a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2013. június 30., vasárnap

Sok-sok finomság június utolsó hétvégéjén....



Nálunk a június vége mindig az ünneplésről szól, Édesapám szülinapját no meg a férjem névnapját ünnepeljük családi körben, hála az égnek az idő is egyre jobb lett a hidegfront után, legalábbis szombaton kellemes meleg volt, ma már fújt nagyon a szél, az egy kicsit hűtötte a levegőt, de azért nem volt ma sem rossz idő.
Ahogy a címben is írtam sok finomságot készítettem, mert sokan voltunk, jókat ettünk és jó hangulatban telt a szombati nap.
Lássuk a menüt:

Palócleves
Hozzávalók:
1 kg friss zöldbab  /vagy 1 kg fagyasztott, amit sok fokhagymával, annyi enyhén sós vízben ami épp ellepi, forrástól számítva 5 percig főzök csak, mert különben szétfőne és akkor már nem gusztusos és nem jóízű/
1 fej fokhagyma
1 cs. petrezselyemzöld apróra
1/2 kg krumpli kis kockákra darabolva
2 csík sertésszűz kis kockákra darabolva  /de jó a sovány sertéscomb is/
2-3 db vöröshagyma
pirospaprika
1 db hegyes erős paprika
olaj vagy zsír

Külön-külön főzök meg mindent a leveshez.
Először a húst teszem oda pörköltnek, vagyis kevés olajon vagy zsíron megdinsztelem a hagymákat majd megy rá a pirospaprika és a húskockák, jól átforgatom, sózom, borsozom és annyi vizet öntök rá ami épp ellepi, puhára főzöm.
Külön fazékban odateszem a zöldbabot /természetesen tisztítva, darabolva/ szintén annyi vízben ami épp ellepi, sok fokhagymával, sok petrezselyemmel, sózom, borsozom és félpuhára főzöm, vagyis roppanósra.
Egy harmadik lábasban a krumplit főzöm puhára sós vízben.
Amikor mindegyik elkészült, a pörkölthöz öntöm óvatosan a zöldbabot is meg a krumplit is a levükkel együtt, összeforralom és kész is.
Tejföllel tálalom.
Az egyik legfinomabb leves a világon.




Lángos  Limara receptje alapján

4-4,2 dl langyos víz
1 ek.só
2 ek. olaj
60 dkg liszt
1 tk. cukor
3 dkg élesztő

A kenyérsütő géppel bedagasztatom és kelesztem, majd átgyúrom olajos kézzel és kis gombócnyi adagokat szaggatok belőle, majd mindegyik gombóckát kihúzogatom tenyérnyi formára és forró olajban kisütöm.
Fokhagymás tejföllel és sok reszelt sajttal tálalom.




Gesztenyetorta sütés nélkül 
Ezt a receptet a legújabb Kifőztükben láttam meg a júliusi számban.
Egyszerű, gyors és nagyon finom, bár én a kekszalapért eleve nem rajongok, szerintem jobb lett volna egy vékony, 2-3 tojásos kakaós piskóta alá, na majd legközelebb.

20 dkg kekszmorzsa
1-2 ek. kakaópor
10 dkg olvasztott vaj

Fentieket összekeverve belenyomkodtam egy 24 cm-es kapcsos tortaforma aljába és ment a hűtőbe, amíg a krém elkészült.

3 kocka gesztenyemassza
25 dkg mascarpone
10 cukor/xilit
1 dl rum

1/2 kockányi gesztenyemasszát félretettem, az összes többit pedig egy tálban jól összekevertem habosra majd a formában a kekszalapra simítottam, legvégül a tetejére reszeltem a félretett gesztenyét.
1 éjre ment a hűtőbe.
Tálaláskor tejszínhabbal vagy/és vanília fagylalttal lehet még dobni rajta.
Nagyon finom a rumtól.
Leközelebb rumos meggyet is nyomkodok a krémbe.




Triffle, egres-krémes némi málnával megbolondítva
Ez az epres trifflevariáció után, és miatt készült.
Ugyanis az összes nyári/őszi gyümölccsel készíthető - eper, málna, egres, szeder, ribizli, barackok, alma, körte, szilva, szőlő - nagyon finom, könnyű kis nyárias desszert, kánikulában különösen.
Itt és most az egresen kívül kevés málnával is feldobtam a színhatás miatt is, meg az íz miatt is.

Krém:
2 nagy pohár tejföl vagy 1 nagy doboz mascarpone
4 dl tejszín jéghidegen habbá verve
vanília
15 dkg cukor/xilit

Habverővel simára, egyneműre, habosra kevertem

Babapiskóta kell még hozzá bőven
és 25 dkg friss málna

Rétegzés:
-nagy tál aljába teszünk egy kevés krémet
-erre jönnek a piskóták, amennyi szépen egymás mellé odafér
-meglocsolni a gyümölcs-szósszal bőven
-erre krémet kenünk, ne látszódjon ki alóla se a gyümölcs, se a piskóta
-erre megint piskóta, majd szósz, és krém  stb...stb... amíg csak tartanak a hozzávalók
-tetejére mindig krém és arra a maradék gyümölcs-szószt pötyögtettem vagy friss málnaszemeket.
Ennek is jót tesz egy éjszaka a hűtőben, de 2-3 óra minimum.



egres szósz  frissen főzött
1/2 kg egres, mindkét végét minden szemnek le kell csípni
1 ek. cukor/xilit
Ennél nem hagytam nyers gyümölcsöt, mert az egres nagyon pikáns, savanykás, így a gyümölcsöt
addig főztem, amikor már a szemek összerottyantak és állaga kellőképp besűrűsödött.


málna szósz  frissen főzött szintén
1 dob. fagyasztott málna
1 ek. cukor/xilit
szintén összefőztem sűrűre




Meggyes rácsos pite  Limara receptje alapján

Töltelék:
1 kg magozott meggy /befőtt is jó, levétől lecsorgatva, de ezt is felhasználva/
3-4 ek. cukor/xilit
1 db vaníliás vagy tejszínes pudingpor
őrölt fahéj
1 citrom reszelt héja
1 dl búzadara /gríz/
Jól összekevertem egy tálban a meggyet a cukorral, hagytam hogy levet eresszen, majd leszűrve a levét vízzel kipótoltam, hogy 3 dl legyen, majd 1 tasak vanília vagy tejszínpudingporral összekevertem és felfőztem sűrűre, amikor kissé kihűlt a fahéjas gyümölcshöz kevertem.
/A leszűrt gyümölcshöz ugyanis szórtam 1 tk. őrölt fahéjat és 1 citrom reszelt héját, jól összekevertem./

1 dl búzadarát világosra pirítottam kevés olajon.

Tészta:
50 dkg liszt
25 dkg hideg vaj, kis kockákra darabolva
csip. só
3 ek. cukor/xilit
1/2 cs. sütőpor
1 tojás + 1 tojássárgája
kevés tejszín vagy tejföl, épp csak annyi amennyitől a tészta összeáll

Először a lisztet elmorzsoltam a vajjal majd utána az összes többivel tésztává gyúrtam, gyorsan kell dolgozni, mert ha felmelegszik a vaj a tenyértől, akkor nem ropogós lesz a tészta, hanem gusztustalanul szalonnás.
Ha kész félóra hűtő.
Ezalatt főztem össze a gyümölcs levét a pudinggal sűrűre majd kevertem össze a gyümölccsel.
A tésztát a hűlés után kettőbe vettem, az egyiket vékony lappá nyújtottam és tepsibe terítettem, na itt kellett volna egyenletesen rászórnom a grízt, de elfelejtettem, rögtön a pudingos gyümölcsöt terítettem el rajta.
Mire észbekaptam késő volt, de szerencsére nem ázott el az alsó tésztalap.
A másik lapot is igyekeztem vékonyra nyújtani, de annyira azért nem lett vékony /látszik is a képeken/, majd derelye vágóval felcsíkoztam és berácsoztam a gyümölcs tetejét. Tojásfehérjével lekentem.
180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütöttem. Kb.30 perc.
Csak teljesen kihűtve lehet szeletelni, akkor sem egyszerű szépen megoldani, de szerencsére mindez nem számított, nagy sikert aratott úgy is.





4 megjegyzés:

  1. Nagyon boldog születésnapot Édesapádnak és névnapot a Férjednek!!!
    Csodás a menü!!!
    A palóclevesért és a lángosért ölni tudnék! :))
    A gesztenyetorta fantasztikus, főleg, hogy még sütni sem kell, a gyümölcsszószok és a pohárkrém, meg a rácsos pite mennyei lehetett!

    Ja és látom a xilit is lecserélte a cukrot ami nagyon sokat számít ám! :)

    Kellemes hetet kívánok Nektek!
    Puszi!

    VálaszTörlés
  2. Köszi Barbikám, aranyos vagy:-))))
    A sógorom cukorbeteg, miatta készült elsősorban xilittel minden édesség, de persze nekünk sem ártott valóban:-))))
    Nektek is nagyon kellemes hetet és jó időt:-)))

    VálaszTörlés
  3. Sok-sok szeretettel gratulálok az ünnepelteknek!! (Igaz kicsit megkésve.) Nagyon finomakat készítettél.

    VálaszTörlés
  4. Marika köszi, aranyos vagy, remélem ti is jól vagytok és minden rendben kiskutyusoddal együtt:-)))))

    VálaszTörlés