a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2014. szeptember 25., csütörtök

Retek vajban párolva, sütve... mint köret... mint különleges köret...




Régóta foglalkoztatott már ez az ötlet, a retek, mint köret...
- hasonlót Duende blogján láttam réges-régen, igaz az kerekrépából készült, de mivel kerekrépát sehol az országban nem lehet kapni - kivéve Zala megyét - ugyan nem tudom, hogy miért nem lehet bárhol kapni, ez lenne a normális, de nem és ezen megáll az eszem egyfolytában, de mivel hasonlít a retekhez külsőre egy kicsit, állítólag ízvilágában is, bár ízre nem tudom, mert nyersen nem kóstoltam soha, sőt nem is láttam "élőben" kerekrépát, csak szálasra gyalulva és savanyítva, mint a savanyúkáposzta.
Szóval csak savanyítva kóstoltam a kerekrépát...
- szintén Duende jóvoltából /akinek a blogját mindenkinek szívből ajánlom, nagyon kreatív, nagyon csodás dolgokat lehet ott találni az egyszerű hétköznapitól az egészen különleges fogásokig, külön ajánlom a Zala ízei c. fejezetet a fejlécén/
... a savanyított kerekrépa egyszerűen fenomenális, főztem is belőle
egyszer tökfőzeléknek álcázva,
egyszer pedig füstölt húsos, húsgombócos isteni főzeléket, vagy levest,
hasonló ízvilágú, mint a töltöttkáposzta, csak levesesebb formában, mindkét variáció isteni finom volt.
Akkor nem jutott eszembe, hogy köretnek kipróbáljam hús mellé, azt megtette helyettem Duende.

Újabban imádom a zöldségeket csak köretként enni, mindet, amit csak lehet kapni, mert jóóóók.....
A retket egész évben lehet kapni, ezt ki kell használni.

A mai vásárlásnál láttam meg a rengeteg friss jégcsap retket, rögtön vettem is három rudat, bár kettőnknek elég volt 2 rúd retek is.
Természetesen a kerek, nagyfejű, fehér vajretek is tökéletes hozzá, vagy a piros hónapos retek is.




Retek vajban párolva, sütve

2 nagy rúd jégcsapretek  vagy  4 csomó kerekfejű fehér vajretek, de tavasszal 6-10 csomó piros, zsenge hónapos retekből is egy csoda.
vaj
só, bors, petrezselyem

Húsételnek most egy háztáji csirkét sütöttem ropogósra jól befűszerezve, de bármilyen sült jó, például a fokhagymás sülthús mellé is el tudom képzelni.

A retket hámoztam és négybevágva felkockáztam.
Serpenyőben vajat forrósítottam majd  egy csapott evőkanálnyi cukrot karamellizáltam és erre dobtam a retek kockákat, átforgattam, sóztam, borsoztam, majd fedő alatt roppanósan puhára pároltam, végül zsírjára sütöttem és meghintettem petrezselyemmel. Na ilyenkor egy kis tejszínnel gazdagítható, legközelebb úgy lesz.
A karamellizált cukor kicsit kiegyensúlyozta a retek "vad ízét", senki ne higgye, hogy ettől édes lett, nem, csak kisimította az ízeket, mert természetesen a végére a só és bors dominált, csak finomabban, puhábban, és ezt a cukortól éri el.
Nagyon finom köretnek is a retek, egy új zöldségköret.

Tessék nyugodtan kipróbálni, ne csak vajas/zsíros kenyér mellé együk, hanem így is.
Érdemes.
Különleges.







8 megjegyzés:

  1. Jaj ez isteni finomnak tűnik, biztosan kipróbálom!!! A háztáji csirke is mennyei étel, összefutott a nyál a számban! :)))

    VálaszTörlés
  2. A retket szeretjük, így is biztos finom lehet, de én még nem próbáltam, eszembe sem jutott. A férjem nem nagyon szereti a "csak" zöldségből álló köreteket, se vegyesen se egyféléből.

    VálaszTörlés
  3. Barbikám, jó is volt, nagyon szeretem a zöldségköreteket, gondoltam retekből is miért ne, egész télen lehet kapni. Amit csak lehet igyekszem itt a környékről beszerezni, a húsokat, csirkéket, a disznótorost, a tojást, a tejtermékeket, nagyobb a bizodalmam ezekben:-))))

    VálaszTörlés
  4. Lívia akkor nem lehet ilyet variálni, ha a férjed nem szereti. Én is csak olyat készíthetek amit az én férjem is szeret, vagy hajlandó megkóstolni, ő is idegenkedik az újdonságoktól, de azt már elértem, hogy legalább megkóstolja, a legtöbbet elfogadja, de volt már olyan amire azt mondta, na ezt nem és többé ne legyen.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Anikó az én férjem is pont ilyen. Amit leírtál az olyan mintha a férjem mondta volna. Ő is megkóstolja, vagy meg is eszi, de hogy mit össze morog közben, hát azt nem nagyon bírom. Ezért aztán ritkán kísérletezek, készítek újdonságokat.

      Törlés
    2. Néha engem is idegesít, de legtöbbször nem izgatom magam, és igenis csinálok egészségesnek vélt ételeket, amit aztán vagy szívesen vagy kevésbé, de megeszi, csak nagyon ritkán, talán egyszer vagy kétszer fordult elő, hogy azt mondta na nem, a többinél, ha morogva is, de utólag elismeri, hogy jó volt.
      Tulajdonképpen mondhatom, hogy nem válogatós nagyon, csak olyan mindent megmorgós, azzal meg ennyi év elteltével már nem törődöm.

      Törlés
    3. Hát igen, nálunk is ez a helyzet, vagy nem kell neki vagy morog, de megeszi vagy azt mondja, hogy egyszer meg lehet enni. A morgásaival én sem nagyon foglalkozok, éppen amiatt amit te is írtál, hogy ennyi évtized után...

      Törlés