a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2012. április 10., kedd

Sonkaleves... tormás... sonkával, sonkalével, savanyúkáposztával, babbal...



Ötlet a maradék sonka és sonkalé hasznosítására, és mondhatom nagyon jó ötlet, mert finom és ízletes leves lett, de akár egytálnak is nevezhetném.
Egyszerűen imádom a főtt sonkát, talán én vagyok az egyetlen ebben az országban aki nemcsak húsvétkor veszek sonkát, hanem év közben is többször, persze kipróbált, bevált hentestől.
Megfőzöm és esszük, főzöm a levével a különböző ételeket amihez csak passzol.
Ha túl sok a sonkalé akkor lefagyasztom, a vödrös tejföl doboza kiválóan alkalmazható, így bármikor van használható sonkalevem.
Ugyanis őrület, hogy bejglit is csak karácsonykor sütünk és eszünk, és a sonkát is csak húsvétkor.
Na ez ellen lázadtam fel.


Tormás sonkaleves... sonkával, savanyúkáposztával, babbal, zöldségekkel...
De hívhatnám Káposztalevesnek is sonkával, sonkalével... stb.
Nagy családi kedvenc.

Nagy adag: 4-6 főre
2,5 l sonkalé
kb. 30 dkg főtt sonka, kockákra aprítva
1 kg savanyúkáposzta és egy kis leve
1 sárgarépa, vékony félkarikára vágva
1 fehérrépa, vékony félkarikára vágva
1/2 zellergumó, kis kockákra vágva
1 db vöröshagyma, kis kockákra vágva
1/2 kg fejtett bab, fagyasztott
3-4 gerezd fokhagyma
1 ek. lestyán, szárított
1 ek. borsikafű, szárított
1 hegyes erős paprika
1 tk. erős pista
1 tk. édes anna
1 marék árpagyöngy /gersli/
ecetes reszelt torma, vagy ha van, friss reszelt torma
tejföl

A zöldségeket egy gondolatnyi olajon dinszteltem, majd hozzáadtam a vöröshagymát, fokhagymát.
Felöntöttem a sonkalével, a káposztát kicsit összevágtam majd azt is beletettem, természetesen nem mostam ki, sőt a kevés káposztalevet ami alatta volt, azt is hozzáöntöttem.
Beleszórtam a fűszereket, gerslit, erős paprikát és csendes forralással puhára főztem.
Az utolsó negyedórára tettem hozzá a fejtett babot, amikor az is puha lett  a felkockázott főtt sonka is ment bele. Összeforraltam.
Nagyon finom, telt füstölt sonkaízű,  épp csak savanykás leves lett.
Tálaláskor mindenki tehet egy-egy teáskanálnyi reszelt tormát a levesébe, de lehet tejfölözni is.
Mindkét variációt kóstoltam, mondhatom mindegyikkel frenetikusan jó, érdemes kipróbálni és természetesen friss puha, ropogós héjú kenyérrel enni.
Laktató étel.


6 megjegyzés:

  1. Igazad van a lázadással!!! Hol van az leírva, hogy sonkát csak húsvétkor "szabad" enni? :-)

    A főzőlevet én is lefagyasztottam, jó lesz az még finom levesekhez :-)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta! Finom lehet hogy még bab is van benne jó laktató !

    VálaszTörlés
  3. Remek, tökéletes leves és a lefagyasztás ötlete is tetszik!

    VálaszTörlés
  4. Lányok nagyon finom lett ez a "mindent bele" leves, jól megtejfölözve valami csoda, meg a sonkalé miatt. Ezentúl mindig főzni fogom, mert más a korhely leves és más ez is, hiába káposztás mindkettő:-))))Régebben a sonkalében főztem ki a tojásokat, de szerintem hülyeség erre elcseszni a levet, sokkal jobb rendes ételt főzni vele:-))))

    VálaszTörlés
  5. Anikó ez a leves isteni finom lehetett. Így leírva a recept a mi ízvilágunk. Én is pont a napokban mondtam a férjemnek, hogy ne csak húsvétkor együk ezt a sonkát - ami az igazi húsvéti sonka - hanem bármikor amikor megkívánjuk.

    VálaszTörlés
  6. Lívia biztosan ízleni fog, nagyon finom, különösen tejfölözve, de tormával is, utána egy édes tészta valami és tökéletes ebéd volt.
    Mi most szilvalekváros gombócot ettünk cukros mákba forgatva, valósággal ki voltunk durranva a jóllakottságtól /a nyelvtani helytelenségért elnézést/:-)))))

    VálaszTörlés