a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2014. szeptember 28., vasárnap

Karalábé tejfölösen, sajtosan, kolbászgombóckákkal....



Szeretjük a karalábét újabban, valahogy régen nem ettünk ennyit, mint mostanában,
- levesnek jó tejszínesen, krémesen, vajas galuskával,
- rakott formában besamelesen,
- főzeléknek vagy üresen vagy kis húsgombóckákkal,
- töltötten a nagy klasszikus formájaként,
- na és akkor ez a mai...
Nem lehet szépen tálalni, se szép képeket készíteni róla, de elhihetitek nagyon finom egytálétel...


4 főre:
6-8 db karalábé
1 pár friss sütnivaló kolbász ha kisebb, vagy ha nagy, akkor egy szál
1 nagy vödör 20%-os tejföl
30 dkg reszelt sajt
só, bors, vegeta
1 ek. liszt
pár ek. olaj


A karalábékat megpucoltam és hasábokra vágtam, majd annyi felforralt sós, borsos, vegetás vízben, amennyi épp ellepte, félpuhára azaz roppanósra pároltam, cirka 15 perc alatt.
Közben a friss sütőkolbászt a héjából kinyomtam egy tálba, átgyúrtam, megkóstoltam ízes-e, kell-e fűszert tennem hozzá, de pont jó volt, semmi nem kellett utólag hozzá, egyből kis gombóckákat formáztam, amiket kevés olajon elősütöttem minden oldalán átforgatva.
A kolbász alól a fűszeres olajat átcsorgattam egy tepsi aljába, erre terítettem a leszűrt karalábét szép egyenletesen, meghintettem egy púpos evőkanálnyi liszttel szintén egyenletesen és rákanalaztam a rengeteg tejfölt, ugyanis teljesen fednie kell a karalábét.
A tejfölrétegbe nyomkodtam a kolbászgombóckákat, jó sűrűn majd vastagon meghintettem reszelt sajttal.
180 fokos sütőben addig sütöttem, míg a sajt rápirult.
Egészen kis változtatással mamihami ötletét hoztam innen.
Nem bántam meg, nagyon fincsi volt.





kép a netről







7 megjegyzés:

  1. Ó, de jó kis recept! Szeretem a karalábét, de olyan ritkán, szinte alig főzök, mert senki nem szereti. Szerintem magamnak megsütöm, mert igen finom lehet. Van egy adag kis csirkemellem a hűtőben ledarálva, szerintem azzal fogom kipróbálni. Köszi az ötletet!

    VálaszTörlés
  2. Krisztina nagyon-nagyon fűszerezd a csirkemellet mert nem lesz ízletes, a karalábé meglehetősen semleges, semmilyen ízét nagyon kell kompenzálni, erre tökéletes a sütőkolbász, mert az jó fűszeres. De különben nagyon finom étel és nem nehéz:-)))) Nekünk ízlett:-)))

    VálaszTörlés
  3. Hát nekem a karalábéról az a véleményem, hogy bármit készíthetünk belőle az akkor is ízetlen zöldség, csupa víz. Annak meg nem találom értelmét, hogy agyon fűszerezzem, és ne érezzem a karalábét, mert akkor minek tesszük bele fő alapanyagként. Szóval én nem szeretem, a férjem is csak nyersen elrágva.

    VálaszTörlés
  4. Hát ez ízlés kérdése, mi nagyon szeretjük és nagyon jól lehet variálni, finom étel:-))))

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm Anikó!
    Itt lehet kapni virsli méretű kolbászt(azt nevezzük cérnakolbásznak), és igen füstölt :)
    Puszik!

    VálaszTörlés
  6. Nem drágám, nekem nincs gyerekem. Ő a tesóm kisfia :D

    VálaszTörlés
  7. Juditkám akkor elnézésedet kérem, meg voltam győződve, hogy a tiéd:-))))

    VálaszTörlés