a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2011. április 11., hétfő

A magnólia virága

A lilának, de legalább is rózsaszínűnek vett magnóliabokrocskánk, idén először ilyen szép krémszínű, a tövénél lilásan erezett virágokat bontott. Ez a kis bokor már 6 vagy 8 éves, pontosan nem is emlékszünk mikor is ültettük, olyan régen volt, nagyon lassú növésű, de valamikor majd 3 méter magasra fog megnőni.
Szép lesz.


Örülök, hogy végre megmutatta magát, eddig csak leveleket hozott, virágot most először.
Azért jó lenne a kert egy másik részében egy rózsaszín virágú is. Az is gyönyörű.

10 megjegyzés:

  1. Tényleg gyönyörű!!!!! nekünk sajnos nincs ilyen...

    VálaszTörlés
  2. Igen, végül is örülök, hogy ilyen, mert a rózsaszín-lilás az általánosabb, bár beszerzek majd egy olyat is, csak megőszülök míg megnő, látod ez is 6-8 éves és kb 1,5 méter magas, iszonyúan lassan nő, de tavasztól-őszig szép zöld levelei vannak már egészen kis tő korától, nem egy kényes növény, nem kell nagyon óvni semmitől, ha veszel és leülteted, az első évben sokat kell locsolni, amíg a gyökere megerősödik és elhelyezkedik, azután már elég annyi,amennyit az időjárás hoz. Lényeg, hogy kapjon napot is és valamennyit legyen árnyékban is, és egy másfél méteres sugarú kört hagyni kell körülötte szabadon, mert nagy korában kiterebélyesedik, de olyan jó színfolt ilyenkor amikor még semmi nem nyílik csak az aranyeső.
    Most látom tisztára kertészeti tanfolyamot tartottam itt neked, hogy kedvet csináljak a vételére, szerintem érdemes vesződni vele, nektek is szép kertetek van:-))))

    VálaszTörlés
  3. A kényességével vitatkoznék, nekünk nem volt hajlandó fejlődni :S, amíg rendesen ki nem cseréltük a földet körülötte, azóta viszont gyönyörű. A "nem konyhás" :) blogomban láthatsz képeket róla, ha érdekel.

    VálaszTörlés
  4. Egycsipet, feltétlen megnézem nálad, lehet nekünk szerencsénk volt???, vagy véletlenül jó helyre tettük, mert nem vagyunk kertészek, teljesen amatőr kertészkedést folytatunk, itt jó fekete föld van az egész kertben, de ez nem a mi érdemünk, 15 éve kavarunk a kertben, persze sok minden nem sikerült, kiszáradt, kipusztult, de sok megmaradt és szép lett. Arra törekszünk, hogy sokféleség legyen:-)))

    VálaszTörlés
  5. Anikó, mi is így vagyunk vele - amatőrök, akik "mindent" akarnak a kertjükbe. Csak a kert kapacitása véges. :D
    A fekete föld nem feltétlenül elég - a magnolia a savanyú talajt kedveli, mi arra cseréltük ki a földjét. Így volt hajlandó "megindulni" rendesen - 5 éve ültettük, 3 éve virágzik és már kb. 2,5 méteres. :))

    VálaszTörlés
  6. Egycsipet, lehet az is számít, hogy mi északon vagyunk? ez meg azért mediterrán típusú növény nem? A Gerecse hegy tövénél lakunk Tata mellett. Itt minden később történik, a fák virágzása is, akár egy hét eltérés is lehet, a gyümölcsök is később érnek be. Persze nem vitatom, biztosan kéne neki a savanyú talaj, lehet akkor gyorsabban menne minden. De, hogy a tiétek még csak öt éves és 2,5 méter magas és már 3 éve virágzik, ez érdekes a mienkhez viszonyítva. Ennyit számít a talaj??? Csak egyszer csináltátok meg a talajcserét? Azóta jól működik? Próbálkoztunk rododendronnal is többfélével, de az végképp nem ment, az is savanyú talajt szeret, plusz nyirkos, hűvös kertrészt, az sincs. Ahhoz a Zemplénbe kéne költözni, ott megmaradna:-))))

    VálaszTörlés
  7. Anikó, biztosan számít, a hőmérséklet sokat befolyásol. Nálunk így a földcserével igen optimális helye lett, szélvédett, napos helyen, a virágoskert közepén van, tehát nyáron folyamatosan kap vizet is. Nem öt éves, csak öt éve ültettük. Nem tudom, a tiétek mekkora volt ültetéskor, mi kertészetből rendeltük, olyan 40-50 centis lehetett, amikor megérkezett. Lehet, a tiétek kisebb is volt?
    Nálunk alapból homok van, így volt egy földcsere termőföldre :D, aztán utána a magnolia kapott egy kevés savanyú talajt, de ez utólag kevésnek bizonyult. Aztán amikor 2. évben sem virágzott begurultunk :)), és azon az őszön a férjem betermelt köré 2 zsák (500 liter) savanyú közeget. Ez hatott. :D

    VálaszTörlés
  8. Egycsipet, elnézést de nem voltam bekapcsolva mostanáig, szóval mi 30 cm-es nagyságban vettük, nem is annyira védett helyen van, amikor szél van abból kap, de süti a nap sokat, pár óra árnyék is van, és a földjével nem foglalkoztunk csak leültettük, locsoltuk és kész. Biztosan ezért ilyen lassú, meg a hűvösebb időjárás is,de végül is haladunk, ha lassabban is, már 1 méteres. Persze a tiétek szebb,nagyobb,több a virágja is, meghálálja a több gondoskodást nyilván :-))))

    VálaszTörlés
  9. Nagyon szép, én még csak hallottam róla, de nem láttam! 3 méter? Jó magas lesz, és ahogy nézem, már most is sok virág van rajta:)

    VálaszTörlés
  10. Gyöngyi, képzeld a tv-ben mutatták egyik este, hogy Szegeden akkora ilyen liliomfák vannak, mint egy gesztenyefa, csodálatosan néztek ki a millió kinyílt virággal, ott persze jóval melegebb az időjárás, az pedig jobb neki, de azért úgy láttam ez a növény megmarad mindenütt,az egész országban látható,északon legfeljebb lassúbb a növekedése. Amikor elvirágzik, akkor jönnek a zöld levelei, egészen őszig már csak levelei vannak, de úgy is szép:-))))

    VálaszTörlés