a legméltóságteljesebb cica

a legméltóságteljesebb cica
Tituka most 10 éves

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 6 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 7 éves

Keresés ebben a blogban

2016. december 8., csütörtök

Tanyasi csirkéből húsleves és paprikás...


Vettem egy tanyasi csirkejavát, így van felcímkézve a doboza, benne konyhakészre darabolva és tisztítva tényleg a csirke java, a csontos aprólékjából isteni húsleves lett, a húsos részekből pedig csirkepaprikás.


Csirkehúsleves lúdgégével sok zöldséggel... ebben a hidegben mennyei ez a forró húsleves
1 db farhát kettőbe vágva
2 db szárny
2 db csirkeláb
a csirkemell csontja némi húsmaradvánnyal
3 db sárgarépa, 2 db fehérrépa, 1 kis karalábé, 1 kis zeller, 1 vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma,
só, bors, 1 ek. vegeta, paprikakrém - csípős is, lestyán,
10-15 dkg lúdgége levestészta


Hideg vízben felforralva, majd lassú tűzön, épp csak gyöngyöztetve puhára főzöm, ami egy ilyen gyöngehúsú csirkénél 45 perc főzést jelent. Kis pihentetés után átszűröm egy kisebb fazékba, a főtt húst és zöldségeket tálba teszem.
Közben kifőzöm sós vízben a levestésztát, leszűrés után külön lábaskában forró levest merek rá.






Csirkepaprikás
2 db comb
1 egész csirkemell lecsontozva, kockázva
1 ek. zsír
1 nagy vöröshagyma kockázva
3-4 gerezd fokhagyma apróra
pirospaprika
paprikakrém - csípős is
só, bors
2 dl tejföl, kevés víz és 1 ek. liszt a habaráshoz


A szokásos módon pörköltalapot készítek, megdinsztelem a hagymákat, megszórom pirospaprikával, fűszerezem és ráteszem a húst, kb. 1 dl vizet öntök hozzá és amikor puhára főtt - kb. 30-40 perc - akkor behabarom tejfölös lisztes habarással.
/Habarás: a lisztet/vagy étk. keményítőt egy kevés vízzel simára, csomómentesre kavarom majd a tejföllel is, végül belecsorgatom a pörköltlébe, óvatosan átkevergetve besűrítem/


Most köretnek kivételesen nem nokedlit kívántam, hanem 2-3 centisre darabolt makarónit főztem ki hozzá. Még szarvacska tésztával is kitűnő.
Nagyon finom lett, nagyon jól esett, isten tudja mikor ettem utoljára csirkepaprikást, jó régen, mert nem is emlékszem rá.




2 megjegyzés: