a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2011. november 7., hétfő

Egy őszi nap finom ebédje.....


Körömpörkölt

Imádjuk, gyakran is készítem, főleg télen, vagy nyáron  ha hűvösebb az idő.
Az igazság az, hogy soha nem tudok eleget enni belőle, annyira szeretem, sós vízben főtt krumplival, vagy kenyérszeletekkel és savanyúsággal.
Részletes leírás itt.

Madártej

Ez is nagy kedvenc, mert könnyű, finom, krémes, és főleg hamar elkészül.
Nyáron persze jégbehűtve, de ilyenkor már inkább langyosan esik jól, de semmiképp nem hűtöm, csak hagyom szobahőmérsékletre kihűlni.
Leírás itt.


Sajtos pogácsa

Pogácsából bármilyen és bármennyi jöhet
Van egy alaptészta recept Mohától és Limarától, verhetetlen, és annyi variációt készíthet az ember amennyi csak az eszébe jut.
Többféle pogácsa receptem leírása itt és itt.


Talán mondanom sem kell, jóllaktunk.

16 megjegyzés:

  1. Jót mosolyogtam mert ma tudod mit főztünk? Jobban mondva ezt nem én hanem a férjuram főzte mert nagyon szereti. Nagyon guszta mind ami itt van sorban. Egy kis madártejet azt most elfogadnék szívesen!

    VálaszTörlés
  2. Ó Zsanu, a körömpörkölt az egyik legnagyobb kedvencem! Sajnos, mert ha ezt csinálok, képes vagyok reggelire, ebédre, vacsorára, éjjel...bármikor nekiállni pusztítani, amíg van!))

    VálaszTörlés
  3. Az elsőt nem igazán, de a többit nagyon szeretem!

    VálaszTörlés
  4. Évikém, gyere egy kevés madártej még van, azt szívesen odaadom /bár a férjem a fél szemét rajta tartja, nagyon szereti, a végét a nagy tálból szokta merőkanállal kimeregetni/:-)))))

    Anikám, én is így vagyok vele, még hidegen is megeszem amikor olyan jó kocsonyás, imádom amikor a végén ragad a képem meg az összes ujjam és fél óráig mosakodni kell. Ez az étel minden pénzt megér:-)))))

    Kriszta, elfogadom, ill. megértem, hogy van aki nem szereti, ez egy nagyon megosztó étel, aki szereti az megőrül érte /pl.én/, aki nem az meg roszul van, mi az hogy a disznó lába stb.Pedig elhiheted, valami nagyon zamatos finom kaja.
    Én például semmilyen tengeri herkentyűt nem hogy megenni nem tudok, még ránézni sem bírok, úgy hogy tudom milyen ez az érzés.
    Hát a pogácsa is isteni lett.
    Valahogy ki voltam/voltunk éhezve ezekre:-)))))

    VálaszTörlés
  5. Wow! És csak ragad, ragad, ragad...
    Szerintem a zselatin nagyon jó hatással van a bőrre, hajra, ezért is körömpörkölt!

    VálaszTörlés
  6. Anikó én még nem ettem körömpörköltet, de mindenre kapható vagyok, főleg, hogy ilyen jól néz ki! A madártej pedig a világ egyik legfinomabb édessége, bármikor, bármennyit, és bármivel még merőkanállal is imádom enni! A pogácsát szintén minden mennyiségben! Nem nyitsz a közelben egy falatozót? Rendszeres vendéged lennél!!! :)

    VálaszTörlés
  7. Na, kérem. Miheztartás végett:
    A körömpörkölt a legegészségesebb fitnessz kaja:
    a körömben nincs szénhidrát, a krumpliban nincs koleszterin, és a savanyúság tele van C vitaminnal, valamint nem okoz köszvényt, így aztán senki ne szóljon egy szót se ellene! Ha megeszed, vörös bort kíván, ami egészséges, mert vérképző, és csökkenti a koleszterint.

    Végül is, ha nem eszek hozzá se krumplit, se kenyeret, akkor meg kimondottan fogyókúrás, belefér a 90 napos diéta fehérje napjába!

    A madártej hizlal, de jó, nem annyira diétás, mint a körömpörkölt.

    A pogácsa hizlal, mert abból 32-t meg tudok enni...

    VálaszTörlés
  8. Azért szörnyű, hogy mit tudnánk művelni kaja szinten, ha egyszer összeröffennénk.Kő kövön nem maradna.))) Én is pont úgy, hidegen is, ha jó ragacsos. A nyelvpörcsit meg a pacalt is szereted? Különben a köröm valóban olyan..vagy szerelem egy életre, vagy útálat. Akár a pacal. Jajj a nyelvről jut eszembe a jó szaftos füstölt marhanyelv, kis tormával...ajjaj!

    VálaszTörlés
  9. A körömpörkölttel a páromat tudnád teljesen elcsábítani. Nekem nem a kedvencem, de a látvány gyönyörű. Azt a finom szaftot azért megeszegetném a krumplival és jó kis ropogós héjú friss kenyérrel...
    A madártej és a pogi is nagyon guszták!

    VálaszTörlés
  10. Tunkolni a jó kis sűrű szaftját... Az ám a nemsemmi!

    A köröm mellett imádom a pacalt is, bármennyire is nem nőies :-)))

    VálaszTörlés
  11. Ez aztán az ebéd,hm... :) Én is épp a héten néztem rá a hentesnél a körömre. Jövő héten főzök is emberemnek egy jó pörköltet én is. A házi savanyúságok is már beértek hozzá...
    Istenieket főztél-sütöttél! :)

    VálaszTörlés
  12. Saját levében, egészen biztosan nagyon jó a körmöknek, hajnak, erősíti azokat, ezt konkrétan tudom, ha a bőrnek is pláne jó.
    Imádom, hogy ragad:-)))))

    Barbikám, nem tudom meg tudnád-e szeretni, felnőtt korban ez már nem egy sima ügy, csak olyat kóstolj ami tökéletesen van elkészítve, tehát olyan valaki főztjét aki tutira nagyon jól főz, akkor esetleg.
    Csülökpörit szoktatok-e készíteni, ha igen akkor könnyebb a helyzet, abba kell tenni 1-2 körmöt és együtt ki lehet próbálni, egy csodakaja:-)))
    Én gyerekkoromban szerettem meg, ill. annyira természetes volt nálunk, mindenki ette, eszembe sem jutott fintorogni, mivel apám egyik kedvence volt és azt mondják a gyerekek kicsi korban az apjukat figyelik, amit ő szeret és jóízűen megeszi és főleg dícséri, hogy milyen isteni, akkor a gyerek is szívesen eszi, bármi legyen is az.
    Azt hiszem a falatozóról már lekéstem, már fárasztana,de a tiédbe én is befizetnék:-))))

    Seafalcon, tökéletesen igazad van, egyetértek minden szavaddal:-))))

    Anikám, képzeld a körmön, sertés és marha májon kívül más belsőséget nem eszem,persze csirke-pulyka máj, szív, zúza az jöhet, a pacallal kisvendéglőben próbálkoztam párszor,a férjem rábeszélésére megettem kb.kétszer, aztán vettünk egyszer, hogy otthon megfőzzük, bele a kuktába úgy ahogy kell, állítólag jó is lett a férjem és apám degeszre ette magát, én nem tudtam enni belőle, mert amíg főtt olyan büdös szag volt tőle -elnézést- az egész lakásban és én egy hétig éreztem, szóval jól megundorodtam.
    Vesét, tüdőt, nyelvet azért nem, mert anyukám soha nem volt hajlandó ilyet sem enni, sem készíteni, hiába a nagyszüleim szerették és készítették, addigra már elég nagy voltam és az ivódott belém, hogy ezeket nem és nem.
    Azért írtam a Barbinak, hogy szerintem felnőttkorban megszeretni már nem olyan könnyű
    egy ilyen ételt:-)))))

    Petra, ha csülökkel együtt készíted, abban ott a színhús is, úgy már könnyebb enni és igen a szaftja egy csoda, hihetetlenül zamatos, imádom a krumplira locsolva.
    Utána meg jó levezető volt a pogi, ami nagyon nagy kedvencem és a madártej mert édesség nélkül nekem nem telhet el nap:-))))

    Vikikém, a tunkolást aki feltalálta, az nagy ember volt, a pacal szeretetét meg ne bánd, az nem nőiesség vagy férfiasság kérdése, hanem ki hogyan nőtt fel, otthon mit sütöttek-főztek, amihez természetszerűleg hozzá szokott, ami persze az életút folyamán kissé változhat de nagy változás azért nincs.
    Én pl. a tökfőzeléket egész gyerekkoromban a kapor miatt utáltam, most felnőttként meg ölni tudok érte, annyira szeretem és mindenféle kapros étel, süti a kedvencem.
    Vagy a hal, a nagymamám egy halszálka miatt majdnem megfulladt, én kicsi koromban láttam a pánikot a családban, kenyérbél nyelése stb. soha semmilyen halat nem ettem, nem szerettem, most már a rántott pontyot egy évben kétszer megeszem és a sült keszeget is kb. annyiszor, de nagyon megsütve, szinte a kisebb szálkákat is elropogtatva.Tengeri herkentyűket meg egyáltalán nem, soha, semmikor, ránézni sem bírok. A fél családom szereti, étteremben vagy külföldön eszik, otthon nincs ilyen:-))))

    Duende, hiába van szép, enyhe idő az ember már rákívánkozik ezekre az ételekre, főleg a férfiak, én is próbálok kevesebb húst enni, de aztán elcsábulok pillanatok alatt, mert szeretem, alig várom a hidegebb időt is, már főzöm is a kocsonyát.
    Tudom te már nem eszed ezeket, de a szaftot sem krumlival?:-))))))
    Most a csokis sütidre fenekedek nagyon, asszem hétvégén meglesz az is:-)))))

    VálaszTörlés
  13. Nem, szaftot sem krumplival. :)

    VálaszTörlés
  14. Értem, mert abba belefőtt a hús meg a csont, meg a bőr, szóval minden, az már majdnem olyan lenne, mintha húst is ennél:-))))
    Gondolom nem is kívánod, nyilván mert akkor ennéd. Akkor az sem zavar, ha a férjednek főzöd, mert nem érdekel már, nem zavar az illata sem? A kérdéseimben benne vannak a válaszok is egyben:-))))))

    VálaszTörlés
  15. Így van, az olyan lenne, mintha húst ennék. És nem, nem zavar. :) És nem is kívánom. Sőt. Egyre erősebb bennem megint az, hogy hogy is ehettem valaha húst. (Tudod, gyerekkoromban sem szerettem.)
    Mikor 2 évig vega voltam, akkor is így volt. Megfőztem, de még csak nem is kívántam. Volt olyan, hogy 12 fős húsevő társaságnak sütöttem-főztem finom húsokat, én meg nem ettem belőle. Mindenki azon vigyorgott, hogy az egyszem vega készítette a sok finomságot nekik. :)
    Emellett egyre jobban érzem magam fizikailag is, lelkileg is.

    VálaszTörlés
  16. Értem, te kristálytisztán vega vagy, neked ezt kell tovább vinni, mert így érzed jól magad, és ez a legfontosabb.
    Nálunk a kisebbik lányom ilyen mint te,bár ő AB vércsoportú, nincs oda a húsért kiskora óta, néha eszik egy keveset, aztán sokáig nem. Gondolom idővel ő is abbahagyja majd teljesen.
    A nagyobbik gyerekem, szintén AB-s, na ő egy megveszekedett húsevő, imádja. Már hét elején megmondja mit főzzek-süssek, ha lejön hétvégére.Ő egy haspók.Vannak is súlyproblémái, de nem érdekli.
    Nálam az a probléma, hogy soha nem volt problémám a hússal, sem gyerekkoromban, bár akkor inkább csak hétvégén volt amúgyis, sem felnőttként,mostanában tudatosan próbálom csökkenteni, nincs minden nap, sőt vacsorázni sem szoktam már /néha-néha, ha kivételesen éhes vagyok, esetleg egy vajas pirítós vagy 2 szem keksz/, de időnként bizony rákívánkozom valamire, mint a körömpöri, vagy sülthús, vagy rántott hús, meg nagyon leveses vagyok, igyekszem sokféle zöldségeset enni, de egy marhahúslevesért vagy tyúkhúslevesért élek halok, vagy télen egyszer a kocsonyafőzés pár tányérral,nem tudom megállni, hogy egyáltalán ne egyek. Szeretnék lefogyni valamennyit, úgy hogy kevesebbet próbálok enni, csökkentettem a süti sütéseket is. A múltkori pogácsa adagnak a felét is lefagyasztottam, hogy ne együnk annyit, majd megesszük legközelebb.
    Én is észrevettem, már nem bírom ha tele vagyok, már nem szeretem a degeszre evést.
    Szóval próbálkozom, több-kevesebb sikerrel:-)))

    VálaszTörlés