a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2015. június 9., kedd

Krumplis pogácsa... olajban sütve... a részletes recept



Dédi zseniális receptje természetesen.
Tulajdonképpen a gombóc és nudli tésztája korong formában szaggatva, most olajban/zsírban kisütve, lehet sósan enni, de lehet porcukrozva lekvárokkal is, kinek épp mihez van gusztusa.
Kitűnő levesek mellé-után másodiknak, bármilyen leves mellé, tökéletesen jól lehet lakni vele.
Olcsó, egyszerű és nagyon lehet szeretni.


4-6 db krumpli, attól függően mennyit szeretnénk sütni

1-2 ek. zsír
liszt amennyit felvesz, hogy kellemesen nyújtható, puha tészta legyen
olaj/zsír a sütéshez

A krumplit hajában puhára főztem, még melegen pucoltam és egy tálban összetörtem, megvártam, hogy kihűljön, akkor sóztam, hozzátettem a zsírt, majd annyi liszttel készre gyúrtam, hogy szép, sima, könnyen nyújtható tészta legyen.
Ha kevesebb lisztet adunk hozzá akkor krumplisabb ízű lesz, de egyben törékenyebb is, ha több lisztet akkor viszont könnyebben kezelhető lesz.
Lisztezett deszkán kinyújtottam, itt is lehet variálni a vastagsággal, ha jó vékonyra nyújtjuk akkor lepénykésebb lesz, és több, ha nem annyira akkor bucisabb és kevesebb.
A végeredményt illetően szinte mindegy.
Közepes nagyságú pogácsaszaggatóval kerek formákra szaggattam, a leeső tésztadarabokat a végén egybegyúrtam és újra kiszaggattam, amíg mindből nem lett korong.
Jó forró olajban/zsírban hirtelen kell kisütni.
Serpenyőben ujjnyi olajat forrósítottam, és a forró olajban, sűrűn forgatva pirosra sütöttem mindkét oldalát.
Mindenhogyan nagyon szeretem, sósan is, magában, vagy akár fokhagymás tejföllel megkenve, és édesen is, porcukrosan, különféle finom lekvárokba mártogatva.





16 megjegyzés:

  1. Ó, ezt imádom. Nálunk kupatetős lángos a becses neve:-)

    VálaszTörlés
  2. Ó, hogy ezt most ebédre hogy megenném!

    VálaszTörlés
  3. Én is ismerem ezt az ételt az anyukám és nagymamám is készítette általában bableveshez, valamilyen tartalmas leveshez. Szoktam én is készíteni, de ritkán, pedig szeretem.

    VálaszTörlés
  4. Lányok, aki ismeri tudja, hogy mennyire egyszerű és mennyire finom, az ember nem tudja abbahagyni egyszerűen:-)))

    VálaszTörlés
  5. Nekem vagy ragad, vagy bodag. (No nem ez!)

    VálaszTörlés
  6. Katalin, ha ragad kevés lisztet adj még hozzá, de épp csak annyit, hogy már ne ragadjon, ha bodag lett az már túl sok liszt lisztet jelent.
    Gyúrd úgy össze a tésztát, hogy adj hozzá egy tojást, sót, és kevés zsírt, majd annyi lisztet amit felvesz, mintha gombóctésztát, vagy nudlitésztát gyúrnál, és akkor szaggasd ki. Ez annyira egyszerű, hogy muszáj sikerülnie, jelezz vissza, ha újra kedved lesz hozzá, hogy sikerült !!!!

    VálaszTörlés
  7. Én is készítem ... megpuculom a krumplit ,felteszem főni sós vízben , mikor megfől leszűröm a vízét félre teszem , hagymát pirítok zsíron ,liszt, p.paprika és ráöntöm a félre tett vizet, bors , vegeta és kész a leves .. de mikor a pogácsa tészta kész elveszek belőle és kis gombócokat készítek és a levesbe teszem ,mikor feljönnek kész a leves ...+ pogácsával is ehető.. ez egy étel ,és mikor krumplis gombócokat vagy núdlit készítek ugyan így meg lehet csinálni a levest is de akkor még azt a vizet is fel lehet használni amiben a gombócok- núdlik főttek ,jó lisztes víz ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Maria, én is felhasználom általában a főzővizeket, mert finomak, sűrűk a liszttől, csak egy jó rántás kell hozzá és sok petrezselyem, vagy sok fokhagyma, egyik finomabb, mint a másik :-) Köszi, hogy benéztél hozzám, mindig szívesen látlak :-)

      Törlés
  8. Egyszerű és nagyszerű! Az ilyeneket szeretem. Ráadásul nagymamáméra emlékeztet. Ez volt a mai gulyásleves mellé. Mindenki imádta. A picik is rájárnak, ki-kiszaladnak a konyhába elcsenegetni. :) Köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik, ízlik, meg annak is hogy benéztél hozzám, remélem még nagyon sok kedvedre való receptet találsz nálam :-) Boldogan készítem én is Dédi illetve a Nagymamáim receptjeit, valahogy azok a legjobbak !!!

      Törlés
  9. Bableveshez szoktam készíteni én is ezt az egyszerű ételt, melyet anyukám Felvidékiesen suszter fánknak hívott. Gyerekkoromban elég gyakran ettük szinte mindenféle leveshez. Ha ebédnél maradt belőle délután különféle lekvárral (természetesen saját készítésűekkel) megkenve fogyasztottuk Akkor ez volt a desszert.

    VálaszTörlés
  10. Ez nagyon fincsi. Vékonyabbra nyújtom és saját készítésű csirke májkrémet rakok rá és egy másik korongal betakarom széleit összenyomom és úgy sütöm ki. Az unokák imádják -velem együtt-!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hű, így akkor már nagyon tartalmas, és egészen biztosan nagyon finom :-)

      Törlés
  11. Gyerek korom kedvence!Soha nem készítettem.nem tudtam,hogy csinálta anyukám meg a nagyi.Ki fogom próbálni!Annyira szerettem!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Finom is, én is nagyon szeretem, ahhoz képest nincs sűrűn :-)

      Törlés