázva
  1 db piros színű vagy sötétzöld kaliforniai paprika, vagy akár vegyesen, szintén apróra kockázva,
   ezek a szín miatt kellenek, szebben mutat ugyanis.
Mindkét téglalap alakú tésztát először megkentem a tejfölös/majonézes/sajtos krémmel jó alaposan, majd rászórtam a sonka-paprika kockákat, meg még reszelt sajtot is egyenletesen, majd feltekertem mindkét tésztát, mint a beiglit, aztán lehet vágni, darabolni simán csak tekercsekre is, de háromszög alakúra is, azt hívják hajtoványnak, végül sütőpapíros tepsikre helyeztem, tetejüket meg lehet kenni egy kikevert tojással /én ezt most egyszerűen elfelejtettem/, vagy tejfölmaradékkal, vagy egy kis tejjel, és meghinteni a maradék reszelt sajttal, de lehet rászórni magokat is, ki mit szeret és mi illik hozzá.

200-220 fokos sütőben kb. 20 perc alatt piros-ropogósra sül.
Még melegen a legjobb, de igazából nincs is ideje kihűlni, olyan gyorsan szétkapkodják.





2 megjegyzés:

  1. Nálunk is elég ritkán készül sós kelt tészta, inkább az édes felé hajlunk. Pedig, ahogy Te is írod, milyen finom is a sós változat. Nagyon guszták lettek ezek a tekercsek! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nagyon finom, meg is tartom a receptet, jó vendégváró is:-)))))

      Törlés