a legméltóságteljesebb cica

a legméltóságteljesebb cica
Tituka most 11 éves

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 7 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 8 éves

Keresés ebben a blogban

2010. december 29., szerda

Rakott kelkáposzta...




Nagyon nagy családi kedvenc.
Plusz üdítő a gyomornak sok zöldséget enni a karácsonyi finomságok után.
A két ünnep között mindig igyekszem ilyen ebédeket feltálalni.
Elfogyott már minden karácsonyi süti is. Már csak szaloncukor van csemegézni, ugyanis mi soha nem tesszük fel a fára, hanem tálakba rendezem, mindig többfélét veszek és a nappali különböző pontján elhelyezve bárki, bármikor eszegethet belőlük. Igy legalább senki nem cincálja a fát se nyíltan, se titokban.
Emlékszem gyerekkorunkban a tesómmal mennyi szaloncukrot lopkodtunk a fáról és igyekeztünk úgy visszaállítani a papírt, hogy úgy tűnjön benne van még. Hányszor az üres papírt tapogattam, mert Édesapám is élen járt a  leszedésben, ő is őrületesen édesszájú volt. Anyám volt az egyetlen aki nem nyúlt hozzá, vízkereszt után amikor leszedtük a fát, elhűlve nézte, hogy alig van már cukor. Mennyit szidott ezért és mindig mondta megérjük a pénzünket.
Holnap megkezdem a szilveszteri édes sütemények, torták és a sós rágcsálni valók készítését.

De addig is a mai ebéd:

1 fej kelkáposzta, leveleire szedve
0,5 kg darálthús, sertés
3 maréknyi rizs
1 db vöröshagyma, kockára aprítva
4-5 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom
1 tk.köménymag egész
1 tk.kömény őrölt
só, bors, pirospaprika
1 maréknyi zsemlemorzsa
olaj
tejföl
sajt szeletek


A kelkáposzta leveleit egy fazékban, amibe kényelmesen belefér, félpuhára párolom, köményes, sós, fokhagymás fűszeres vízben.
A rizsnek is forralok sós vizet és szintén megpárolom, mintha tésztát főznék.
A húsból pörköltet készítek.
A vöröshagymát a paprikával kevés olajon odateszem dinsztelni, majd pirospaprikázom és megy bele a paradicsom, fokhagyma, a darálthús, piros arany, só, bors, őrölt kömény és  nagyon kicsi víz. Fél óra alatt biztosan megfő, akkor leszűröm a rizst és azt is hozzákeverem a pörkölthöz. Nem szeretem külön-külön rétegezni.
Egy megfelelő tepsit kiolajozok, meghintem zsemlemorzsával és jó vastagon egy réteg kelkáposztalevelet terítek szét egyenletesen. Erre ráborítom a rizses pörköltet, ezt is szépen elsimítom, majd betakarom a maradék kelkáposzta levéllel.
Bőven megtejfölözöm, és vagy beirdalt szalonnaszeletekekkel borítom be, ami ropogós kakastaréjra sül, vagy sajtszeleteket fektetek rá, mikor mire van gusztusom.
Megy a 180 fokos forró sütőbe annyi időre, míg a sajt a tetején megsül, ezután tálalható.
Az én rakottasom jó szaftos, nem olyan száraz, mint valamikor a menzán volt, ami nagyon rizses volt, és szinte fojtogatós. Bár akkor is, ott is szerettem.



3 megjegyzés:

  1. Hű, hogy ezt én csak most találtam meg... habár, éppen a tél közeleg:) Imádni fogom, köszi, Anikó!

    VálaszTörlés
  2. Zsanukám ez nagyon jól néz ki! El is mentem, mert a hetekben tervbe van véve!))

    VálaszTörlés
  3. Lányok, örülök hogy tetszik, nálunk ez a legkedveltebb zöldséges egytál, nagyon sokszor kell készítenem, mindenki imádja évszaktól függetlenül, szoktam még ugyanígy és ugyanezt karfiollal, karalábéval is csinálni, ezekkel is finom, de a gyerekeim kelkápi imádók:-))))))

    VálaszTörlés