a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2016. január 7., csütörtök

Az én bécsi salátám...



Nem tudom mitől bécsi saláta a neve, de egy nagyon finom, laktató, majonézes salátáról van szó amely bármely évszakban ehető, de ilyenkor ünnepek után különösen jóleső és hűsítő a lestrapált gyomornak. Szívből ajánlom.

Hozzávalók:
4 db főtt roppanós virsli, karikázva
5 db főtt tojás: 4 db kockázva, 1 db a díszítéshez cikkelyezve
1 kisebb fej vöröshagyma, egészen apróra kockázva
1 cs. piros retek, apróra kockázva
6 db pici, kemény csemegeuborka, karikázva /nálam most elmaradt, mert nem volt itthon/

Öntet:
3-4 ek. majonéz       /fogyózóknak light/
3-4 ek. tejföl, 20%  /fogyózóknak 12%-os tejföl, kefír, joghurt/
1 tk. mustár
só, bors

Egy nagy tálban bekeverem az öntet hozzávalóit, persze állandóan kóstolgatva, mikor pont jó.
A tojást egészen keményre, a virslit épp csak megfőztem, majd mindkettőt kihűtöttem, a virslit kb. egy cm-es karikákra vágtam, a tojást a főzés után mindig bő, jéghideg vízbe teszem azonnal és körbe-körbe gurítgatva megtördelem a héját, többször cserélve rajta a hideg vizet ott hagyom benne kihűlni, az a tapasztalatom, hogy sokkal könnyebb így a pucolása. Csak teljes kihűlés után darabolom a kellő formára.
Amikor mindent a kívánt formára daraboltam, a hagymát és retket is, akkor az 1 tojás kivételével az öntethez kevertem, szépen elegyengettem a tálban és kidíszítettem a cikkelyekre vágott utolsó tojással és hegyes erős paprikakarikákkal.
Ment a hűtőbe jó pár órára összeérni.

Kitűnő köret sültekhez, rántott húsokhoz, halhoz, de csak úgy pirított kenyérszeletekkel vacsorára is, na mi pont így magában ettük pirítóssal.



4 megjegyzés:

  1. megkívántam :)) de franciasalátát csináltam, mert ahhoz volt minden itthon :)

    (lehet hogy azért bécsi, mert hogy bécsi virsliből?)

    VálaszTörlés
  2. Szeretem a franciasalátát is, egyáltalán minden majonézest. Nagyon fini ez a saláta, egészen biztos a virslitől van a neve, de tényleg csak minőségi virslivel szabad elkészíteni, lehet kapni ezt a "roppanós" nevűt, már egy ideje ezt veszem, mert drága, meg a pick termékeket részesítem előnyben, mert remélem a márkanév kötelezi őket, ebben a roppanósban is valószínű több hús van benne, mint azokban ami fillérekbe kerül, mert természetesen virslifronton is borzasztóságok vannak, nagyon oda kell figyelni :-)

    VálaszTörlés
  3. ne is mondd... ritkán veszek virslit, de akkor a drága, jó minőségűt, az olcsó virslik ehetetlenek brr...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Képzeld egy-két évvel ezelőtt vettem egy krinolint, mert nagyon gusztán nézett ki és gondolom neked is megvan az emlékkép a régi, Kádár-kori krinolin ízéről, állagáról megfőzve, mustárral-tormával, friss ropogós héjú kenyérrel. Na úgy megkívántuk, megvettem, megfőztem vacsorára, nekiültünk és az első falat azonmód fordult is ki a szánkból, majdnem hánytam, ehetetlen, plötty szar volt, tele szójával, meg ki tudja mivel, bele sem merek gondolni, megkapták a kutyák, meg Csini/a macskák közül ő az egyetlen aki mindent megeszik amit csak adunk neki, iciri-piciri falatkákban/ és a szafaládéval, meg a lecsókolbásszal ugyanígy jártam, pedig régen még nyersen is megettem ezeket kenyérrel, de most egy krimi az egész, nos azóta rá sem nézek, lehet akármilyen csodás a kinézete ezeknek, én is csak a legdrágább virslit veszem, mert az még ehető, az sem egészen olyan, mint anno régen, de leginkább hasonlatos. Tudod sajnálom azt a sok szegény nyomorultat akik kénytelenek ezeket megvenni, mert csak erre futja. Undorító egy világban élünk.

      Törlés