a legméltóságteljesebb cica

a legméltóságteljesebb cica
Tituka most 12 éves

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 8 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 9 éves

Keresés ebben a blogban

2014. szeptember 14., vasárnap

Kolozsvári rakott káposzta... azaz ... Erdélyi rakott káposzta...Nagyon jó étel, finom, laktató egytál, ebben a kicsit hűvösebb, esős időben egyenesen kitűnő...
... már több blogon is láttam, más is így gondolja...

Az én készítési módomról a  Részletes receptleírás  itt  található
7 megjegyzés:

 1. Mi is szeretünk minden káposztás ételt, legyen az fejes káposzta és a savanyú változata is vagy a kelkáposzta.
  Sokféle étel készíthető belőlük. A rakott káposzta az pedig csúcs, biztos finom volt.

  VálaszTörlés
 2. Nagyon jól néz ki és biztos nagyon finom is , nem spóroltál ki semmit és a képeken is látszik hogy nagyon ott van ! De azért csak úgy halkan megjegyezném hogy számomra nagy csalódást jelentett mikor egy echte kolozsvári kitűnő gasztrobloggernél is azt olvasom hogy darált húsból készítik a kolozsvári káposztát / úgy mint nálad !
  Nagyanyám és anyám idejében ez nem így volt , hanem a pörkölthöz a húst vagdalták és úgy készítették nem pedig darált húsból / a daráló elkényelmesítette az embereket , olyan darálékos lett az étel , megváltozott a textúrája és az ízvilága is - már nem lehet érezni azt a jó tömény pörkölt ízt , amit csak a falatnyi darabokra vagdalt húsból árad - és a zamata is megváltozott / Azon kívül a kolozsvári káposztához ,kolozsvári szalonnát használtak . Ezzel a kis kitérővel próbáltam rámutatni hogyan nyomta rá az idő az elmúlás bélyegét a hagyományos gasztronómiára , de az is lehet hogy ez csak egy tájjellegű változat !

  VálaszTörlés
 3. Lívia :-)))

  Az amatőr... teljesen igazad van, én még soha nem vagdaltam meg a húst, annyira természetes, hogy darálthússal készítsem amibe az kell, még húsdarálóm is van pedig, elektromos, de mindig a hentessel daráltatom le ami kell, az én nagyanyáim is biztosan vagdalva készítették, bár talán már volt nekik az a kézzel tekerős alumínium fajta, mintha azt láttam volna náluk, beleszoktunk a praktikumokba teljesen, de hát erről szól az élet, minden házimunkát könnyítenek a gépek. Ezzel együtt, jó, hogy felhívtad a figyelmet rá, egyszer kipróbálom ezt a vagdalásos módszert, hogy tényleg más ízű-e ettől, vagy ez csak legenda már.
  Kolozsvárott is halad az idő előre, ott is modernizálnak ill. inkább azt mondanám, hogy felgyorsult az élet, mindent gyorsan, secc-pecc akarunk elintézni, nem vagyunk már olyan komótosak, nincs időnk a nagy aprólékosságra. Nem???
  A rakott káposzta viszont nagyon finom lett, tényleg benne volt minden ami csak kellett bele:-)))

  VálaszTörlés
 4. Nem kétlem hogy igazad van ! Próbáld ki az én régi recept alapján készített változatomat is egyszer, kíváncsi vagyok a véleményedre , mert nagyra tartom a főzési tudásodat és a jártasságodat a tradicionális technikákban !

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Huh, nagyon köszi ezt az elismerést, ez most már kötelez is, ki fogom próbálni feltétlenül:-)))

   Törlés
 5. A napokban ettem éppen Párom nagymamájánál:) Nagyon finom :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kati mi is így vagyunk ezzel, imádjuk az összes káposztaételt:-))))

   Törlés