a legméltóságteljesebb cica

a legméltóságteljesebb cica
Tituka most 11 éves

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 7 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 8 éves

Keresés ebben a blogban

2011. április 18., hétfő

Húsvéti menüajánlat.... nagy összefoglaló


Ajánlataim, amelyek egyszerűek és finomak, részletesen megtalálhatóak a Receptek címszó alatt is, abc rendben:

Levesek:
Almaleves  itt

Meggyleves  itt

Sonkaleves  itt

Húsgombócleves itt

Gerslileves füstölt sonkával  itt

Bableves aszalt szilvával  itt

Kukoricaleves sült kolbászkarikákkal  itt

Tejszínes szilvaleves  itt
fagyasztott szilvából


      Tejfölös, tárkonyos nyúlaprólékleves mini zsemlegombóccal  itt

Kencék és
zöldségköretek:


Zsidótojás itt

Hagymás túrókrém itt

Kolbászkrémes sajttekercs  itt

Buggyantott tojásos, pirított kenyérkockás saláta itt

Tejszínes zöldségek húsokhoz itt és itt

Tejszínes spenótos kukoricaköret  itt

Szalonnapörc zsírján pirított kelkáposztacsíkok  itt

Ceruzabab köret sülthúsokhoz  itt
+ ugyanitt a rizsköret kétféle párolási módja is megtalálható

Saláták:
Az alábbiak nálam kivétel nélkül mind a hagyományos ecetes cukros lével készülnek, vagy 
vinaigrette öntettel, mert mi ezeket szeretjük.
Hiába tudok mindenféle, ilyen-olyan csodás önteteket, az én családomnak csak ez a kettő kell, nekünk ez ízlik a legjobban.

Cukros-ecetes felöntőlé: hozzávalók jól elkeverve a teljes oldódásig, majd ráöntve a salátára étkezés előtt max 1-2 órával.

6-8 dl jéghideg víz
1 tk. só
4 ek. cukor
4-6 ek. ecet /10%-os/

Vinaigrette öntet

1 ek. dijoni mustár /vagy más jó minőségű mustár/
1 gerezd zúzott fokhagyma
só, bors ízlés szerint
1 tk. cukor
3 ek. ecet /10%-os/
6 ek. extraszűz olívaolaj

Fontos ! még az olaj hozzáadása előtt kell mindent egyneművé kikeverni, mert a só vagy a cukor az olajban már nem oldódik !!!
Az adagot lehet emelni az arányok változatlan hagyása mellett, majd ráönteni a salátára max. félórával étkezés előtt, jól átkeverni.

hagymás paradicsomsaláta

fejes saláta

régi vagy új káposztasaláta

vegyes saláta  /fejes zöldsaláta, sárgarépa, uborka, káposztacsíkok/

sárgarépa saláta  /tökmagolajjal pöttyözve/

jégsaláta, hagyma és uborka keveréke

uborkasaláta +fokhagyma +petrezselyemzöld

tejfölös uborkasaláta

lila káposztasaláta, hagyma és sárgarépa

petrezselymet apróra vágva szinte mindegyikhez szórok

 Ez a saláta öntet nélküli:
mindössze csak 4 hozzávalóból

sopszka saláta  itt

Főételek:

Bakonyi csirkemell itt

                                Birkapörkölt bográcsban   itt   /szép idő lesz idén a szabadban főzéshez/

Főtt marha tormaszószban itt

Nyári töltöttkáposzta itt

Sült pecsenyekacsa itt

Stefánia vagdalt itt

Rozmaringos sült báránycomb  itt

Sonkával töltött krumpligombóc tormaszósszal  itt

Töltött hús  itt

Ropogósra sült pulykacombok  itt

Desszertek, sütemények:

Tejszínes gyümölcsrizs itt

Dióspiskóta csokiöntettel itt

Madártej itt

Kakaós kevert itt

Meggyes mákos itt

Mandulás répatorta  itt


Tejszínkrémtorta... kétféle ízesítésben... grillázsos és kókuszkrémes...  itt


Citromos joghurt-torta  itt

Citromos álom... sütés nélküli  itt

Pogácsák, sajtos rudak: 

Sajtos pogácsa  itt

Tökmagos pogácsa  itt

Sonkás sajtos lepény  itt

Sajtkrémes pogácsa  itt

Sajtos rudak ropogósak  itt és itt

Remélem tudtam ötleteket adni, ezek egyszerű elkészítésű ételek, nem kell minden időnket a konyhában tölteni, állítólag szép, koranyárias húsvétunk lesz, érdemes sok időt a szabadban tölteni, akár ott is sütni- főzni,  szabad tűzön az egész családdal.

Mindenkinek nagyon kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok sok szeretettel!!!!

8 megjegyzés:

  1. Jaj, mennyi finomság!!! A madártej a mindenem és mégis olyan ritkán készítem, most azt hiszem ideje lesz pótolni! Birkapörköltér pedig úgy irigyellek, nálunk ilyen húst nemigen lehet beszerezni, pedig a férjemmel imádjuk ezeket és a vadhúsokat! Ettünk már strucc combot is!!! Isteni!!

    VálaszTörlés
  2. Még én sem ettem soha birkahúst. Nálunk egyáltalán nem lehet kapni.
    A zsidótojás is nagyon guszta, elraktároztam, mert ha lesz maradék főtt tojás, megcsinálom. Nagyon finom lehet.
    És az egyben sült kacsád is nagyon csábító, lehet hogy a töltött káposzta-ötletemet kacsára cserélem. Alíznál meg láttam töltött csirkecombot, az is megfogta a fantáziámat - lehet hogy kombinálom a kettőt. Töltött kacsa lesz! :)

    VálaszTörlés
  3. Birkahúst piacon lehet néha Pesten pl.a Lehelen, de vettünk már a Cora, vagy Interspar-ban is, mondjuk úgy évente egyszer-kétszer szoktunk bográcsban ilyet főzni.
    A zsidó tojás nagyon finom, rendszeresen készítem azóta, hogy először ettük a Rosenstein étteremben és a Fűszeres Eszternél is utána néztem, mert az autentikus az igazi, rengeteg féle tojáskrémet lehet csinálni, mind jó, de a zsidó vagy lengyel tojás az csak libazsírral megdinsztelt hagymával jó, lehet bele csirkemájat is pirítani, de anélkül is finom.A csirkemáj nem kötelező.
    Képzeld én is most épp azt tervezem, hogy egyik nap töltött csirkecomb lesz, már régen volt és szeretjük, a többi napra még nem tudom:-)))))

    VálaszTörlés
  4. Anikó! lenyűgöző a húsvéti kínálatod, s gyönyörűek a fotóid.Egy dologról feledkeztél el az italokról. Az italok is hozzátartoznak a Húsvéthoz. De még nem késő, még lehet pótolni. So, hurry up. Let1s give us some typs!
    Wir warten aud deinen Vorschlag! Frohe Ostern! Happy Easter !!

    VálaszTörlés
  5. Endre igazad van, ez nem véletlen, mivel nálunk senki nem iszik, így nem tudok italokat feltenni, van itthon ugyan egy kis tojáslikőr, meg csokilikőr, meg vannak borok is, de nem issza senki, szóval mi egy ilyen italnélküli család vagyunk.
    Még a férjem nagy ritkán a nyári kánikulában megiszik egy hideg sört, de ezt sem sűrűn, szóval nem mindennapos.
    Én még olykor szeretem a hideg light colát.
    Hát ez van:-))))

    VálaszTörlés
  6. Endre én is kívánok neked és családodnak nagyon kellemes ünnepeket, jó ételeket és finom italokat:-)))))

    VálaszTörlés
  7. Pazar kínálat! Az a sonkával töltött krumpligombóc igencsak megragadta a fantáziámat, na meg a meggyes-mákosod is. :) Áldott húsvétot! Jó készülődést! :)

    VálaszTörlés
  8. Alíz, köszönöm, ezt a sonkás gombócot feltétlen próbáld ki, eredetileg maradékhasznosításra készült, de abszolút megáll az ünnepeken is, vendégvárásra is, nagyon finom, különleges étel:-)
    Neked is jó készülődést kívánok :-)

    VálaszTörlés