a legméltóságteljesebb cica

a legméltóságteljesebb cica
Tituka most 11 éves

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 7 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 8 éves

Keresés ebben a blogban

2014. december 13., szombat

Ponty rántva... gombás rizs... majonézes jég és reteksaláta...



Ponty rántva
2 szelet ponty személyenként
liszt, tojás, zsemlemorzsa
só, olaj

A halszeleteket besózom és állni hagyom max 30 percet, majd a szokott módon panírozom és kellően forró olajban mindkét oldalát pirosra sütöm.


Saláta:  Majonézes jég és reteksaláta
1 db jégsaláta
1 cs. piros hónapos retek, a színe miatt, de jó a fehér jégcsapretek is karikázva, de ilyenkor piros/sárga/zöld kaliforniai paprikából kockázzunk bele egy keveset, akár vegyesen is, azt télen is lehet kapni
2-3 ek. majonéz
2-3 ek. tejföl
só, bors

A salátát nagyon vékony csíkokra metélem, a retkeket felezem, persze megfelelő tisztás után.
Egy tálban összekeverem a majonézt meg a tejfölt, sózom, borsozom és a salátát is, meg a retket is beleforgatom.
Jót tesz neki, ha áll legalább 1 órát a fogyasztás előtt.


Köret:  Gombás rizs
1 doboz friss gomba, fehér/barna csiperke, lehet konzervből is, ilyenkor a levét mindig öntsük ki
1 bögre rizs
1 ek. szárított petrezselyem
só, bors, kevés olaj

Bő vizes lemosás után /én soha nem hámozom a gombát csak jól lesikálom, majd darabolom, szeletelem/, külön lábasban nagyon forró olajon lepirítom a gombaszeleteket, sózom, borsozom.
Egy másikban kevés olajon átforgatom, pirítom a bögrényi rizst, felengedem háromszoros vízzel, sózom, borsozom, petrezselymet szórok rá és felforralás után egészen kis lángon puhára főzöm.
Tálalás előtt vagy összeforgatom, vagy külön-külön szedem a tányérra, mikor milyen kedvem van.
Magában is nagyon szeretem a gombás rizst csak salátával enni, de sültekhez is egészen kiváló.


2 megjegyzés:

  1. Imádom a rántott halat, és ez a gombás rizs nagyon jó ötlet hozzá... Most meg is enném, pedig még csak reggel van...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Krisztina képzeld, ez is mutatja, hogy változik az ember gusztusa, ízlése, egész életemben utáltam a halat, az édesvizieket is meg a tengerieket is, meg a mindenféle tengeri herkentyűt, nem bírom a halszagot, de ahogy öregszem azzal kezdődött a változás, hogy megettem a halászlé levét, meg balatoni nyaraláskor a sült keszeget, aztán egyszer csak megettem a halászléban a főtt halat is, egyenesen imádom bajaiasan, gyufatésztával, és megszerettem a rántott pontyot, de annyira, hogy ma már meghalok érte és ha nem eszünk rendszeresen akkor belehalok, egyszerűen muszáj. A tengeri halakat, és minden más herkentyűt továbbra sem bírom, ránézni sem, azt hiszem ez már így marad.
      Nálunk különben is karácsony szentestén kötelező /évszázadokra visszamenőleg/ a halászlé, a rántott ponty krumplisalátával, ez addig is így volt amíg nem szerettem, nekem régen külön sütöttek egy pulykamellszeletet, ma már boldogan eszem.
      Szóval rendszeresen készítem ma már:-))))

      Törlés