a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2015. január 10., szombat

Jól kezdődött az új év... vírusfertőzéssel


Kripli vagyok teljesen... mert hogy kezdjem az új évet?  hát betegen... az év további folytatásának viszont annál jobbnak kell lennie...
Talán ez nem influenza, bár akár az is lehet... elkaptunk valamit, valahol, erős torokfájás, orrcsorgás, köhögés, a férjem kezdte, ő már túl van rajta, majd én folytattam és még tart most is nálam... majd beszakad a hátam, a mellkasom a köhögéstől... szörnyű.
Enni viszont kell és már meguntuk a maradékokat, szerencsére a nagyja el is fogyott...
tehát betegség ide vagy oda főznöm kell valami frisset... de legalább most két napig a konyha közelébe sem kell mennem, csak melegíteni.
Mire készen lettem, késő délután lett és annyira kimerültem, hogy enni sem tudtam, előbb pihenni kellett... borzasztó, hogy legyengíti az embert ez a párnapos vírus.

Karfiol leves vajasgaluskával, tejszínesen, zöldségesen...


1 sárgarépa, karikázva
1 fehérrépa, karikázva
vaj, liszt
1 ek. vegeta
1 ek. szárított lestyán és ugyanennyi petrezselyem
karfiol főzőleve, benne a romosabb és apróbb karfioldarabokkal
1-2 dl tejszín
1 tojás, liszt, diónyi vajdarab

Egy fazékban megdinsztelem a sárga és fehérrépákat, meghintem liszttel és felöntöm a karfiol főzőlevével, benne a karfiol darabokkal, fűszerezem és esetleg, ha szükséges még vízzel kiegészítem a mennyiséget, a tejszínt is hozzáöntöm, majd felforralom.
Közben bekeverem a galuska tésztát, az enyhén felvert tojáshoz annyi lisztet adok, amennyit felvesz, majd a végén diónyi, puha vajjal jól kikeverem végül a forrásban lévő levesbe szaggatom egy mokkáskanállal.
Még 5 percig főzöm és kész is.
Tálaláskor mindenki a tányérjában lévő adagot tejfölözheti, ha akarja, csak finomabbá teszi.



Rakott karfiol húsosan, gombásan, besamelesen sajtosan...
azaz gomba és karfiolfejek besamelesen, sajtosan, darálthússal rakottan...

                                               

2 db nagy fej karfiol, rózsáira szedve, sós vízben félpuhára főzve
1/2 kg darálthús, a szokott módon pörköltnek megfőzve, zsírjára sütve
15 dkg vaj, liszt, tej a besamelhez
só, bors
6 nagy fej gomba
20 dkg reszelt sajt




A karfiolfejeket sós vízben félpuhára főztem, a szép fejecskéket külön tálra szedtem, az apróbbakból, romosabbakból meg a főzőléből lett a leves.
A darálthúst a szokott módon pörköltnek megfőztem, hagymát, paprikát dinszteltem, meghintettem kevés pirospaprikával, rádobtam a húst, összepörköltem, végül pici vízzel puhára főztem és zsírjára sütöttem.
A gombafejeket megmostam, a száruk ment a zöldséges rizshez, majd egy nagy tűzálló tálat kivajaztam és kiraktam a szép nagy és kerek fejekkel, erre jöttek a karfiolfejek, rászórtam a pörköltös darálthúst, és erre öntöttem a besamelt, a tetejére meg jött a reszelt sajt.
/A besamel, mint tudjuk úgy készül, hogy vajat olvasztok, meghintem liszttel és felöntöm tejjel, sózom, borsozom és sűrűsödésig főzöm, a végén még egy maréknyi reszelt sajtot is belekeverek./
180 fokra előmelegített sütőben addig sütöm, mint a képeken is látható, míg pirosra nem sül a teteje.








Fasírt és a köret: gombás-zöldséges rizs...


Fasírt:
1/2 kg darálthús
1 db vöröshagyma, apróra
2 gerezd fokhagyma, apróra
2-3 zsömle, áztatva, kicsavarva
2 tojás
só, bors, pirospaprika
olaj
zsemlemorzsa

Mindezt jól összekevertem, bőven fűszereztem, végül zsemlemorzsába forgatva a gombócokat, forró olajban mindkét oldalán pirosra sütöttem.

Köret: Zöldséges rizs:
1 db kisebb vöröshagyma, apróra vágva
2 kisebb fej gomba, vékony szeletkékre darabolva
a többi gomba szára aprítva
1 kisebb sárgarépa, karikázva
1 kisebb fehérrépa, karikázva
1 ek. vegeta
1 ek. szárított lestyán és ugyanennyi petrezselyem
2-3 dl rizs
só, bors
olaj

Az olajon megdinsztelem a zöldségeket, a hagymát, végül a gombát, utoljára megy hozzá a rizs és a fűszerek, felöntöm háromszoros mennyiségű vízzel vagy ha van, húsleveslével és puhára főzöm.
Nem baj, ha a végére nem tűnik el az összes folyadék alóla, ki nem állhatom a száraz rizst.
Én szeretem szottyosan az ilyen rizsköretet, ezért mindig több folyadékkal főzöm, mint amennyit felszívna.






6 megjegyzés:

  1. Jajj Anikó de sajnállak, nagyon rossz úgy helytállni a konyhában, hogy nem jól van az ember. Sokszor voltam már én is így, ezért nagyon együtt érzek Veled. Elhiszem, hogy kimerültél mire kész lettél. De azért finomat hoztál össze. Amennyire lehet azért pihenj és kúráld magad. A lányaid most ne menjenek hozzátok, nehogy ők is elkapják. Pedig biztos szeretnének segíteni, igaz? Jobbulást kívánok mindkettőtöknek.

    VálaszTörlés
  2. Köszi Lívia, a férjem már túl van rajta, én is már a 6-ik napot taposom, lassan kijövünk belőle, egész héten alig ettünk valamit, zömmel csak vajas kenyereket, már muszáj voltam valamit készíteni, mert éhesek vagyunk, hát sokáig tartott a főzögetés, több szünettel, mert olyan gyenge vagyok, ver a víz, köhögök, így van mit ennünk, a gyerekek nincsenek itt, jobb is, csak ketten vagyunk, csöndben nyugiban, ma már mintha kicsit jobb lenne.
    Az idő is botrányos, az a tegnapi nagy meleg /nálunk +15 fok volt/, ma meg esik és megint hűl a levegő, esküszöm ezt is művészet kibírni egy szervezetnek.
    Na, szóval elegem van, nem is tudom mikor kaptunk el vírust, vagy száz éve nem voltunk betegek, ideje volt már. Jó lesz már, ha eltűnik a január-február, szerencsére van pár jó könyvem, amivel el lehet ütni az időt, mert kimozdulni se jó.
    Ti is vigyázzatok magatokra:-))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az egészségügyi bajokból éppen elég, sőt már sok is az egy hét. Mi tavaly februárban kaptunk valami vírusfélét először a férjem lett beteg másnap már én is. De én annyira, hogy hánytam egyfolytában kilencszer, és még éjjel két órakor sem feküdtem, már azt hittem, hogy kinyúlók, mert már semmi nem jött, de még mindig nem volt jó a gyomrom. Na ekkor volt, hogy alig ettünk egy hétig, mert semmi erőm nem volt, és alig ment le étel, mert nem kívántam. Hát igen az idő is elképesztő szélsőséges. Hol a hideg erőlködik, mert mégis csak tél van, aztán meg a kora tavasz, mi emberek meg alkalmazkodjunk ha tudunk. Anikó a betegségnek soha nincs ideje, ott egye meg a fene ahol nem tudjuk, hogy van. Eljön a tavasz nemsokára, aztán újult erővel mi emberek is megújulunk.
      Mi is próbálunk vigyázni magunkra, de a baj jöhet azt sem tudjuk honnan, egyszer csak itt van.

      Törlés
    2. Igy igaz Lívia, már szerencsére jobban vagyok:-))))

      Törlés
  3. Hát... Nagyon gratulálok. Én is így vagyok. Minden fáraszt, alig tudok fent lenni. Napokig az ágyat nyomtam, annyira elkapott. A köhögés meg egy borzalom, a fejemtől kezdve minden fáj. Legszívesebben csak aludnék, olyan vagyok, mint egy álomkóros. Nálunk is a férjem már kigyógyult, úgy-ahogy. Vagy tizenöt éve nem voltam beteg, mindig csak ápoltam a családot. Igaz, most minden gondoskodást megkapok. Csöpi kutyám állandóan bejön hozzám, megnézi, hogy jól vagyok-e. Szóval, gondolok rád, gyógyulj meg minél hamarabb. Sok folyadék és sok pihenés...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. jaj Marika, akkor titeket is elkapott, borzasztó, pont úgy vagyunk ahogy mondod, sok-sok éve nem voltunk így betegek, de most már talán jövök ki belőle, csak a köhögés, de majd most teszek fel egy remélem jó szert, amit otthon lehet készíteni, majd nézd meg, és ha tudod készítsd el, mert a spájzban eláll évekig is és amikor kell előhúzod, nekem is ma hajnalban jutott két köhögéses roham között az eszembe, hogy itt van a kamrában a tuti szer rá, már több mint egy éve, eddig nem kellett.
      Marika jobbulást neked, én is gondolok rád, gyógyulj, te is sokat pihenj, és majd tavasszal, ha van fenyőfátok akkor ezt készítsd el, ma teszem föl majd a blogra. Puszi :-))))

      Törlés