a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2018. november 4., vasárnap

Összehoztam egy levest csak úgy, de nagyon finomra



Véletlenül vettem ki a fagyasztóból és olvasztottam ki egy kb. 30 dkg-os sertésmáj darabot. Így jár az, aki semmire nem írja rá mi van benne. Tény, eddig még soha nem jártam így, no de most ez is előfordult.
A marhacomb és a máj megfagyva tök egyformának tűnt. Mindegy, így jártam és tegnap óta azon agyalogtam mit is készítsek a májból.
Pirítva nem akartam, mert a múltkor volt, rántva nem akartam, mit vacakoljak a panírozással, natúr süssem ki ? nem, ezt sem. Májas vetrecén erősen gondolkodtam - ugyanis húsos és gombás vetrece recept van már a blogomon, de májas az nincs - de tegnap volt vadas, a vetrece meg hasonló ízvilágú, így letettem erről is. 
Nézelődtem a neten és ráakadtam a savanyú májlevesre, na ez már tetszett, gondoltam kipróbálom. Valamikor valahol mintha ettem volna már, de nem emlékszem hol, csak halvány ízemlékem maradt, hogy finom.
Az már menet közben jutott az eszembe, hogy szintén van kb. 30 dkg-nyi maradék savanyúkáposztám és azzal is kéne kezdeni valamit.
Na így álltam neki, és akkor jöjjön az én receptvariációm:
Savanyú májleves savanyúkáposztával
Hozzávalók:
30 dkg sertésmáj kockázva
majoranna, 2 db babérlevél, őrölt bors

1 vöröshagyma kockázva
4 gerezd fokhagyma lapkákra
30 dkg sovány sertéscomb kockázva
1 ek zsír, liszt, pirospaprika a rántáshoz
2 babérlevél, őrölt bors, majoranna
30 dkg savanyúkáposzta
 A felkockázott májat a fűszerekkel hideg vízben odatettem főni egy kisfazékban, a recept fél órai főzést írt, én azt kicsit sokallottam, a máj állaga függ a az állat korától is, úgy döntöttem inkább 5 percenként megnéztem, hogy már ne legyen nyers, de cipőtalp keménységű sem. Amikor úgy láttam, hogy na most pont jó, akkor elzártam alatta tüzet, messze nem volt fél óra.
Egy lábasban kanál zsíron megdinszteltem a vöröshagymát, hozzáadtam a sertéscombot is, jól összepirítottam fehéredésig, meghintettem liszttel, majd pirospaprikával és felöntöttem kevés vízzel, hozzáadtam a savanyúkáposztát, és az újabb adag fűszereket is, majd roppanósan /káposzta állaga/ puhára főztem.
Amikor úgy ítéltem meg, hogy puha a hús, jó a káposzta, egybeöntöttem a májassal, ekkor már csak épp összerottyantottam és kész is volt.
Tálaláskor tejfölt tettem a tetejére, friss puha kenyérrel ettem, mennyei finom lett.
Az eredeti receptben nincs benne a savanyúkáposzta, de minden más igen, ugyanígy kell főzni, külön a májat, majd külön a húst a rántással és végül összeönteni, összefőzni és citromlével vagy ecettel savanyítva, de a végén tejfölözve is.
Merem állítani, hogy a savanyúkáposzta nagyon jót tett az egésznek, ha még lesz főzve többször, csak így fogom.



 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése