a legméltóságteljesebb cica

a legméltóságteljesebb cica
Tituka aki most 8 éves

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka aki most 4 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika aki most 5 éves

Keresés ebben a blogban

Betöltés...

2014. január 2., csütörtök

Tatárbifsztek....



Nálunk ha szilveszter... akkor tatár is... nagyon nagy kedvenc....

Csodálkozva látom, hogy ezt a finomságot még soha nem tettem fel, pedig minden szilveszterre készítünk, imádja az egész család, a gyerekeim már kicsi koruktól eszik, szeretik, követelik is, hogy legyen.

Nem tudom, hogy most lehet e tatárt rendelni egy jó kis sörözőben, régen voltak ilyen helyek a körúton, vagy az Andrássyn, ami akkor még Népköztársaság útja volt, ahová ha beültél, lehetett kérni, ráadásul mindig úgy hozták ki, hogy te ott helyben keverted és fűszerezted be a saját ízlésedre.
Szépen szervírozva a tányéron az egyszemélyes nyers húspogácsa, külön tálkákban a tojás és a fűszerek, és letakart kenyereskosárban a forró pirítósok.
Erre lehetett inni forró teát, egy pofa sört, egy pohár bort, kinek...kinek ízlése szerint.
De sokszor előfordult, hogy beugrottunk csak úgy... egy tatárra....
Megfizethető volt...

A tatár készítése itthon a férjem reszortja, vagy 30 éve keveri be nagyon jó érzékkel, ma már inkább csak az év végére.
De régen, a nagy bulizások, névnapozások, a nagy szilveszterezések idején többször is.
A baráti körünk is annyira szerette, hogy ha vendégnek voltunk meghíva máshová, oda is előbb kellett mennünk és ott is neki kellett elkészítenie.
Olyankor volt, hogy 3 kg bélszínből készítette.
A bélszín régen is drága hús volt, most meg aranyár.
Természetesen jó hozzá a hátszín is, ha szép sovány, na nem mintha sokkal olcsóbb lenne, de valamivel azért igen.
Mindig megbízható helyről vásároljuk és csak abszolút friss lehet a hús, csodás csillogóan vöröses színben.
Ha nem ilyen, ha láthatóan állott, elszíneződött, akkor nem szabad megvenni.
Először is az esetleges hártyákat le kell fejteni, csak a szép sovány színhús maradhat.
Ezután következik a kétszer egymás utáni darálás, először durvábbra, majd a krémesebbre.
Budapesten a piaci hentesek le is darálták mindig kétszer, mert ehhez annyiszor kell, itt vidéken hallani se akarnak róla, ide még nem ért el a piacgazdaság, a mindent a vevőért szemlélet ... sebaj direkt ezért van egy klassz kis elektromos húsdarálónk, ami különböző fokozatokban tud darálni.
Végül a bekeverés, fűszerezés, az ízlésre formázás következik....rengeteg pirítós készítése... és az evés...evés..
Nagyon finom, nagyon szeretjük.

Jól záródó dobozban napokig eláll a hűtőben, bár nálunk egy hétig se tart ki, mert reggelire-vacsorára esszük, amíg van, amíg csak látjuk.
Jól fagyasztható.
Ha sokat készítünk érdemes kisebb, egy evésnyi adagokban lefagyasztani, így csak mindig annyit veszünk ki, amennyi a felengedés után elfogy.

Most résen voltam és készültek végre fényképek is.


4 fő részére az adag:

1 kg körüli, szép friss, sovány bélszín / hátszín
2 db vöröshagyma vagy egy tubus vöröshagymakrém
3 tojássárgája
1-2 tk. só
1-2 tk. őrölt bors
1 ek. pirospaprika
1/2 tubus csípős piros arany vagy 1-2 tk. erős pista
10 dkg puha vaj vagy 3-4 ek. olívaolaj
mustár ízlés szerint
ketchup ízlés szerint, de nem szabad kiérződnie

és rengeteg pirítós, frissen, forrón

A húst a vöröshagymákkal kétszer ledarálja a férjem, majd az összes többi hozzávalóval összegyúrja.
A fűszerek adagja csak körülbelüli, mert kóstolgatni kell, mi jó fűszeresen és jó csípősen szeretjük.
A ketchupnak az édeskés íze nem szabad, hogy kiérződjön, ellenben a mustár íze lehet.

Reggel érdemes elkészíteni, majd egy jól lezárható edényben, tálban a hűtőben tárolni estig, addig az ízek csodásan összeérnek.

Fölséges egy étel és jól közömbösíti az alkoholt.





5 megjegyzés:

  1. Atyaisten, de imádjuk... Idejét sem tudom, mikor ettünk utoljára :-)

    És igen: régen tényleg voltak ilyen sörözők, ahol lehetett bármikor tatárt rendelni, egyszerű hétköznapokon is, és igen, a hentesek sosem darálják le a marhahúst :-)))

    VálaszTörlés
  2. Én is csináltam. Sosem elég. Szerintem ma is csinálok, mert vendégségnek készült és akkor egy kissé visszafogottan ettük... :o) Késes aprítóban próbáltad már? Olyan krémes lesz, hogy hihetetlen...

    VálaszTörlés
  3. Viki mi is nagyon, ezért mi minden szilveszterre egy keveset csinálunk magunknak, egyszerűen muszáj.
    Budapesten a nagy piacokon, de még a kis III.ker. békási piacon is ledarálták mindig, itt nem, itt úgy néztek ránk, mintha az űrből jöttünk volna, még jó hogy van moulinex villany húsdarálóm :-))))


    Krisztina igen a legjobb csak magunknak, mert akkor mi falatozunk nyugodtan, ha vendégek is vannak, akkor ők falatoznak nyugodtan.
    Nem próbáltam késes aprítóban még, mivel amíg fent laktunk Pesten addig a hentesek ledarálták, itt meg van moulinex húsdarálóm, ami tök szuper, szinte másra nem is használom csak erre, ez is krémessé teszi.
    Nagyon szeretjük:-)))))Isteni egy kaja:-))))

    VálaszTörlés
  4. A napokban gondoltam én is rá, mint ifjúságom buli tartozéka,nálunk az állandó kedvencek közt volt,természetesen minden házibuliban ott volt.Később jött az éttermi / sörözős korszaka és mostanában mintha feledésbe merült volna. Rég nem ettünk,talán itt az ideje újra ...

    VálaszTörlés
  5. Igen, soha, sehol nem látom én sem, pedig a mi generációnk nagyon szerette, igaz nem is a mi generációnk van jellemzően fent a neten vagy a gasztroblogok világában, hanem a tőlünk jóval fiatalabbak, nálunk ugyan minden évben van szilveszterkor, de csak most jöttem rá, hogy még egyszer sem tettem fel 2010 óta, azóta van a blogom ugyanis, hát most ezt pótoltam, hátha többeknek kedvet csinálok hozzá, vagy az eszükbe juttatom, mint neked is, mert sokan szeretik :-))))))

    VálaszTörlés