a legméltóságteljesebb cica

a legméltóságteljesebb cica
Tituka most 11 éves

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 7 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 8 éves

Keresés ebben a blogban

2010. december 6., hétfő

Csülök pékné módra




Még pénteken töprengtem, mi legyen hétvégén az ebéd egyik nap, amikor Chef Viki blogján a Házias Konyhán megláttam ezt a ragyogó ötletet.
Az idejét sem tudom mikor készítettem utoljára, szinte el is felejtettem már.
Igazi jó kis téli étel.
Úgyis olyan hideg volt egész hétvégén, csak úgy ropogott a hó a talpam alatt, amikor a kutyussal kint jártam, ilyenkor jól esnek az ilyen komolyabb, laktatóbb étkek.
Egyenesen isteni volt az ötlet is, a kivitelezés is.



2 db első csülök
8 db vöröshagyma, közepes nagyságú
kb.1,5 kg krumpli
só, bors, olaj
főzőlébe: 4-5 db babérlevél, egy maroknyi egészbors, 1 fej fokhagyma, só



A csülkök nagyon szépek, húsosak voltak.
Alaposan megtisztítottam, majd kuktában annyi vízzel ami ellepte és a fűszerekkel egy órát főztem, ezalatt megpuhultak.
Amíg főtt a csülök megpucoltam a hagymákat és a krumplikat, majd mindegyiket negyedekbe vágtam, és a legnagyobb tepsimbe szórtam. Sóztam, borsoztam, kevés olajjal meglocsoltam, jól átforgattam, hogy mindenütt kellően sós-borsos-olajos legyen, szépen egyenletesen elterítettem a tepsiben majd ráhelyeztem a csülökdarabokat. Egy- két merőkanálnyi főzőlevet rálocsoltam és ment a forró sütőbe, ahol másfél óra alatt piros ropogósra sütöttem, időnként locsolgatva.
A krumpli és a hagyma is puha, néhol ropogós lett.
Savanyúkáposztával ettük, ami oldotta kissé az étel töménységét, és annyira illet és annyira finom volt hozzá.
No meg egy pohár bor.
Az egész család jóllakottan, elégedetten szuszogott ebéd után, majd eltünedeztek ejtőzni kicsit.
Hát ezután lehetett is.













6 megjegyzés:

  1. :-)

    Örülök, ha ihletet adtam! A töménység és ejtőzés utána stimmel :-DD

    VálaszTörlés
  2. Vikikém, nagyon jó volt az ötlet, istenien sikerült, pénteken mikor megláttam a blogodon, akkor jöttem rá, hogy 100 éve nem csináltam, pedig szeretjük, pedig két csülköm van lefagyasztva egy hónapja és fogalmam sem volt mit főzzek.Szóval nagyon köszi. A múltkor a tejfölös pogidat sütöttem meg, úgyhogy továbbra is figyelem az ötleteket:-)))))

    VálaszTörlés
  3. Nagyon vigyorgó smiley :-) Örülök, de örülök!

    VálaszTörlés
  4. Viki, kedves vagy nagyon és köszi:-))))

    VálaszTörlés
  5. Csajok! Ennek a kajának a trendós változata füstölt hátsó csülökből készül. Lusta dögként én Tibi hentesemtől kicsontozva veszem :) További eltérés: kuktában előfőzöm a húst. A levéből én káposztalevest szoktam főzni. Mert a csülök párolóleve nálam sör :) Még egy nóvum: a hagyma közé savanyú gyöngyhagymát is szórok. A kiflikrumplit meg előfőzöm héjában. Az alkotórészeket aztán tepsibe téve, jól megtejfölözve, mustározva már csak összeforralom, mindaddig, míg a hagyma megpuhul, a krumpli felszívja a lét... Nekem már elég szagolni is. Úgy, ahogy a "Magányos férfi főzőkanállal" c. kötet Piacnap elbeszélésében leírtam :)

    VálaszTörlés
  6. Trendo, piszkosul jól hangzik, amit leírtál, úgy hogy ki fogom próbálni. A nyers csülköt én is kuktában előfőzöm, és szoktam sütés közben sörrel locsolgatni, mint a malachúst, de most elfelejtettem, pedig van is itthon mindig sör.
    A többi részleted is isteni:-))))

    VálaszTörlés