a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2014. szeptember 17., szerda

Nyúl-lapocka majorannásan sütve...



Nagyon szeretjük a nyúl húsát, a létező legsoványabb, legegészségesebb hús, ami csak létezik, szinte teljesen zsírtalan, igyekszem sűrűn is készíteni, általában így majorannásan ropogósra sütve, vagy paprikásnak, vagy levesnek olyan "becsináltszerűen", vagy tárkonyosan tejszínesen apró zsemlegombóckákkal a levesbetétnek, nagyon finom mindegyik variáció.
Nem is értem miért nem szerepel sokszor, sokfelé, mindenütt... bezzeg az olaszok, odamegy az egész nyúlágazatunk exportra, még szerencse, hogy tudom hol lehet kapni, így mindig jól feltankolok belőle...



6 db nyúl mellső comb, bár túlzás ezt combnak nevezni inkább a lapocka része
só, bors, majoranna, pici csípős piros arany
olaj

A húst jól befűszereztem, meglocsoltam pár evőkanálnyi olajjal, fél deci vizet öntöttem alá és ment a sütőbe, kb. fél óra kell, hogy puhára párolódjon 180 fokon, majd ropogósra sütöm 200 fokon 10 percig.

Köretnek krumplipüré volt és megint almaszósz.
A krumplipürét jó vajasan-tejesen csináltam, most direkt hígabbra, az almaszószt jó fahéjasra.
Igazi könnyű, kímélő ebédünk volt ma.
Nagyon finom.

 



8 megjegyzés:

  1. Hú ezzel meg engem lehetne kizavarni még a világból is meg a birkával, ja és a "tenger gyümölcseivel".meg a belsőségekkel. Ezeket meg sem kóstolnám. Nem igaz az amikor azt mondják, hogy addig ne mondjunk véleményt ételről amíg meg sem kóstoltuk, de ha valaki képtelen a kóstolásra, akkor azt nem lehet erőltetni, és el kell fogadni, hogy nem bírja még látni sem.

    VálaszTörlés
  2. Mi nagyon szeretjük, jobb sokkal mint a pulykahús, a bárányt is meg a birkát is, minden csak elkészítés módja.
    De természetesen senkinek semmi nem kötelező, nem kell kóstolni sem, annak aki undorodós. A tenger gyümölcseit vagy a tüdőt, vesét, vagy az agyat én sem kóstolná meg soha, semmilyen körülmények között.
    De a nyúl, nagyon finom és színhús, ízre teljesen semleges, ezért kell jól fűszerezni, szerintem a pulykától fényévekre finomabb, de talán még a csirkétől is. Felnőtt koromig én sem ettem nyulat, mert nem is volt, aztán a családban egyszer megkínáltak vele és elájultam milyen finom, de ugyanígy a báránysült vagy a pörkölt valami csodás étel, a birkánál meg figyelni kell, hogy a faggyút levegyék, de ahol mi vesszük, juhásztól, teljesen konyhakészre megcsinálja, mindent leszed róla ami nem odavaló, csak el kell készíteni az ételt, az pedig mennyei:-))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Anikó én elhiszem, hogy sok embernek finom és Ti is szeretitek. Te megbírtad kóstolni, de aki nem tud addig eljutni, hogy kóstoljon, hát az úgy van mint én.
      Az öcsém - tudod, aki Szolnokon lakik és családi házban, van még neki egy tanyája is, ahol sokféle állatot tart, köztük nyulat is. Ők is nagyon szeretik, de amikor látogatóba megyünk hozzájuk, akkor tudják, hogy nekem nem adhatnak nyulat. Most is így volt szeptember 6-án voltunk Szolnokon, és egyáltalán nem készített a sógornőm nyulat.

      Törlés
    2. Lívia de hát senki nem mondta, hogy olyat egyél amit nem akarsz, én csak elmeséltem, hogy nálunk mi van:-))))

      Törlés
    3. Anikó én sem úgy fogtam fel, hogy bárki is azt mondta volna, hogy nyulat egyek. Én is csak elmondtam erről a gondolataimat ahogy megláttam az ételed. Természetes, hogy mindenki azt eszik amit szeret. És az is természetes, hogy beteszed a blogodba, mert biztos, hogy sokan vannak olyanok akik szeretik.

      Törlés
    4. De hát én is így gondolom:-))))

      Törlés
  3. Ahogy a hugom mondta kiskamaszként: "meseállatot nem eszünk":-)
    Nagybátyám tenyésztett nyulakat is, így anya azért csinált, de nem rajongtunk érte, és épp a cukiszőrösplüssállat-feeling miatt vendégségben sem ette senki.

    VálaszTörlés
  4. Zsuzsa természetesen ezt mindenki maga dönti el, hogy mit eszik és mit nem, én csak elmeséltem, hogy mi meg mit szeretünk és mit nem. Ez magánügy:-)))

    VálaszTörlés