a legméltóságteljesebb cica

a legméltóságteljesebb cica
Tituka most 11 éves

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 7 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 8 éves

Keresés ebben a blogban

2011. április 29., péntek

Lencsegulyás...



Sonkalével, zöldségekkel, főtt sonkakockákkal, kolbászkarikákkal, sok-sok csipetkével, ill. inkább apró galuskával készült finom, savanykás, tartalmas leves lett ebédre.
A sok húsvéti finomság után kellemes enyhülés a gyomornak, még akkor is, ha nagyon vigyáztam, nehogy túl egyem magam.
Nem volt egyszerű, mert imádom a főtt sonkát az összes velejáróval enni, nem beszélve a finom sütikről, egyebekről.



1/2 kg lencse, tisztítva, átmosva
2 db sárgarépa, karikázva
2 db fehérrépa, karikázva
1 zeller, kockázva
sok zellerzöld, aprítva-fagyasztva
1 db vöröshagyma, kockázva
4 gerezd fokhagyma, apróra
1 l sonkalé
főtt sonkaszeletek kockára vágva
parasztkolbász karikára vágva
só, bors, kevés ecet
olaj, liszt, pirospaprika a rántáshoz
2 tojás, liszt, só a galuskához




Egy fazékban odatettem a sonkalében, amihez vizet is töltöttem, a lencsét az összes zöldséggel a tűzre és puhára főztem. Amikor puha lett, vékony paprikás rántással besűrítettem, majd két tojásból és lisztből, apró galuskákat szaggattam a levesbe. A végén adtam hozzá a sonka és kolbászdarabokat is, valamint kevés ecettel picit savanyítottam rajta.
Nagyon kellemes, finom, jóleső, sűrű leves lett belőle. Fejenként két tányérral ettünk, ami mindent elárul.



Egyetlen almafánk /zöldalma/ csodaszép virága, közvetlenül a szirmok kibomlása előtt, még húvét előtt készült  kép.
Azóta elvirágzott és remélem ősszel sok finom alma lesz rajta.

5 megjegyzés:

  1. Hú, isteni lehet ez a lencsegulyás! Imádom a lencsét, így sonkafőzőlével készítve meg... valami fergeteges finom lehetett! :)

    VálaszTörlés
  2. Duende, én is imádom a lencsét, nagyon-nagyon jó lett a sonkalével, egy hatalmas fazékkal főztem még tegnap, ma is ez lesz az ebéd egy jó kis rizsfelfújttal utána:-))))))


    Judit örülök, ha jó ötletet adtam, tényleg érdemes megcsinálni:-)))))

    VálaszTörlés
  3. A rizsfelfújtad is nagyon guszta és milyen régen csináltam... Pedig nagyon szeretjük mi is.

    VálaszTörlés
  4. Valamiért én is mindig megfeledkezem ezekről az egyszerű leves után valókról, pedig olyan finomak, és a tavalyi lekvárokat szépen el lehet koptatni velük, helyet csinálva az újnak, pl. vargabéles, salzburgi galuska, stíriai metélt, máglyarakás. Van 10-15 éve annak, hogy utoljára ettem máglyarakást, pedig szeretem. Ki érti ezt????

    VálaszTörlés