a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2012. június 6., szerda

Az isteni padlizsánkrém





A könnyű reggelik és vacsorák sztárja, legalábbis nálunk.
Pirítósra vagy csak simán puha kenyérre kenve számolatlanul tudom enni.
Nem bajlódom a padlizsán sütésével, készen veszem a natúr, már sütött és kikapart padlizsánhúst, abban az üvegben, amibe most ízesítve visszatöltöttem.
Ez az üvegnyi adag 2-3 reggelire vagy vacsorára elegendő a családnak.
Évente 5-6 üveggel veszek és keverem be így, télen is - nyáron is,  amikor kifejezetten ráéhezünk.






1 ü. 530 gr. natúr padlizsánhús
3-6 gerezd újfokhagyma tavasszal, régi az év többi részében, áttörve, átnyomva
1 dl majonéz kb. ízlés szerint

1-2 ek. snidling vagy petrezselyem apróra metélve /télen szárított/, de el is maradhat
őrölt bors ízlés szerint
olaj pár csepp


Az összes hozzávalót kikeverem, persze közben kóstolgatva, mi kell még, általában nem kell más hozzá, ez az adag pont oké így, annyit készítem, hogy csukott szemmel is tudom mindenből a mennyiséget, csak nem bírom ki, hogy ne nyalakodjak közben.
Sok-sok pirítósra kenve mennyei, mellé lehet mindenféle zöldségeket enni, paradicsom, paprika, retek, újhagyma stb., de csak magában is tökéletes.






11 megjegyzés:

  1. Hú, akkorát dob rajta a feta!!! Néhány éve próbáltam én is, de továbbturbóztam lilahagymával :-) Nem rontotta el ;-))

    VálaszTörlés
  2. Imádom a padlizsánkrémet! Erdélyben ettem eddig életem legfinomabb padlizsánkrémét, amit házigazdánk készített el nekünk. 7 napot töltöttünk náluk és minden reggelire tudtam volna enni belőle, de sajnos már a 2. reggelen elfogyott...ami újdonság most nekem, az a feta sajt, amit belekevertél a krémbe. Így még nem kóstóltam, de megérzésem szerint nagyon jó lehet:)

    VálaszTörlés
  3. Viki igen a fetával nagyon jó lett, én annyira fokhagymás vagyok,csak fokival keverem mindig be, hogy soha nem teszek bele se vöri, se lilahagymát, ellenben mellé megeszem, mert egyébként hagymát, hagymával eszem ha megtehetem mint Hyppolit a lakájban. Persze akkor az egész családnak ennie kell, és nem mehetünk sehová, de szoktunk ilyen hétvégéket csinálni:-))))

    Heti menük, próbáld egyszer így, hátha visszajönnek az erdélyi ízek:-))))))

    VálaszTörlés
  4. Nagyon találóan nevezted el, tényleg isteni, imádom:) Fetával még nem ettem sosem, de azt is nagyon szeretjük, tesztelni fogom:)Legutóbb lángosra kenve ettem, hát az is isteni volt:)

    VálaszTörlés
  5. Még sosem próbáltam fetával...EDDIG:)) biztos finom lehet!

    VálaszTörlés
  6. "Isteni" módon még nem csináltam, de ez a feta sajtos változat nagyon megmozgatta a fantáziámat. Legközelebb így csinálom. Igaz, ketten esszük a kolléganőmmel, mert itthon hozzá nem nyúlna senki... :o)

    VálaszTörlés
  7. Én is mindig fetával készítem a padlizsánkrémet! Görögországban ettem először így, azóta mindig ezzel a krémes, sós sajttal csinálom, isteni.
    De a legújabb kedvencem a tahiniszószos padlizsánkrém lett, legalább ilyen jó. :)
    És amióta rájöttem, milyen egyszerű tahinit csinálni, rendszeresen készítek hummuszt is, meg ilyen padlizsánkrémet is, meg nagyon jó grillezett zöldségek mellé is. Imádom. :) Arab, török, görög, olasz, spanyol, portugál konyha - bármikor, imádom őket.

    VálaszTörlés
  8. Képzeld, még soha nem készítettem padlizsánkrémet, pedig szeretem. De most amint lesz levehető padlizsán a kertünkben, elkészítem. :P

    VálaszTörlés
  9. Lányok nagyon passzol hozzá a feta sós krémessége, az igazság az, hogy görög salátát készítettem egyik hétvégén, többek között ennek is eltűnt az összes képe, és maradt egy fél kilós doboz fetanak majdnem a fele, kicsivel kevesebb talán, nézegettem a hűtőben mi legyen vele, és így jött az ötlet a padlizsánhoz és jó ötlet szerintem hozzákeverni majdnem az összes kenyérre kenhető kencéhez, akár a körözött, akár a tojáskrémek bármelyikéhez, krémesebbé teszi ezeket és megoldja a sósságot is.

    Trollanyu lángoson is szuper lehet, na ezt majd én is kipróbálom:-))))

    Kata ízleni fog az biztos:-))))

    Krisztina ne is törődj senkivel, csak magadnak is készíthetsz, de legalább a kolléganőddel együtt tudsz falatozni:-))))

    Gabriella feltétlen próbáld ki, nagyon finom:-)))))

    Duende jó ötlet a tahiniszószos nagyon, igen az általad felsorolt konyhák jók, szívesen eszem én is, csak a tengeri herkentyűs és halas dolgokat nem eszem meg, tehát csak a többi /szárnyasok, sertés, bárány, marha, zöldségek, tészták, rizottók, gyümölcsök és persze az édességek/jöhet szóba nálam, de ezek minden mennyiségben:-))))

    VálaszTörlés
  10. Jaj, én meg ha tenger mellett élhetnék, halat ennék hallal... Imádom. Könnyű, finom, nagyon szeretem a halat. Iszonyú hiányérzetem is van rendszeresen az itteni hal nem-kínálattól. :( Szinte semmilyen normálisat nem lehet kapni.

    VálaszTörlés
  11. Tenger mellett én is szívesen élnék,a látvány és fürdés miatt, csak a benne lévőket nem tudom megenni, de még a szagukat sem bírom, már elnézést. A férjem meg imád minden ilyesmit, akármikor külföldön vagyunk/voltunk csak kagylót, polipot, rákokat eszik, meg tengeri halakat, mert itthon nem igazán van semmi, éttermeknél is vigyázni kell, mert ha nem friss, őrületes problémák lehetnek.
    A gyerekeim sem rajonganak, a kisebbik a kagylós spagettiért megőrül, Olaszországban, Szicilián csak ezt eszi, ha ott nyaralnak, de mást nem. A nagyobbik lányom ételízlésben pont olyan mint én. Évente kétszer-háromszor halászlé pontyból/harcsából és rántott ponty, ennyi a hal fogyasztásunk.
    Szóval nektek /tengeri evőknek/ nagyon nehéz itthon mert tényleg nincs semmi, esetleg a Nagycsarnokban lehet friss dolgokat kapni, de vidéken a totál semmi.Sajnállak benneteket, mert borzasztó ha valamit szeret az ember, kívánja és nem jut hozzá:-(((((

    VálaszTörlés