a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2019. január 28., hétfő

Hétindító könnyű ebéd... szürke januárvégén


A hétvégén ettünk isteni tarhonyás húst téli salátával /olajos savanyúkáposzta/, rántott pontyot és egy olyan finom paradicsomos besameles lasagnet, hogy nem szó, Kata lányom készítette a lasagnet, eszméletlenül finom, fűszeres volt és az egészet elfelejtettem lefényképezni. No meg sütöttem a mazsolás fánkot is, legalább azt lekaptam, ítt van eggyel lejjebb a recepttel, képekkel.
Hogy emiatt-e nem tudom, de valahogy ebben a nagy szürkeségben és hóesésben
- mert itt nálam esik a hó, de nem az a megmaradós fajta, inkább vizesedő, de jegesedő is, mindenre ráfagy, ki sem merem dugni az orromat, nehogy elessek -
szóval, valami könnyűre vágytam, és így készült ma ez a leves meg az almaszósz.
Becsinált leves
1 db csirkemell kis kockákra vágva
1 db vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 db krumpli kockázva
1 cikkely kelkáposzta
1-1 db piros és sárga kaliforniai paprika kockázva
3 db tyúkhúsleves kocka
1 ek vegeta /házi/
1 ek zöldséges ízvarázs
őrölt bors, 1 ek lestyán, 1 ek petrezselyem
Habarás: 1 ek liszt, pici víz, 1-2 ek tejföl/vagy tejszín
Levesbetét: 1 tojás, 1-2 ek liszt/búzadara, 1 tk vaj/olaj, só, bors
Nincs itthon zöldségem épp most, de ezen nem problémáztam, ugyanis anélkül is lehet főzni becsinált levest. Csak jól kell ízesíteni. a fent felsoroltak voltak csak itthon, így ezekkel készült, ugyanolyan finom lett, mint a zöldséges változat.
Mintha húslevest szeretnék főzni, pont úgy indul, egy fazék vizet odatettem forrni a tűzre, beletettem mindent, a fűszereket is, amikor felforrt, takarékra vettem és csak pöszörögtetve főztem 2 óra hosszat, majd beleszaggattam a kis galuskákat - amik a nokedlitől kicsitt sűrűbb, keményebb állagú tészta kell legyen, szerintem - végül kikevertem a tejfölös-lisztes habarást és besűrítettem vele a levest.
Szokták úgyis készíteni, hogy leszűrik a sok gezemicét/zöldséget, és csak utána sűrítik ill. főzik bele a galuskákat, de szinte mindegy, mindenképpen nagyon finom, a szűrt változat inkább elegánsabb, tehát ha vendégeknek tálaljuk, akkor érdemesebb úgy csinálni.
Tálaláskor érdemes meglocsolni több-kevesebb frissen facsart citromlével, mert pikánsan a legfinomabb, de esetleg nem mindenki gyomra bírja.
Finom könnyű leves.
Almaszósz
6 db alma tetszőleges darabokra vágva
1 ek mézesfűszerkeverék
citromlé
cukor ízlés szerint
1 cs. tejszínpudingpor a sűrítéshez
Bő citromos vízben odatettem puhára főni az almát, szórtam rá cukrot, meg a fűszert, közben, míg felforrt, kikevertem a pudingport kevés hidegvízzel és a végén besűrítettem. Nagyon szeretem melegen is, hidegen is, magában is, esetleg egy kevés főtt krumplival is.
Könnyű gyomorkímélő ez is. Nem mintha bármi baja lenne a gyomromnak, egyszerűen csak olykor-olykor kívánom ezeket az egyszerű ételeket.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése