a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2011. szeptember 5., hétfő

Rozmaringos báránycomb



Életem első báránycomb sütése volt a hétvégén, hihetetlenül finom lett, nagyon jól sikerült ebben a melegben.
Ugyanis nem vagyunk normálisak, hogy neki álltunk ennek a bagatell 4 órás sütésnek a hőségben, de mivel még soha nem készítettem ilyet, jó kihívás volt egyben. 
Pénteken reggel szóltak ismerősök, kérünk e egy fél bárányt, aznap reggel vágták le, naná hogy kértünk.
Mindannyian imádjuk. 
Életem párja azonnal hozzálátott konyhakészre varázsolni /darabolni fűrésszel, bárddal, baltával, stb/ és adagolni, mert az összes csontos része ment a pörköltbe, majd egyszer bográcsban fog elkészülni, ha majd lesz még szép idő a mai hidegfront után.
Még pénteken a combot jó alaposan befűszereztem mindennel, ami csak itthon volt, bors, kömény /egész és őrölt is/, fokhagyma - amiből egy egész fej darabjait beleszúrkáltam a húsba is, egy-egy tasak grill fűszervarázzsal, steak és chili fűszerkeverékkel is bedörzsöltem majd tepsibe raktam, leöntöttem olajjal, lefóliázva ment a hűtőbe. A sütésig ott pácolódott.
Vasárnap 6 fej vöröshagymát negyedelve mellédobtam és legalább 10-15 szál rozmaringot fektettem alá, mellé, és rá, majd ment a sütőbe ahol 4 órás lassú sütés várt rá, persze közben forgattam, locsolgattam.
Már közben az illatokból lehetett érezni, hogy finom lesz.
A sütés vége felé személyenként egy-egy szelet füstölt szalonnát bevagdaltam a bőréig és ráfektettem a húsra, hogy rajta süljön ropogós kakastaréjjá, ugyanakkor a szalonna kisült zsírja folyamatosan locsolta is egyben.
Mit mondjak isteni lett az egész.




Dacára a melegnek, ezt mind megettem ami a tányéron látható, nagyon finom volt.



Köretnek hagymás sült burgonyát készítettem, a félbe vágott krumplikat /2 kg/ összekevertem a negyedelt  vöröshagymával /5 fej/, fűszereztem sóval, borssal, szárított paprikadarálékkal, és a comb alatt képződött jó kis fűszeres zsiradékból locsoltam rá bőven, majd piros ropogósra sütöttem, amíg a hús pihent a sütés után. Kovászos uborkával ettük az egészet.



7 megjegyzés:

  1. Én meg ürüt készítettem tegnap! Nagyon guszta a tiéd, gondolom abszolút megérte a munkát. :)))

    VálaszTörlés
  2. Hú, ez isteni lehetett, mi is szeretjük a bárányhúst.

    VálaszTörlés
  3. Még soha nem ettem bárányhúst, biztos finom lehet. De valahogy engem az tart vissza, hogy sajnálom a bárányokat. Tudom hülyeség, mert a többi hús is állatbúl van.

    VálaszTörlés
  4. Muszáj ezt ennyire részletezni? Akkorákat nyeltem ahogy néztem a képeket, nagyon guszta! Egészségetekre a finom kajcsit!:-)

    VálaszTörlés
  5. Nyugi, általában egy foodie sem tiszta elméjű))) A non foodie meg csak sorban áll, ha kész a kaja:D Különben szép,sőt.., csak mint minden étellel, ezzel is egy gond van, sok meló, aztán percek alatt volt nincs...és kezdődik az egész előlről, ha hideg van, ha meleg. Ja, és gondolom kutyinger is odavolt a jó csontért.))

    VálaszTörlés
  6. Mi is szeretjük a bárányhúst, nagyon guszta lett.

    VálaszTörlés
  7. Lányok, nagyon finom volt, nem voltunk ott a "mészárlásnál", lehet akkor én sem enném meg, csak házhoz hozták a fél bárányt és nem szabad belegondolni ezekbe, húsevők vagyunk, szeretünk enni, kész. Az ürü ugyanolyan finom, az a herélt kos.
    Igen, a főzéssel az a baj, hogy rengeteg meló és fél óra alatt eltűnik, marad a romhalmaz, és mindent kezdhetünk előlről, de mit csináljunk ha egyszer így vagyunk kitalálva, hogy enni kell.
    Szóval a báránysült egy nagyon finom étel, megéri a fáradozást:-)))))))

    VálaszTörlés