a legméltóságteljesebb cica

a legméltóságteljesebb cica
Tituka most 10 éves

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 6 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 7 éves

Keresés ebben a blogban

2016. december 11., vasárnap

Az én flódnim még finomításra szorul...




... hát enyhénszólva sem sikerült valami nagyon és főleg nem szépre, a belső három tésztalap fogalmam nincs hová tűnt, higgyétek el bemondásra, hogy ott vannak/voltak az összeállításnál.
Rengeteg a töltelék, valószínű ehhez több tésztamennyiség kellett volna, nagy adagra szóló receptem van volt kolléganőmtől-barátosnőmtől Madló Erzsikétől, de én megpróbáltam visszakicsinyíteni kis adagra.
Hát ilyen lett. Nem szép, viszont bugyog a tölteléktől. Az íze frenetikus ízbomba, egy szeletet ha megeszik az ember nos egy hétig ételt nem kíván annyira laktató, százezer kalória, bár ez ünepekkor kit érdekel?
Itt most leírom Madló Erzsike eredeti receptjét, lejjebb meg az én változatomat, /hátha valaki pont ilyen kevés tésztával szeretné készíteni :-)/
Közben megtudtam, hogy fordítva kell elhelyezni a töltelékeket, tehát a szilvalakkvárt legalulra, az almát pedig legfelülre, nem úgy ahogy én raktam és ahogy a képeken is látszik, de kijavítottam az összeállításnál !!! Ott már a helyes sorrend szerepel !!!!





 FLÓDNI  Erzsikétől
Tészta:
70 dkg liszt: 35 dkg finom és 35 dkg rétesliszt
50 dkg vaj/Ráma
4 ek. cukor
2 egész tojás
csip. só
1 tasak élesztőpor
kevés jéghideg víz, ha szükséges
/ez a tészta tökéletesen alkalmas a flódnin kívül, bejglire és almás/túrós vagy bármilyen más pitére is/


A liszteket a sóval, cukorral és vajjal/margarinnal összemorzsolni, majd hozzá a tojás és az élesztőpor, majd összegyúrni gyorsan, kevés nagyon hideg vizet lehet hozzáadni, hogy könnyebben összeálljon, majd azonnal hűtőbe tenni több órára, legjobb egy egész éjszakára.
Másnap 5 egyenlő súlyú gombócba venni és egyenként kinyújtani tepsi méretűre, majd tölteni.


Töltelékek: célszerű előző nap elkészíteni, mert teljesen hidegnek kell lenniük


40 dkg őrölt dió / és 40 dkg őrölt mák
cukor ízlés szerint
rum ízlés szerint
1-1 citrom/ vagy narancs héja reszelve
1-1 marék mazsola
2-2 dl vízben összefőzni


2 kg alma reszelve, majd leve kinyomva, ízlés szerinti cukorral és fahéjjal elkeverve
szilvalekvár, 4-6 ek. a kemény, sűrű fajta
esetleg pici vízzel/rummal kenhetőre keverve, de híg ne legyen !!!


Összeállítás:
1. alap tésztalap: lekenni bőven szilvalekvárral.
2. tésztalap: kicsit rányomkodni, majd az összes diótölteléket rákenni egyenletesen.
3. tésztalap: kicsit rányomkodni, majd az összes máktölteléket rákenni.
4. tésztalap: kicsit lenyomkodni, majd az összes almatölteléket elteríteni.
5. fedő tésztalap: kicsit lenyomkodni, megszurkálni villával egészen az aljáig, hogy a gőz ki tudjon jönni, majd a maradék tojásfehérjével lekenni.
150-160 fokos sütőben minimum 3 óra sütés, mert át kell süljön !!!
Ha nagyon pirulna a teteje alufóliával takarjuk le közben.





Az én FLÓDNI receptem, kis adag
Tészta:
50 dkg liszt: 25 finom és 25 rétesliszt
20 dkg vaj/Ráma
1-2 ek. cukor
csip.só
3 tojássárgája
1 tasak élesztőpor
pici jéghideg víz az összeállításhoz


A lisztet összemorzsoltam a margarinnal, majd ment hozzá az összes többi és nagyon kevés hideg vízzel összegyúrtam és folpackba csomagolva ment a hűtőbe. A gyúrás korán reggel megtörtént és délután került sor a nyújtásra, addig hidegen volt a tészta. Délután 5 egyenlő súlyú gombócba vettem, meg is mértem egyenként, 20 dkg körüliek voltak, nos ez kevés, mint látjuk a képeken, mert nincs tésztája, hogy hová lett, gőzöm nincs. Ja és nagyon vékonyra nyújtottam, ez se volt jó ötlet.


Töltelékek:
20 dkg őrölt dió / és 20 dkg őrölt mák
1-2 ek. cukor
1 ek. méz
1-1 citrom / és narancs héja reszelve
1-1 marék mazsola


alma 3-4 darab reszelve, majd kinyomkodva
/na itt én legalább 6-8 db almát reszeltem le, és ebből bizony jó sok lett/
+ 3-4 ek. fahéjas, cukros őrölt dió az alá-fölé szóráshoz


szilvalekvár 3-4 evőkanálnyit egy pici vízzel és egy loccs rumaromával krémesre kevertem
/isteni szatmári sűrű szilvalekvárom van Rosalie barátosnőm jóvoltából, amit ez úton is köszönök neki/


Az összeállítás szó szerint ugyanúgy történt, mint fent a nagy adagosnál leírva.
A sütés 150-160 fokon 1,5-2 óra volt.


Eszméletlenül finom az íze, valóságos ízkavalkád tombol az ember szájában, az összes töltelékízt érezni lehet, csak alig van tésztája, az a kevés viszont nagyon finom, omlós, ropogós.
Na szóval, még gyakorolnom kell a flódnizást, ez egyértelmű.
Jövök én még majd szebb képekkel is, ha nem is idén, majd jövőre.





6 megjegyzés:

  1. Az íz a lényeg és így legalább látszik, hogy mennyire finom házi sütiről is van szó. Biztos vagyok benne, hogy el fog fogyni és ugye vannak dolgok, amiket nem a szépségükért szeretünk. A következőhöz legalább már meg van a tapasztalat.
    Puszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát finomnak finom lett, legközelebb felülre teszem az almatölteléket, többen javasolják :-)

      Törlés
  2. Anikó szeretettel küldöm az eredeti zsidó receptes könyvemből a flódni receptjét. Talán az volt a hiba az általad készített recept szerint, hogy sok volt a töltelék, és az élesztő sem kell.

    A tésztához: 50 dkg liszt, 30 dkg vaj vagy margarin, 3+1 egész tojás, 10 dkg cukor, 1/2 pohár kóser bor (víz helyett) és élesztő sem kell.
    Töltelék: 20 dkg darált dió és 20 dkg darált mák, cukor ízlés szerint, egy-egy marék mazsola (áztatva, kinyomkodva) 1-1 citrom reszelt héja, ízlés szerint citromlé, (de legalább egy-egy kávéskanálnyi), 1-2 ek. méz
    Gazdagítjuk még lekvárral és almával. Az alma reszelt, kinyomkodott, (de lehet párolt is) ízlés szerint cukrozott, fahéjjal szórt, mazsolás a lekvár szilva szintén fahéjas és cukrozott, mazsolás(aki szereti rumaromát is tehet be)

    A lisztbe elmorzsoljuk a vajat vagy margarint, beleöntjük a felvert 3 tojást, a cukrot és a bort. Jól eldolgozzuk, hogy rétestészta keménységű legyen és pihentetjük. Elosztjuk 5 részre, és vékonyra kinyújtjuk.
    Az első lapra szilvalekvár kerül, (nem kell semmivel sem megszórni) arra ráfektetjük a második lapot, erre kerül a diótöltelék, majd rá a következő lap és erre a máktöltelék, majd újból tészta és rá az almatöltelék, ennek tetejére pedig a záró tésztalap, amelynek a tetejét egy felvert egész tojással kell bekenni, hogy szép pirosra süljön és fényes legyen. Lassú tűzön kell megsütni. Amikor megsült a tetejét vékony vonalas sablonnal porcukorral cukrozhatjuk. Rácsos vonásos lesz a teteje.
    Biztos lehetsz benne, hogy itt látszani fog a tészta, gyönyörűen elvágólag minden réteg.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a receptet Lívia, igen, többen ajánlották, hogy legfelülre kell az almatölteléket tenni, legközelebb így fogom készíteni :-) Bár ez is, még így is valami isteni finom, csak nagyon dús :-)

      Törlés
  3. Az almát alulra tetted, azért tűnt el benne a tésztád, a lédús alma az tényleg beszívja. Alul dió, középen mák, felül alma, ez a helyes sorrend.
    Ettől függetlenül behabzsolnám ezt a finom mennyei töltelékes ízbombát! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Legközelebb így lesz, akkor tán látszani fog a tészta is :-) Egyébként nagyon finom lett így is :-)

      Törlés