a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2013. január 16., szerda

Valódi szatmári/penyigei szilvalekvárt kaptam...




....D. Erikától ajándékba, ezt az igazi delicatesse adagot, a világ legfinomabb kemény szilvalekvárja.
Nem is tudom mire használjam el, buktát süssek, vagy lekváros gombócot nudlival, vagy hókiflit, esetleg barátfülébe töltve együk meg.
No majd a család eldönti mit ennének szívesebben, de hogy nagyon finom lesz arra garancia a lekvár.
Erika nagyon köszönöm :-)))))))))





9 megjegyzés:

  1. Amiket felsoroltál, abból mind egy kicsi adagot!

    Igazi kincset kaptál, jó étvágyat hozzá :-)

    VálaszTörlés
  2. Óh, de el bírnám én is fogadni... Még ha nem is lenne annyira szatmári, vagy penyigei:))

    VálaszTörlés
  3. Lányok én is annyira örülök neki, hogy hirtelen nem is tudom majd minek álljak neki, ugyanis idén télen nem volt szilvalekvárom, a gyerekem elfelejtett venni a szokott helyen ősszel, ilyenkor meg már aranyárban sincs sehol, nálunk évente 3-4, az a nagyobb befőttesüveg szilvalekvár fogy, idén karácsonykor elmaradt a hókiflim is emiatt. Olyan folyós van, csak azzal nem lehet sütni semmit.
    Igazad van Roza a nem szatmári is finom, mert amit én szoktam venni, az is kemény és süthető, Zebegényben főzi egy család, akik csak lekvárokra szakosodtak, és a hozzánk közeli piacon árusítják a termékeket, de még rózsalekvárjuk is van /nekem ugyan nem ízlik, kipróbáltam/de mindenből amiből csak lehet lekvárt főznek, a meggylekvárjuk sem az igazi, az enyém sokkal jobb, szerénytelenség nélkül állíthatom, de a szilvalekvárjuk speciel hasonló, mint a szatmári, nagyon finom, de szeptemberben meg kell venni az éves adagot, különben így járok:-))))
    Szóval most nagyon boldog vagy, ettől a különlegességtől:-)))))

    VálaszTörlés
  4. Igaza van Vikinek, igazi kincset kaptál. Én is kaptam "igazi" szatmári aszalt szilvát. Nevetségesen hangzik, de a szilva neve: "nemtudom szilva". Szóval egyszerűen nincs neve, de finom.

    VálaszTörlés
  5. Én minden évben főzök és csak a besztercei szilvából. Nem tudom, hogy te melyik fajtából készíted. De bármelyikből is készítjük tovább kell főzni és akkor nem folyós. Én cukrot sem teszek bele, mert a besztercei pont olyan édes természetesen, hogy az nekünk teljesen elég, olyan mintha lenne benne cukor.
    Nagyon szeretjük és ahogy írtad, a barátfülétől a gombócon át a buktáig, palacsintáig sok mindenbe finom. Mindegyik jöhet nekem is.

    VálaszTörlés
  6. Tán még sosem ettem igazi házi szilvalekvárt. Szerintem ez is lehet nyugodtan Hungarikum...

    VálaszTörlés
  7. Marika képzeld ez is "nem tudom szilva"-ból van, de én azt hittem, hogy akitől kaptam, ő nem tudja melyik szilvafajta, álmomban nem gondoltam, hogy ez a valódi neve, ill. nincs neve, de tényleg nagyon finom, megkóstoltam, alig tudtam abbahagyni a kanalazgatást:-)))

    Lívia nekünk is besztercei szilvafánk van, de bevallom neked, szilvalekvárt soha nem főztem még, mindig megesszük magában, ebbe-abba, főzve-sütve, meg lefagyasztok kimagvalva pár dobozzal belőle, süteménybe, gombócba,levesnek, télen is legyen enni, imádom a szilvát:-)))))

    Krisztina majd szeptemberben pótold, ha tudod piacokon kapsz parasztnénikéktől, mert nem is tudod, hogy mit veszítettél eddig,ez bizony Hungaricum a javából,ahogy a pálinkája is, nagyon finom, édes, pedig nincs benne cukor, csak a gyümölcs édessége maga, csak kenyérre kenve is egy csoda enni, én imádom gyerekkorom óta:-))))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Anikó ezen most elcsodálkoztam, hogy nem főztél még szilvalekvárt, hiszen olyan remek háziasszony vagy. Persze abban a formában is sok mindent készíthetünk belőle ahogy leszedjük a fáról. Én is használom így is amikor ott a szezonja gombócba, pitébe, pohárkrémnek, levesbe és enni is csak a gyümölcsöt. Nagyon szeretem én is. De a lekvár nem maradhat el, mert én is eszem kenyérre téve is. Régebben 15 kg-ot is főztem, de már kb. 10 éve csak 5-6 kg-ot. Az is elég.

      Törlés
  8. Igen Lívia, irulok-pirulok, de ez kimaradt, mert van egy tuti helyem, ahol minden szeptemberben megveszem azt a 4 üveget, ami kell és az elég a következő szeptemberig, kivéve az idei évet, mert a kislányom elfelejtett venni, hosszú évek óta most először nincs szilvalekvárom, ill. ezt a szatmárit, hogy kaptam, most lett. Ősszel annyi eltenni való, fagyasztani való van, hogy már nincs kedvem lekvárfőzéshez is nekiállni:-)))))

    VálaszTörlés