a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2015. november 8., vasárnap

Káposztás rétes...



Nagyon szeretjük ezt a sós-borsos rétest, bár a tetejét ugyanúgy porcukrozom, mint a többi töltelékesnél, mert kell is, illik is hozzá ez a pici édesség, szerintem, de aki nem szereti rajta, az csak úgy magában eszi, ha kihűlt.

A rétestészta készítési módja fázisfotókkal itt található


Káposztás rétes tölteléke:
kb. 2 kg-os fejeskáposzta
olaj, só, bors
porcukor a tetejére /elhagyható/


Pont úgy készül minden, mint a káposztás kockánál.
A káposzta külső leveleitől és a torzsájától megszabadulok, és vagy lereszelem, vagy hajszálvékonyan felszeletelem, és darabolom jó éles késsel a tömött, kemény káposztafejet.
Megmondom őszintén a csuklóm már nem a régi, így inkább a szeletelést-darabolást szoktam választani, vagy késes robotban felaprítani és egy nagy tálba teszem, ha kész vagyok az egésszel lesózom, de csak óvatosan, nem elsózva....

... mint anno régen, fiatal, kezdő feleségként, amikor is fél kiló sót szórtam rá, majd szinte kicsavarás nélkül pirítottam meg, csodásan nézett ki, de teljesen ehetetlen lett, és ez csak akkor derült ki, amikor újdonsült férjem a terített asztalnál belekóstolt, na lett is belőle botrány, mert nagyon rákészült imádott káposztás kockájára, azóta persze "kicsit fejlődtem" és megtanultam hogy kell....

Hagyom állni úgy fél órát, míg levet enged a sótól /bár bevallom nem is mindig sózom le, sokszor van, hogy azonnal elkezdem pirítani és menet közben sózom meg kissé, az íze miatt, ugyanolyan finom lesz, esetleg a pirítás kicsit tovább tart, de nem sokkal/, akkor egy nagy serpenyőben olajat vagy zsírt forrósítok és az enyhén kicsavart káposztát pirítani kezdem egészen addig míg barnás színű és jól megpirult nem lesz.
Itt a végén kóstolom, kell-e hozzá még só, nemigen szokott, és bőven meghintem őrölt borssal.
Hagyom kihűlni.
Később amikor elkészül a rétestészta és kinyújtottuk az asztalon, meglocsolom 1-2 ek. olajjal és a már hideg tölteléket egyenletesen elosztom az egész tésztafelületen, nálunk az esetlegesen körben felesleges tészta sem vész kárba, mi nem dobjuk ki, hanem levágva szeletenként ráterítjük a töltelékre, szépen egymás mellé, majd az abrosz segítségével feltekerjük, és olajozott/zsírozott tepsire tesszük.
Tetejét lekenhetjük zsírral/olajjal is vagy egy kevés tejföllel, majd 180 fokos sütőben addig sütjük míg világos aranybarnára nem sült.
Csak kihűlve darabolom, de legalábbis langyosan és akkor porcukrozom is annak, aki úgy kéri.
Nagyon finom, nagy kedvenc nálunk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése