a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2012. szeptember 3., hétfő

Töltelék gombóc - pl. főzelékfeltétnek



Szeretem a töltött húsokat, a töltött dagadót, töltött csirkét, töltött csirkecombokat, sokszor készítem is, mert finom, kiadós, az egész család szívesen eszi.
Valójában a tölteléket, annak jó, fűszeres ízét szeretem nagyon, ez most egyértelműen kiderült számomra az alábbi receptnél.
Én a fentieknél mindig dúsítom a tölteléket csirkemájjal, főtt tojással, pirított gombával és rengeteg zöldpetrezselyemmel, ezek a húsokkal valami isteni ízkombinációt alkotnak a sütés végére.
Most egészen máshogy készült, szegényesebben ugyan, meg hús sincs, nem is hiányzik, de olyan finom így is a végeredmény.

Ez a mostani csak és kizárólagosan töltelékből, fasírtszerűen sütött gombóc, egyszerű, finom, kitűnő főzelékekhez feltétnek, de kovászos uborkával csak magában is ehető.
Irhatnám azt is "vega fasírt".

Töltelékgombóc
4-6 db száraz kenyérszelet vagy zsemle  /lehet vegyesen is/, hideg vízbe áztatva
25 dkg húsos és sima füstöltszalonna,  kis kockákra darabolva és pörcösre sütve
1 nagy fej vöröshagyma kis kockákra aprítva és a szalonna zsírján megdinsztelve
1 nagy csokor petrezselyemzöld apróra metélve
3 egész tojás
só, bors
1 csapott ek. pirospaprika

Egy nagy tálba tettem a kicsavart kenyereket és zsemléket, majd az összes többi hozzávalót is hozzáadtam, a szalonnákat és hagymát a zsírral együtt, majd jó alaposan összegyúrtam.
Közepes nagyságú gombócokat formáztam, pont mint amikor fasírtot készítek.
Egy mély serpenyőben olajat forrósítottam és szép pirosra sütöttem mindkét oldalát a gombócoknak.
Most zöldbabfőzelékhez készült feltétnek, de simán jó és komplett ebéd lehet, zsíros krumpliköret mellé például kovászos uborkával.
Csak frissen, forrón az igazi.
Finom volt, eztán gyakrabban lesz időnként hús helyett.

Forrás: Duna TV: Izőrzők c. műsora, most Domoszló és környéke, Heves megye
Jó kis műsor, minden hétköznap este 7 órától adják, ugyan nem bíztak meg a reklámozásával, de szeretem amikor egy-egy tájegység régi ételeit, receptjeit bemutatják, valahol valamelyik tv- csatornán, nem szabad  hagyni feledésbe merülni ezeket, ez mindannyiunk gasztronómiai öröksége.





7 megjegyzés:

  1. Tökéletes. Remek ötletet adtál. :)

    VálaszTörlés
  2. Micsoda jó ötlet! Én is imádom a tölteléket, de még nem jutott eszembe, hogy csak úgy "a'la natur" készítsem... Fantasztikus. Legközelebb a főzeléknél már ott fog kísérteni... :o)

    VálaszTörlés
  3. Lányok és finom, no meg egyszerű, nem kell mindig húst enni, /na jó, van benne sült szalonna és micsoda ízt ad neki/ én legalábbis bár szeretem és abszolút húsevő vagyok, de vannak napjaim, amikor jól esik nem enni:-))))
    Tényleg szívből ajánlom, mindenki úgy ízesítheti, ahogy megszokta és szereti, de ez a domoszlói változat is finom nagyon:-)))))

    VálaszTörlés
  4. Kedves Anikó!
    Nagyon szeretem a blogodat, sokat tanultam tőled. Megtiszteltetés,hogy írtál nekem. Meghatódva olvastam a soraidat,könnyeket csaltál a szemembe.
    Szeretettel üdvözöl:carpe diem

    VálaszTörlés
  5. Kedvencem a töltött csirkecomb és tarja, de a többi is jöhet, ráadásul én is külön még a húsok mellé is pakolok tölteléket mert imádom! Nálam mindig van benne csirkemáj, viszont gombát, szalonnát még nem raktam bele, jó ötletet adtál! :)

    VálaszTörlés
  6. Carpe diem KÖSZÖNÖM !!!


    Barbikám mi is annyira szeretjük, hogy én is mindig csinálok külön is a húsok mellé, de így csak töltelék gombócot most csináltam először, kell bele a sok szalonnakocka, mivel nincs hús más, az ízhatás miatt. Meg rengeteg petrezselyem kell még bele, attól is nagyon finom:-))))

    VálaszTörlés
  7. Imádom a tölteléket, nagyon!! Mindenféle változatban. Most a Tiedet is oly' szívesen megkóstolnám... :P

    VálaszTörlés