a legméltóságteljesebb cica

a legméltóságteljesebb cica
Tituka most 11 éves

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 7 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 8 éves

Keresés ebben a blogban

2012. április 24., kedd

Ropogósra sült pulykacomb...



Nem sűrűn veszek pulykát, pedig érdemes lenne, mert annyira kiadós, rengeteg sok húsa van.
Jó, kevésbé ízes húsú, mert sovány, viszont pont ezért talán egészségesebb hús, mint a pl. sertésé, vagy a libáé, de megfelelő és bőséges fűszerezéssel ízletessé tehető.
A mellét szép vékony szeletenként szeretem kirántani, karácsonykor aszalt szilvaszósszal kifejezetten ünnepivé tehető, a máját is vagy resztelve vagy húslevesbe, mellé a pulykanyak meg a zúza, amiből olyan finom húsleves főzhető, hogy csak na. A zúzájából meg pörkölt, persze apróbbra vágva.
Alsó combja pedig ropogós pirosra sütve az egész családnak kedvenc és kiadós ebéd.


1 db alsó pulykacomb személyenként
só, bors, majoranna
1 tasak szárnyas fűszerkeverék
1 tasak gyros fűszerkeverék

Az összes fűszert egy tálban elkeverem és minden kellően megtisztított combot jól bemasszírozok vele.
Mindezt korán reggel megcsinálom, eleve a sütőtepsire rakva és így áll a hús órákig, van ideje a fűszereknek hatni.
Dél körül  aztán 1-1 dl vízzel és olajjal meglocsolva,  fólia alatt egy órát párolom, majd a fóliát levéve, magasabb fokozaton ropogós pirosra sütöm.
Köretet, sóba-vízbe főtt krumplit a levétől leszűrve, a combok alatt összegyűlt fűszeres zsiradékból ráloccsintva, krumplitörővel megtörve és átforgatva tálalok mellé.
Bármilyen idénysalátával, vagy hordós savanyúsággal nagyon finom, bőséges ebéd.
Karácsony első vagy másodnapján is kitűnő ebéd, akár vendégfogadásra is.


4 megjegyzés:

  1. Nagyon gusztusosat készítettél ( fura lehet egy húst nem evő szájából, de ami gusztusos az gusztusos ).
    Szép estét.

    VálaszTörlés
  2. Jöhet minden, a leves, a melle, a combja, meg a püré!!! Imádom! Milyen finomakat esztek! :)

    VálaszTörlés
  3. Mági, köszönöm, igyekszem én is kevesebb húst enni, de mivel nagyon szeretem, különösen a sült húst, no meg a család is, úgy hogy nálunk időnként muszáj bedobni valami ilyesmit:-))))

    Barbikám igyekszem változatosan főzni, sokszor már nem is tudom mit találjak ki, majd most jön a sok zöldség, gyümölcs /jó drágán/ hát olyanokat fogunk többet enni, a súlyból az is visz le. Jól teszed, ha mozogsz kicsit, nem kell koplalni, kis kertészkedés, egy jó 20-30 perces séta, kicsit feszesebb ritmusban két- naponta ennyi elég ám, meg a mérlegnek sem kell ám mindig kevesebbet mutatnia, az is eredmény ha stagnál, tehát áll a súlyod egy ideig, azt jelenti a szervezeted beáll arra az adott súlyra, onnan aztán majd megint lehet kicsit lepaszírozni. Arra vigyázz, hogy csak lassan és 1-2 kg menjen, aztán szünet. Különben megbetegszel és mi lesz a tündéri kis családoddal:-)))))

    VálaszTörlés