a legméltóságteljesebb cica

a legméltóságteljesebb cica
Tituka most 11 éves

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 7 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 8 éves

Keresés ebben a blogban

2012. június 4., hétfő

Őzgerincben sütött csirkemell rakottas




Ez a recept iszonyú régóta megvan, még egy kedves kolléganőm G.I. adta azzal, hogyha jót és gyorsan elkészülőt szeretnék sütni, feltétlen ezt készítsem, csak soha nem került rá sor.
Pár napja szörfözgettem a blogok között és a "Gabriella kalandjai a konyhában" blogon egyszer csak szembejött velem, nagyon guszta látvánnyal, étvágygerjesztően, persze pont jó éhes is voltam, ilyenkor kell nézelődni, rögtön tanulmányoztam a receptjét, meg előkerestem az én régimet is, no vasárnapra el is dőlt az ebéd kérdése.
Idei zsenge zöldborsóleves után második fogásnak tökéletes volt, párolt rizzsel és uborkasalátával.
Délutánra meg egy nagy tál juhtúrós pogácsa.
Ez a menüsor igazán egy jó vasárnapi ebéd volt, utána mindenki elégedetten dőlt hátra.


Csirkemell rakottas
Hozzávalók:



1 db egész filézett csirkemell  /de lehet pulykamell, karaj, sovány tarja is/  kis kockákra darabolva
szárnyas fűszerkeverék, vagy a más húshoz való, bármelyik készen kapható tökéletesen megfelelő

2-3 púpos ek. 20%-os tejföl
2-4 tojás
3-4 ek. liszt
10 dkg reszelt sajt  /lehet benne füstölt is/
1 csokor petrezselyem nagyon apróra  /de megfelelő a szárított is/
só, bors

1 csomag bacon
pici olaj a forma kenéséhez
1 ek. zsemlemorzsa a forma szórásához
kb.10 dkg reszelt sajt a tetejére

A húst miután felkockáztam, alaposan befűszereztem és több órára betettem a hűtőbe, hogy jól magába szedje.

Étkezés előtt 2 órával a formát kikentem, megszórtam a zsemlemorzsával és alaposan kibéleltem a bacon szeletekkel úgy, hogy a szélei mindnek kilógjon a forma peremén.
Egy tálba felütöttem a tojásokat és kissé felvertem, majd az összes többi hozzávalót belekevertem, olyan állagú kell legyen,  mint a kicsit hígabb nokedlitésztának, végül a fűszeres húskockák is mentek bele.
Az egészet belesimítottam a formába, visszahajtogattam a bacont rá, hogy teljesen betakarja és vastagon meghintettem reszelt sajttal.
Forró sütőben kb. 30 percet sült, addigra a sajt megszínesedett és összesült a tetején, kivettem, hagytam kicsit hűlni.
Egy tepsibe sütőpapírt raktam, majd egy hirtelen mozdulattal belefordítottam a forma tartalmát, fejjel lefelé. Gyönyörűen egybemaradt, pedig féltem, hogy szétesik, elfolyik a sajt a tepsi alján, de nem, és így visszatettem a forró sütőbe, hogy az "alja" rész is ropogósra tudjon sülni.
A képeken talán látszik, hogy sikerült.
Mielőtt felszeleteltem, kicsit hagytam állni.
Párolt rizzsel és uborkasalátával ettük.
Kitűnő vendégváró is, mert hidegen-melegen egyaránt nagyon finom, ízletes, fűszeres, nem utolsósorban gusztusosan lehet tálalni.
A képen látható adag 4-6 főre bőségesen elegendő egyszeri étkezésre.
Bekerült az állandóan készítendők sorába.






11 megjegyzés:

  1. Megcsináltam én is vasárnap, de nekem nem jött ki egyben...Fotózni nem tudtam, csak megenni...:o)

    VálaszTörlés
  2. Nem csak gyors, s nyilvánvalóan finom, de nagyon guszta is.

    VálaszTörlés
  3. Guszta nagyon! Ismerem ezt a receptet, sokszor csináltam már így van fogalmam arról hogy mennyire finom! Sajnos már többször jártam vele úgy hogy mikor kivettem a formából nem volt annyira fotogén?:-)) Igaz volt már úgy is hogy a gyerekek itthon voltak leakartam fotózni és már nem volt mit!

    VálaszTörlés
  4. Krisztina talán több tojás kell még bele, nálam is rezgett a léc, kicsit hagytam állni, majd egy késsel körbelazítottam és úgy borítottam ki hirtelen, de kijött. Azt gondolom, hogy legközelebb kicsit több tojást teszek hozzá, meg picivel több lisztet, hátha jobban egybemarad.
    De ízre nagyon finom:-))))

    Hobbychef igen nagyon finom volt:-))))

    Éva köszi:-))))

    VálaszTörlés
  5. Szia! Gratulálunk, ma tied a nap receptje a Gasztro Miner Facebook-oldalán: www.facebook.com/gasztro.

    VálaszTörlés
  6. Anikó, elő a többi "régóta megvan" recepteddel.
    Ez csodásan néz ki:)

    VálaszTörlés
  7. Miner.hu hát ennek nagyon örülök, köszönöm:-)))

    Mágikám folyamatosan húzom elő, de azért még van egy pár:-))))Finom is nagyon, pedig pofonegyszerű semmiség, talán pont ezért:-))))

    VálaszTörlés
  8. Hűha, nagyon klasszul néz ki nálad is, most is meg tudnám enni, annyira szeretem! :P
    Nagyon jó volt a vasárnapi menütök, biztos jókat falatozott a családod... :D

    VálaszTörlés
  9. Nagyon finom lett, hát jókat ettünk az biztos, de mindig így van általában, ezért nem is vagyunk nádszálkarcsúak :-)))))

    VálaszTörlés