a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2018. július 11., szerda

Selymes búzadara leves



Az erdélyi bloggerek még mindig meg tudnak lepni ősrégi ételeikkel, épp most egy levesükkel, amelyet még a nagymamájuk főzött kicsiny gyermekkorukban, amikor betegek voltak, vagy csak úgy egy tartalmasabb második fogás elé.
A recept innen származik, nézzetek szét Juci blogján, ha van aki még nem ismerné, mert sok érdekes és finom receptje van, sok olyan, amiket mi hírből sem ismerünk.
Épp most kanalaztam be, azaz teszteltem egy tányérnyit és azt kell mondanom, hogy ez a leves innentől nálam olyan alapleves lesz, mint a rántott vagy a savanyú tojásleves, a húsleves vagy a krumplileves.
Nagyon finom.
A kórházszakácsok figyelmébe is ajánlanám, a sok unalmas zöldségleves helyett olykor egy ilyennel dobhatnák fel a menüt, gyorsabban gyógyulnának a betegek.
Selymes búzadaraleves


Hozzávalók:
1-2 ek. olaj v. zsír
3 ek. búzadara - gríz
1 kisebb fej vöröshagyma apróra vágva
1 szál sárgarépa  /nekem most nem volt itthon, így nincs benne/
1 db zöldpaprika csúcsa apróra vágva
1 liter hidegvíz
1 ek. vegeta
1 ek. zöldséges ízvarázs
1 ek. lestyán
1 ek. petrezselyemzöld
őrölt bors
ízlés szerint erős pista
a végén a tetejére egy újhagyma zöldszára karikázva




A felforrósított olajon megpirítottam kicsit a darát világosra - itt kellene először a sárgarépakarikákat, hogy kiadja a színét, majd a darát - és hozzáadtam a vöröshagymát, összedinszteltem, majd felöntöttem az 1 l hideg vízzel - az arányokat kötelező betartani, ha nem akarunk valami sűrű, masszás valamit kanalazni - és felforraltam.
Ezután jön bele az összes többi, a vegeta, az ízvarázs, a bors, a tv paprika csúcsát negyedelve bevágtam - és tényleg csak a csúcsát, mert az egész sok lett volna - és belekockáztam, a lestyán és petrezselyem, aki szereti, tetszőleges mennyiségben az erős pista és összefőztem pár perc alatt, nem kell sok idő rá.
A gríz épp csak levesállagúra sűríti, megkóstoltam kell-e még só bele, kellett.
A végére isteni íze van, tényleg van egyfajta selymessége és nagyon jó az íze, legutoljára zöld hagymaszárat ollóztam rá, majd tálaltam is.


Jucikám nagyon köszönöm neked ezt a levest, örülök, hogy megláttam nálad és kipróbálhattam, nagyon ízlik.

5 megjegyzés:

  1. Olyan szépen írtál a leveskéről meg a blogomról, hogy megkönnyeztem. Köszönöm szépen nagyon jól estek kedves szavaid. Ha közelebb laknál most ülnék kocsiba, hogy üdvözöljelek és átöleljelek. Azt már egyszer megbeszéltük, hogy nagyon egyformán főzünk, egyforma az ízlésünk... Örülök, hogy visszatértél és jól vagy és köztünk vagy. Millió puszi!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jucikám csak azt írtam ami igaz !!! Hát igen, kár, hogy nagyon messze lakunk egymástól bizony. Én is sajnálom. Én is köszönöm a kedves szavaidat, már egyre jobban vagyok, mert erőszakolom is kicsit. Szeretettel ölellek Jucikám és nagyon sok puszit küldök azzal, hogy keress még ilyen jó kis recepteket Nagymamád konyhájából :-)

      Törlés
  2. Nagyon szuper kis leves, szerintem imádnám... de lehet hogy kipróbálom kölessel vagy hajdinával! :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta egyszerű és nagyszerű leves! Váljon egészségedre!

    VálaszTörlés